Banes Motor České Budějovice
27.08.2015, Matěj Mayer

KLA - CEB 2:5 - Guman hattrickem sestřelil Kladno

ČESKÉ BUDĚJOVICE — I druhý přípravný zápas s Kladnem skončil výsledkem 5:2 a i nyní se radovali Jihočeši. Základem vítězství Motoru byl spolehlivý výkon brankáře Gáby a také hattrick osmnáctiletého forvarda Tomáše Gumana, který dostal Rytíře do kolen. České Budějovice se tak oběšly i bez své nejlepší lajny, která dostala volno. Jihočeši mají na čele Regionálního poháru dvě kola před koncem slušný pětibodový náskok. Triumf Motoru sledoval přímo v hledišti i samotný Jaromír Jágr, majitel Rytířů.

V úvodu utkání se střídali šance na obou stranách. První přesilovou hru si zahrálo v deváté minutě domácí mužstvo, které ale Gábu v brance Motoru nepřekonalo a krátce po vypršení trestu dokonce inkasovalo! Kladno chybovalo ve středním pásmu a poté, co Prokeš vytáhl Cikánka z branky, měl mladíček Tomáš Guman snadnou práci s trefením odkryté klece. Vzápětí mohlo být vyrovnáno, ale Dalecký neuspěl se svou dorážkou. Rytíře to ale dlouho nemrzelo, v šestnácté minutě skóroval při tlaku před brankářem Gábou David Růžička, který měl po křižném pasu Skuhravého odkrytou klec. V závěru třetiny byli aktivnější domácí. Schildhabel nejprve nevyužil příležitost na změnu skóre, třicet sekund před koncem se však přece jen trefil David Stach, jenž vybruslil zpoza brány a vymetl bližší růžek branky.

I druhá třetina byla na góly stejně bohatá. Jako první zahrozil hostující Škoda, který číhal nepokrytý před brankářem Cikánkem, jenž ho v poslední chvíli vychytal. Vladimír Škoda to ovšem napravil v polovině zápasu, kdy se při početní výhodě trefil bekhendem přesně ke vzdálenější tyči. O necelou minutu později se České Budějovice radovaly znovu. Mikyska sice Cikánka prostřelil, ale branka nebyla uznána pro postavení hostujícího hráče v brankovišti. O dalších pár sekund později to Jihočechům vynahradil Tomáš Guman, teprve osmnáctiletý útočník se prohnal po pravé straně a trefil luxusně bližší růžek branky. Ve 33. minutě mohl zkorigovat Bílek, jenž se v oslabení dostal do úniku, ale neproměnil. Těsně před přestávkou udeřil Motor počtvrté. Lukáš Žálčík se rozjel po pravém mantinelu a přízemní střelou k protější tyči prostřelil kladenského brankáře. Dvacet sekund před koncem si to ještě v souboji jeden na jednoho rozdali Skuhravý a Švihálek.

Ve třetí dvacetiminutovce byli nejprve Rytíři aktivní a snažili se o zvrat v zápase. Vždy si však vylámali zuby na vynikajícím Gábovi. V polovině třetiny byl nejblíže gólu kapitán Skuhravý, jehož střela cinkla o tyč. Za Motor ale vzápětí potřetí udeřil Tomáš Guman, který parádní střelou pod víko završil hattrick, a bylo po zápase. České Budějovice vedly už o tři branky a navíc ještě Pajič orazítkoval tyčku. Rytíři se snažili a vytvářeli si šance, ale k ničemu to nevedlo. Jihočeši zvítězili 5:2 hlavně díky třem brankám mladíka Gumana a vyhráli tak souboj o čelo Regionálního poháru.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....