Banes Motor České Budějovice
21.10.2015, Miroslav Mayer

CEB - LIT 4:3sn - Motor vydřel dva body a je v čele

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Dlouhý a chvílemi nezábavný hokej byl k vidění v Budvar aréně. Ve druhé části se hodně vylučovalo, kouskovala se hra a navíc Jihočeši prohrávali o jeden gól. Ve třetí třetině ještě šest minut před koncem hosté vedli o dvě branky. Motor se dokázal vzchopit a vyrovnat. Druhý bod pak přidal za vyhraná trestná střílení. Vítězství pak vyneslo Jihočechy do čela soutěže.

K dalšímu zápasu přijel do Budvar arény tým, který jako první dokázal v letošní sezóně Motor porazit - HC Stadión Litoměřice. Vzhledem k tomu, že Severočeši jsou farmou Hradce Králové, bylo o atmosféru na zápase dopředu postaráno.

Začátek zápasu měl sice dobré tempo, ale to se zbrzdilo, když byl u mantinelu v rámci pravidel sražen Václav Racek a než se zase postavil na nohy, hráči vystydli. Tempo hry se pomalu rozjíždělo, ale brankáři stále neměli moc práce. Velkou šanci měla dvojice Straka a Heřman ve vlastním oslabení, ale Pavelka hosty zachránil. První gól v zápasy dali Litoměřičtí při přesilové hře, když Jaroslav Kalla nahazoval puk před branku a domácí hráči si sami srazili puk do branky. Motor odpověděl bleskově. Rok Pajič si najel před branku mezi kruhy a bekhendem trefil pod horní tyčku. Branky daly hře náboj a hned bylo k vidění více střel na branku. Těsně před koncem první části byli vyloučeni dva domácí hráči a Litoměřičtí si dvojnásobnou přesilovku přenesli do druhé části.

Hosté sice hráli přesilovku v útočném pásmu, ale nedařilo se jim. Navíc ke konci přesilovky zůstal na ledě ležet Švagrovský a byl doslova odnesen z ledu a na střídačce se dlouho vzpamatovával. Vzápětí se rozjela dvojice Rob, Švihálek a posledně jmenovaný tečoval puk do brankáře. Hned poté srazil nedovoleně Rok Pajič hostujícího Martina Procházku, který byl s krvavý zraněním odnesen na střídačku. Pajič byl za tento zákrok vyloučen do konce zápasu. Za další faul byl vyloučen Šulc a při hře ve čtyřech jel sám na branku Martin Heřman, ale svůj nájezd neproměnil. Dlouhá přesilovka a prostoje škodily hře a ta neměla spád. Druhý gól dali hosté opět v přesilové hře. Kalla našel před brankou zcela volného budějovického odchovance Tomáše Rouska a ten do odkryté branky pohodlně zavěsil. Ve druhé části se už nic vážného nestalo a 46 minut trvající třetina tak skončila vítězstvím hostů.

Do závěrečné dvacetiminutovky nastoupili domácí s vědomím, že jsou to oni, kteří musí hrát a dávat branky a hned se vrhli do útoku. Šance měli Straka, Žálčík a Guman, ale Pavelka stále odolával. Ovšem místo vyrovnání přidali hosté třetí branku. Tomáš Troliga získal puk na vlastní modré, dojel až za útočnou modrou a prostřelil Bláhu. Hra se pak táhla, často se přerušovala hra a hokej nebyl ke koukání. Domácí tým se trápil a hosté zkušeně kouskovali hru a zápas dohrávali. Jiskřičku naděje vykřesal Roman Vráblík, který vyžil přesilovou hru. Při hře ve čtyřech měl Motor další slibnou šanci, ale ani jeden domácí hráč nedokázal zvednout puk. Jihočeši se dočkali i vyrovnání. Vladimír Škoda se natlačil před branku a doslova dotlačil puk za záda brankáře. Po šedesáti minutách byl stav nerozhodný a na řadu přišlo prodloužení.

V prodloužení měl Motor výhodu přesilové hry a snažil se zápas ukončit, ale Pavelka pochytal vše, co na něj letělo. Jen co se hosté ubránili, už znovu fauloval Šulc a Motor měl druhou přesilovku, ale ani tentokrát branka nepadla a na řadu už podruhé v souboji těchto týmů, přišly trestné nájezdy.

Do domácí branky se postavil náhradník David Gába. Za hosty se trefil jen Nedvídek se štěstím. Za domácí srovnal Josef Straka a rozhodující branku dal po ledě mezi nohy brankáře Luboš Rob. Jihočeši tak brali dva body a dostali se do čela WSM ligy.

Ohlasy po zápasu

Petr Rosol (ČEZ Motor České Budějovice): Kvůli zraněním a diskuzím s rozhodčími to byl rozkouskovaný a tím pádem nijak hezký zápas. Dostali jsme se do dvougólového skluzu, nakonec jsme ale utkání ubojovali a rozhodli ho v nájezdech. Duel měl přesně opačný průběh, než ten v Litoměřicích.

Jiří Kučera (HC Stadion Litoměřice): Věděli jsme, že to bude hodně těžké. Na začátku bychom bod brali, s ohledem na vývoj zápasu jsme ale mohli mít víc. První třetina byla vyrovnaná, v té druhé jsme propásli možnost skórovat v přesilovce pět na tři a potom i dlouhé početní výhodě pět na čtyři. I když nám nebyl uznán regulérní gól, měli jsme proměnit některou z dalších šancí a utkání rozhodnout.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....