Banes Motor České Budějovice
14.03.2016, Karel Svoboda

Asistent kapitána MDO Novák: Rozhodla bojovnost našeho týmu. Chceme na Mistrovství ČR!

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Po vítězné sérii mladšího dorostu nad Plzní jsme vyzpovídali jednoho z asistentů kapitána, obránce Filipa Nováka.

Než se dostaneme ke skončené sérii s Plzní, vraťme se na podzim letošní sezóny. Na začátku jsi byl členem širšího kádru reprezentační U16, ale v hokejovém rozletu tě zbrzdilo zranění. Kdy a kde se to přihodilo?

Stalo se mi to při zápase extraligy ještě v základní části v Hradci Králové. Dojížděli jsme jako dva beci zdvojit hradeckého útočníka do rohu a došlo k nešťastnému zakopnutí a oba dva hráči na mne plnou vahou spadli a já jsem si prošlápnul koleno dovnitř. Diagnóza zněla: Natržený vnitřní postranný vaz.

Jak dlouho jsi byl mimo hru?

Od počátku listopadu do poloviny prosince. Tím pádem jsem logicky i z kádru U16 vypadl, ale na jednom srazu v Hradci Králové jsem pak v průběhu ledna byl. Po skončení sezóny jsou ještě naplánované dvě reprezentační akce a tak ve skrytu duše doufám, že bych se alespoň jedné mohl zúčastnit. Ale i to bude odvislé od mých výkonů v play-off v barvách Motoru.

A tím se krásně dostáváme k probíhajícím vyřazovacím bojům extraligy mladšího dorostu. Postoupili jste přes favorizovanou Plzeň. Můžeš krátce zhodnotit celou čtvrtfinálovou sérii?

Série byla nesmírně vyrovnaná, hokejově byl soupeř asi lepší, to si musíme přiznat. My jsme do toho dali víc toho srdíčka, více jsme bojovali a skončilo to naším vítězstvím, za což jsme všichni samozřejmě rádi.

Ruku na srdce, věřil jsi před začátkem série v postup?

Věřili jsme si. Byli jsme si vědomí, že oni vyhráli skupinu a tudíž, že nás nečeká rozhodně snadný soupeř. Ale bez víry ve výhru by tam ani nemělo cenu jezdit. Takže ano, vím, jaká je morální síla týmu a věřil jsem od začátku, že to nějak urveme.

V čem konkrétně se domníváš, že jste nakonec Plzeň předčili kromě již zmíněné bojovnosti?

Určitě i v tom, že jsme udrželi větší kázeň. Trenéři nás pořád uklidňovali, snažili se krotit naše negativní emoce a chtěli, abychom se soustředili výhradně na svůj výkon. Někteří jejich hráči, které jsme třeba potkali během rozcvičování před zápasem na chodbě stadiónu, slovně provokovali a bylo vidět, že čekali, že nás sfouknou jako svíčku ve dvou utkáních.

Rozhodující třetí zápas v Plzni jste museli odehrát bez dvou obránců základní sestavy, distancovaného Vojty Doktora a zraněného Štěpána Procházky. Jak jste se s tím v obraně popasovali?

Já myslím, že Štěchič (Martin Štěcha – pozn. red.) i Stárkin (Jan Stárek – pozn. red.) už naskočili nějak v průběhu druhého zápasu. Já hrál pak se Stárkinem ve dvojici a zvládnul to podle mě dobře, naskočit do rozjetého vlaku. Domnívám se, že jsme si docela v obranné dvojici rozuměli a že to fungovalo spolehlivě.

Kromě obarvení vašich hlav na blond, diváci ve druhém a třetím zápase série zaznamenali další rituál a to červené kníry. Co to má znamenat, symboliku s vousatou dvojicí vašich trenérů?

My jsme v prvním zápase měli namalované proužky pod očima, ale ukázalo se, že to nebylo vítězné. Do druhého zápasu jsme to změnili, vyhráli jsme a tak jsme prostě přesedlali na kníry (smích). Trenéři mají ty svoje, my ty namalovaný (smích).

A mají i trenéři v plánu nějakou podobnou vylomeninu, barvení hlav či naopak holení knírů?

Ne, říkali, že oni svoje kníry nedají (smích).

Jak vidíš semifinálového soupeře, tým Sparty? Co od série očekáváš?

Myslím, že nám hraje malinko do karet, že už jsme s nimi letos dvakrát hráli a dokázali je porazit. Samozřejmě to bylo na podzim, nevíme, jakou mají aktuální formu v play-off. Musíme se na ně připravit a makat jako v zápasech s Plzní.

Dvakrát jste je porazili, ale ani v jednom zápase nechytala jejich brankářská jednička. Jste si toho vědomi?

Samozřejmě. My nechceme jít do té série nijak namistrovaní. Pořád jsme outsideři, nesmíme někde sedět na hrušce, je třeba prostě poctivým výkonem odehrát celou sérii. Sparta je jasným favoritem.

A cíl mužstva?

Cílem týmu je postup na Mistrovství republiky do Přerova.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....