Banes Motor České Budějovice
21.08.2015, Matěj Mayer

Historie zápasů s kluby z Ruska je bohatá. Naposledy přijel Krasnojarsk

Už v neděli změří hokejisté Motoru síly se soupeřem z Ruska, hrajícím prestižní Kontinentální hokejovou ligu. Rozhodli jsme se proto zapátrat v minulosti a podívat se, jak se klubu z jihu Čech dařilo v minulosti proti soupeřům z největšího státu světa. S Chabarovskem, který přijede do Budvar Arény nyní, se utkali Českobudějovičtí už v přípravě na sezonu 2003-04. Dosud poslední utkání proti ruskému celku se odehrálo v roce 2013, kdy na led Motoru zavítal Sokol Krasnojarsk.

Dávná léta…

Ke svému historicky úplně prvnímu zápasu proti ruskému soupeři nastoupili hokejisté tehdejšího klubu TJ Slavoj České Budějovice v sezoně 1957-58. Soupeřem bylo silné Dynamo Moskva, které bylo v té době třetím nejlepším mužstvem tamní ligy. Tým z hlavního města ale Jihočechy porazil rozdílem jediné branky 2:1.

Další série utkání proti týmům z tehdejšího Sovětského svazu se uskutečnila v 70. a 80. letech, kdy byly střety s ruskými celky poměrně časté. Nejcennějším výsledkem z tohoto období se zdá být ten ze sezony 1982-83, kdy se Motoru opět postavilo do cesty Dynamo Moskva, a ano, i v době tohoto zápasu okupovalo třetí příčku v tabulce ruské ligy. Zápas však tentokrát skončil opačným skóre, Českobudějovičtí zvítězili 2:1.

Naopak nejhorší výsledek si odnesly České Budějovice ze souboje s jiným moskevským celkem. CSKA bylo sice během sezony 1973-74 druhým nejlepším týmem v Rusku, přesto byl výsledek 2:16 ve prospěch soupeře z největšího státu světa drtivý. Pro klub z jihu Čech se jedná o vůbec nejhorší porážku od ruského týmu.

Dynamo Moskva bylo vůbec docela častým soupeřem Jihočechů. V rámci Evropské ligy se během sezony 1996-97 sehrály „na ostro“ další dva zápasy mezi těmito soupeři. První skončil nerozhodně 1:1 a ve druhém zvítězili Českobudějovičtí 6:2!

Z novější doby…

O dalších zápasech toho již víme mnohem více. Hned první takový duel se uskutečnil v přípravě na sezonu 2003-04, kdy se tehdejší hráči HC České Budějovice účastnili turnaje ve Švýcarsku, na němž se představil i tým Amur Tigers Chabarovsk. V neděli to tedy nebude poprvé, kdy se Jihočeši utkají s tímto soupeřem! Jihočeši po dvou třetinách prohrávali 2:3, ve třetí části však místo vyrovnání opět inkasovali a odnesli si porážku 2:4. Obě branky Českých Budějovic padly v přesilové hře pět na tři.

Chabarovsk – České Budějovice 4:2 (2:1, 1:1, 1:0)

Branky a nahrávky: Tambijevs, Panov, Kopejkin, Jassakov - 16. Babka (Bartoš, Jasečko), 28. Neckář (Rob).

Sestava Č. Budějovic: Hudáček - Jasečko, Babka, Suchánek, Jindra (21. Neckář), Kolda, Mucha - Sailer, Turek, Bartoš - Bělohlav, Štrba, Rob - Ondřej, Šimánek, Květoň - D. Nedorost, Škoda, Hřebejk


Velice zajímavé měření sil s ruským celkem bylo k vidění během Ligy mistrů v sezoně 2008-09. Jihočeši sehráli dva zápasy proti týmu HC Salavat Julajev Ufa, jednomu z nejlepších tehdejších celků ruské ligy. Překvapení se nekonalo ani v jednom případě. První duel jednoznačně ovládla domácí Ufa a zvítězila hladce 7:1, ve druhém zápase v Budvar Aréně se také Českobudějovičtí marně snažili. I díky jednomu gólu Michala Mikesky, který později na jihu Čech působil, prohráli 0:3.

Ufa – České Budějovice 7:1 (1:0, 3:0, 3:1)

Branky a nahrávky: 12. Konstantin Kolcov (Antipov, Medvěděv), 22. Nurtdinov (Blaťák, Radulov), 35. Perežogin, 40. Grigorenko (McCarthy, Čermák), 44. Čermák (Gordějev, Grigorenko), 46. Perežogin, 56. Konstantin Kolcov (Blaťák) - 46. Kůrka (Duda).

Sestava Č. Budějovic: Turek - Poživil, Gřegořek, Toman, Sičák, Mucha, Frolo, Vydarený - Kotrla, Vak, Veselý - Duda, Huml, Kůrka - Hřebejk, Mertl, Květoň - Hudec, Sailer, Šimánek

České Budějovice – Ufa 0:3 (0:2, 0:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 12. Medvěděv, 16. Mikeska (Konstantin Koltsov), 25. Těreščenko (Perežogin).

