Banes Motor České Budějovice
14.11.2015, Karel Svoboda

SDO: CEB - LIT 4:5 - Dramatický zápas rozhodli Chemici v samém závěru

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Domácí tým nastoupil k zápasu s pouhými dvanácti hráči do pole. Přesto se dokázal v průběhu třetí třetiny poprat s třígólovým mankem a vyrovnat. Severočeši rozhodli v samém závěru o tom, že všechny tři body putují do Litvínova.

Domácí, kteří neuspěli se žádostí o odložení utkání z důvodů rozsáhlé marodky, nastoupili do zápasu ve značně prořídlé sestavě, čítající čtyři obránce a osm útočníků. Navíc po první třetině odstoupil ze hry Michal Bláha s podezřením na zlomeninu klíční kosti.

Vstup do utkání byl oboustranně opatrný. V deváté minutě se Myšákova střela odrazila od zadního mantinelu na hůl nikým nepokrytého Davida Drašara, pro kterého již nebyl problém zasunout kotouč do poloodkryté domácí branky. Radost hostujících hráčů z vedení trvala pouhých šestnáct vteřin, kdy se po buly v útočném pásmu svižnou střelou prosadil budějovický Jáchym Kondelík. O necelých pět minut později se prosadil exbudějovický Karel Schmidmayer, který po rychlé kombinaci poslal hosty do vedení. A když se v poslední minutě střelecky neprosadil Káník na straně jedné, ani únik tří litvínovských hráčů neskončil gólem na straně druhé, šlo se do kabin za jednobrankového rozdílu ve prospěch Severočechů.

V prostřední části hry branka nepadla, ačkoliv Chemici zacinkali na tyčku Hauserovy branky. Na počátku třetiny neproměnil svůj samostatný únik budějovický Lukáš Matys, ke konci třetiny se v podobné situaci nevedlo ani litvínovskému Vasiliy Kumovovi, který nedotáhl svůj pokus o bekhendový blafák.

Vstup do třetí třetiny vyšel mnohem lépe Chemikům, kdy po zmatcích v budějovické obraně zůstali tři prakticky osamocení útočníci hostí před Hauserem a z třetí dorážky dokázali propasírovat kotouč za jeho záda. Šťastným střelcem byl Filip Helt. O necelé dvě minuty později se zdálo, že je o výsledku zápasu rozhodnuto, neboť Filip Helt ve vlastním oslabení využil chybné rozehrávky domácích a v samostatném úniku prostřelil domácího brankáře. Domácí ale zdaleka nesložili zbraně a výsledkem jejich snahy byla využitá přesilová hra, kterou ukončil gólovou trefou Martin Pospíšil. Za necelou půlminutu přihrál Jáchym Kondelík dnes velice agilnímu Jakubu Káníkovi, který střelou nad Havlíkův beton snížil na rozdíl jediné branky. Na tento dvojitý direkt zareagovala střídačka hostí oddychovým časem, kdy litvínovský trenér Radek Mrázek hřímal, až se okna otřásala. Nabuzení domácí hráči se dočkali vyrovnávací branky šest minut před koncem, kdy nahození Robina Rákosníka zapadlo přesně do růžku litvínovské svatyně. Následně měli budějovičtí hráči několik slibných šancí v přesilové hře, ale paradoxně po jejím skončení projel rozhozenou domácí obranou litvínovský kapitán Štěpán Urbánek a svůj samostatný únik zakončil přesnou střelou nad Hauserovu vyrážečku. A jelikož ani závěrečná power-play domácího celku k vyrovnání nevedla, odvážejí si všechny tři body na Sever hostující hráči.

Ohlasy po zápasu
Martin Všetečka (CEB): Nastoupili jsme k zápasu ve dvanácti lidech, navíc po první třetině odstoupil Bláha, takže zbylo jedenáct statečných. Myslím si, že kluci podali nadlidský výkon, bojovali, dokázali z nepříznivého stavu 1:4 skóre srovnat a vrátit se tak do zápasu. Bohužel dvě minuty před koncem v důsledku individuální chyby jsme znovu inkasovali a už jsme nedokázali ve zbývajícím čase vyrovnat. Neproměnili jsme v zápase spoustu šancí, nestálo při nás střelecké štěstí.
Radek Mrázek (LIT): My jsme věděli, že Budějovice mají problémy se sestavou a kluky jsme na to upozorňovali, ale bohužel 40 minut byl zápas nesmírně vyrovnaný zčásti díky naší laxnosti a hlavně díky budějovické bojovnosti. Domácí hráči předvedli maximálně bojovný a obětavý výkon. Nám se povedl nástup do třetí třetiny, dostali jsme se do vedení 4:1 a opět určitou laxností a individuálními chybami jsme ten zápas zbytečně zdramatizovali. Nakonec jsme vyhráli a pro nás jsou to důležité a šťastné body.
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....