Banes Motor České Budějovice
30.12.2015, Miroslav Mayer

CEB - MST 8:2 - Motor naděloval i v posledním zápase v roce

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Poslední zápas v roce 2015 se Motoru povedl. První gól sice dali hosté, ale pak už se Motor pomalu rozjel a postupně navyšoval svůj náskok. V poslední části už měl zápas spíše charakter exhibice a góly postupně přibývaly. Jihočeši tak Mostu "nadělili" opožděného "Ježíška", což se líbilo vyprodané Budvar aréně.
Na poslední zápas Motoru v roce 2015 byla opět zvědavá plná hala. Divácký zájem o hokej v metropoli jihočeského kraje je stále hodně vysoký a to i přes porážku na ledě Přerova. Motor se jim za věrnost odvděčil gólovými hody.

Zápas začal v ospalém tempu. Oba týmy vypadaly, že na nich vánoční čas zanechal následky. První šanci v zápase tak měli nečekaně hosté, když Jan Alinč v dobré šanci netrefil branku. Motor sice hrál první přesilovku, ale příliš Horáka nezaměstnal a větší šanci měl Kubinčák a Bláha musel zasahovat. První gól přeci jen dali hosté, když Ondřej Havlíček využil srážky domácích beků, objel je a přesně vymetl růžek bližší tyčky. Motor odpověděl díky individuální akci Jakuba Babky, který zavezl puk do pásma a přesně nahodil puk na branku, kde měl hokejku položenou na správném místě Luboš Rob a umístil puk za záda Horáka. Za nedlouho už Jihočeši vedli. Rok Pajič vyhrál buly v útočném pásmu, puku se ujal Michal Chovan a ten před brankou našel Lukáše Květoně, který trefil mezeru pod rukou hostujícího gólmana. Hodně vzruchu přinesla přesilovka Mostu. Nejprve se Bláha zaskvěl po střele Havlíčka a pak svůj samostatný nájezd nedokázal proměnit Tomáš Nouza. První část hokejem rozhodně nepotěšila, ale Motor vedl o jednu branku.

Hned na začátku druhé části hráli domácí přesilovku, ale opět se jim nepovedlo ji využít. Nakonec se radovali domácí diváci, když jim k tomu dal příležitost Michal Švihálek, který získal puk ve středním pásmu a v mezikruží namířil přesně k tyči. Za Most mohl snížit Alinč, ale se střelou váhal a Bláha se stačil přesunout a střelu chytil. Nadějná byla i akce Davida Kuchejdy, jenž prošel s pukem až k brance a předložil skvělou přihrávku na Tomáše Nouzu, ale ten z blízka Horáka nepřekonal. Vzápětí střelu Luboše Roba hostující gólman na poslední chvíli vychýlil vedle své branky. Za hosty měl dobrou šanci Slavíček, ale dlouho váhal a pak jen trefil Bláhu. Postupně domácí převzali aktivitu a dirigovali tempo zápasu. Most spíše bránil a do útoku se dostával je sporadicky. Tečku za snahou Jihočechů ve druhé části byla využitá přesilovky, když střela Romana Vráblíka skončila v brance. Budějovičtí tak vedli po čtyřiceti minutách o tři branky.

Hned na začátku třetí části měli hosté možnost hrát přesilovou hru a případně ještě zdramatizovat zápas. Motor se však v pohodě ubránil a dál kontroloval průběh zápasu. Navíc další gól přidal Motor i v oslabení, když Tomáš Nouza vybojoval za brankou puk a viděl před brankou volného Josefa Straku, který z první prostřelil Horáka popáté. Ten nevydržel nervově a nejdříve chtěl hokejkou rozbít domácí branku, v další hře pak podrazil domácího hráče a raději se nechal vystřídat. Domácí už hráli v exhibičním tempu a další přesilovku opět od modré využil Roman Vráblík a zápas se už jen dohrával. Další branka padla v přesilovce, kdy si Tomáš Nouza sjel ze strany a k tyči nedal Moučkovi šanci. I další branku měl na svědomí domácí kanonýr Tomáš Nouza, když před ním zívala prázdná branka. Půl minuty před koncem ještě zkorigoval stav Tomáš Rod a dal tak výsledky konečnou podobu. Jihočeši zápas jasně ovládli a po zásluze zvítězili.

Ohlasy po zápasu

Radek Bělohlav (ČEZ Motor České Budějovice): Ustáli jsme první třetinu. Povedlo se nám dát nějaké góly v přesilovkách, v oslabení, při hře pět proti pěti. V tomhle směru to byl dobrý zápas. Takový se asi jen těžko prohraje.

Josef Beránek (HC Most): Já si myslím, že začátek nebyl špatný, povedlo se nám dát gól. Obraz hry se potom ale změnil, domácí projevili svou kvalitu. Potřebovali jsme dát nějaký kontaktní gól, ale ty jsme pak dostávali my. 

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....