Sestava Č. Budějovic: Turek (41. Horčička) - Toman, Gřegořek, Jareš, Poživil, Frolo, Vydarený, Mucha, Sičák - Hudec, Kůrka, Huml - Duda, Bílek, Veselý - Kotrla, Kuchejda, Vak - Hřebejk, Květoň, Mertl


V přípravě na sezonu 2012-13 odehráli hokejisté Českých Budějovice hned čtyři utkání s kluby z Ruska! Hned to první proti Barysu Astana. Utkání bylo velmi divoké, když soupeř vedl už po prvních čtyřech minutách 2:0. Jihočeši vzápětí nejen vyrovnali, ale ještě do konce první třetiny se dostali do vedení. Za stavu 3:3 se vstupovalo do třetí části, kde to po brance Astany z 59. minuty vypadalo na vítězství ruského celku. Za Jihočechy ale v poslední minutě skóroval Kašpařík a vítězství v nájezdech urval mladík Knotek.

České Budějovice – Astana 5:4sn (3:2, 0:1, 1:1 – 0:0)

Branky a nahrávky: 8. Polodna, 12. Mertl (Šimánek), 20. Mikuš (Kašpařík, Mertl), 60. Kašpařík (Mikuš, Květoň), rozhodující nájezd Knotek - 1. Upper (Aleksandrov), 4. Dows, 31. Spiridonov (Polishak, Ermolaev), 59. Rudenko.

Sestava Č. Budějovic: Sáblík - Mikuš, Plášil, Frühauf, Kolarz, Vráblík, Prokop, Dietz, Makovský - Šimánek, Kašpařík, Mertl - Soudek, Knotek, Květoň - Suja, Červený, Marek - Ferebauer, Přibyl, Polodna


Následující tři střetnutí sehráli svěřenci Petera Draisaitla na turnaji v Jekatěrinburgu. S domácím týmem se utkali hned v prvním duelu a výsledek byl zcela opačný než proti Astaně. Sice už to nebylo takové drama, ale Jihočeši i tentokrát dotahovali ztrátu. Za Jekatěrinburg tehdy v první lajně válel Josef Straka, který dokonce jednou prostřelil Jakub Kováře! (To ještě Kovář netušil, že do týmu soupeře po sezoně zamíří a bude v něm hrát dodnes.) Zápas museli rozhodnout až samostatné nájezdy, ve kterých se radovalo právě tehdejší mužstvo současného kapitána Motoru.

Jekatěrinburg – České Budějovice 5:4sn (2:2, 2:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 8. Makarov (A. Strelcov, Juksejev), 11. Simakov (Sazanov), 29. Simakov (Špirko), 34. J. Straka (Špirko), rozhodující nájezd Simakov - 5. Soudek (Kotalík), 9. Kašpařík (Ptáček), 37. Mertl (Vráblík), 48. Švihálek (Suja).

Druhý duel turnaje se hrál proti farmářskému týmu Avtomobilistu, který se jmenoval Sputnik Nižnij Tagil. Českobudějovičtí byli tentokrát silnějším mužstvem a měli v postatě celý zápas pod kontrolou. Dvěma brankami se na vítězství 3:1 podílel tehdy velmi mladý Michal Švihálek, současný útočník Motoru.

Sputnik Nižnij Tagil – České Budějovice 1:3 (0:1, 1:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 39. Trusov (Kozlov, Zimin) - 10. Dietz (Červený), 45. Švihálek (Marek), 58. Švihálek (Rousek, Marek).


Turnaj završili Jihočeši zápasem s druholigovým Molotem Perm. Ten trochu překvapivě Draisaitlovy svěřence jednoznačně přehrál a odnesl si velice snadnou výhru 5:1. Pro České Budějovice tedy skončil turnaj v Jekatěrinburgu neúspěšně, jednalo se však jen o přípravu na sezonu 2012-13.

Perm – České Budějovice 5:1 (2:0, 2:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 5. Kulik (Kalachikov), 7. Minakov (Glebov, Kartoškin), 33. Minakov (Kartoškin, Semenov), 37. Fedin (Cyganov), 59. Minakov (Kartoškin) - 30. Šimánek (Soudek).

Sestava Č. Budějovic na turnaji: Kovář (Sáblík) – Ptáček, Jank, Kolarz, Frühauf, Vráblík, Dietz, Prokop, Mikuš – Mertl, Kašpařík, Šimánek - Dej, Červený, Suja – Soudek, Knotek, Podlešák - Švihálek, Marek, Rousek


Proti ruskému týmu už si stačil zahrát i znovuobnovený Motor. V přípravě na sezonu 2013-14 to bylo dokonce historicky druhé střetnutí, navíc se odehrálo v Budvar Aréně. Sokol Krasnojarsk byl tehdy nad síly teprve rodícího se mužstva, které se skládalo za pochodu. Domácí sice začali aktivně, ale už po první třetině prohrávali a porážce 1:5 nezabránili.

České Budějovice - Krasnojarsk 1:5 (1:2, 0:2, 0:1)

Branky a nahrávky: 17. Ferebauer (Třetina) – 15. Feaktsistau (Volgin), 17. Jerdakov, 30. Jerdakov, 36. Dudarev (Rachinskij), 55. Pasenko (Peremikin).

Sestava Č. Budějovic: Kůdela (31. Bláha) – Moravec, Pavlíček, Novák, Jáchym, Prokop, Kříž, Makovský, Semrád – Ondřej, Vaniš, Mrázek – Mavrojanidis, Šachl, Marek – Turek, Třetina, Ferebauer – Kotrla, Švec, Šperger

VIDEO: Pozvánka na nedělní zápas s Chabarovskem

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....