Banes Motor České Budějovice
28.01.2016, Matěj Mayer

Kluci už se ptají, jestli je vezmu do balonu, směje se Prokeš. Hrát bude za tři týdny

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Na povedenou minulou sezonu navázal Radek Prokeš fantastickou přípravou na letošní ročník, v níž se stal nejlepším nahrávačem Motoru. V základní části se ale ve velké konkurenci dlouho neprosazoval a nakonec přišlo zranění, které ho od 12. prosince vyřadilo ze hry. Malou náplastí však může čerstvě 21letému útočníkovi být, že může vyhrát anketu Sympaťák WSM ligy. „Myslím, že fanoušci to berou hlavně jako podporu svýho klubu, což se hodně projevuje na pořadí,“ říká skromně chlapík, jenž letos vydatně pomohl juniorce 17 góly v 15 zápasech.

Rozhovor vznikal v úterý, kdy Radek Prokeš anketu Sympaťák WSM ligy vedl.

Co vám jako první problesklo hlavou, když jste se dozvěděl, že jste nominován na sympaťáka WSM ligy?
Hned jsem si říkal, proč zrovna já, co tam asi budu dělat. Myslel jsem si, že tam za nás bude někdo zkušenější. Opravdu neznám důvod, proč redakce vybrala zrovna mě. (smích)

Koho byste nominoval z vašeho mužstva vy?
Tak to nevím. Všechny týmy nominovaly svoje lídry, starší hráče. Takže třeba někoho jako je Pepa Straka, Nouzík (Tomáš Nouza) nebo Zíbák (Lukáš Zíb).

Jak se tedy cítíte, když jako „zobák“ zatím v anketě vedete?
To je samozřejmě důsledek toho, že máme suverénně nejlepší fanoušky, a ti posílají hlasy. Od nás z týmu by tam mohl být opravdu kdokoliv a bylo by to stejný. Myslím, že fanoušci to berou hlavně jako podporu svýho klubu, což se hodně projevuje na pořadí.

Aktuální pořadí ankety:

  • 1. Matouš Venkrbec (Prostějov) –850 hlasů
  • 2. Radek Prokeš (Č. Budějovice) – 847 hlasů
  • 3. Jan Maruna (Havířov) – 576 hlasů

Jaký měla anketa ohlas u vašich kamarádů? Posílají hlasy?
Tak to sám nevím. Někteří určitě jo, ale spíš se moje účast v anketě stará o zábavu jak v šatně, tak mimo ni. Ale vtípky k tomu prostě patří. (úsměv)

Máte přehled o aktuálních výsledcích, sledujete anketu průběžně?
Ne, osobně to nesleduju. Ale informace dostávám pravidelně, ať už od kluků v šatně nebo od známých. Zrovna si ze mě kluci dělali srandu, jestli je vezmu do balonu. (smích)

Láká vás tedy možnost stát se historicky prvním vítězem ankety Sympaťák WSM ligy a proletět se balonem? (Vítěz obdrží také unikátní plaketu a věcný dar.)
Samozřejmě mě to láká, ale pro mě to ani motivace být nemůže. To spíš pro fanoušky a lidi, co posílají hlasy. S tím balonem úplně nevím. Jelikož mi výšky nedělají zrovna dvakrát dobře, takže o to větší zážitek by to pro mě byl.

VIDEO: Sympaťák WSM Ligy obdrží hodnotné ceny a poletí balonem

I přes nízký věk platí Prokeš za hokejového gentlemana. Za každých okolností usměvavý forvard soupeří s prostějovským Venkrbcem o vítěze ankety Sympaťák WSM ligy.

V roli sympaťáka se vám sice daří, do zápasu už jste se ale dlouho nepodíval vinou zranění. Co se přesně stalo?
Bylo to v polovině prosince při zápase v Šumperku. Byl jsem v nějakým souboji, nijak extra tvrdým, ale vypadlo mi rameno. Stalo se mi vlastně úplně to stejný jako loni, takže jsem hned věděl, co mě čeká. Akorát byl trochu problém s lékařem Šumperka, kterému se nepodařilo mi rameno nahodit na zimáku, takže jsem se ješte podíval do místní nemocnice. Hned po pár dnech jsem podstoupil stabilizaci ramena.

Smůly jste si v poslední době vybral hodně. Jaké je sledovat spoluhráče jen z tribuny?
Z tribuny to bohužel moc příjemný není. Naštěstí se klukům domácí zápasy opravdu daří, takže to probíhá v pohodě. Ale samozřejmě bych byl hrozně rád s klukama na ledě a užíval si zápasy s nima.

Kdy vás můžeme očekávat znovu na ledě?
Poslední dva týdny trénuju s Bombou (kondiční trenér František Bombic, pozn. red.) na suchu a v posilovně. Od pondělí už chodím i na led, ale zatím jenom bruslit a postupně si budu přidávat. Pokud vše půjde jak má, tak bych za tři týdny mohl být připraven. Nechtěl bych to nějak uchvátat, ale už se hrozně těším, až budu moct zase hrát zápasy.

Anketa končí už 5. února! PODPOŘTE RADKA PROKEŠE ZDE!
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....