Banes Motor České Budějovice
28.03.2015, Miroslav Mayer

V cestě za prvním vítězstvím v baráži teď stojí Piráti Chomutov

ČESKÉ BUDĚJOVICE — ČEZ Motor nevstoupil do baráže úplně špatně a zatím má na kontě jeden bod. Ovšem v nedělním zápase se utká se soupeřem, se kterým se letos potkával v soutěži po celou sezónu – Piráti Chomutov. V tomto zápase půjde o to, zda Jihočeši udrží svoje šance na postup do extraligy, nebo zda se mu jeho soupeři vzdálí. Přijďte povzbudit svůj tým v neděli od 17.00 do Budvar arény.

Barážový soupeř: HC Piráti Chomutov

Založen: 1945
Stadion: SD Aréna (kapacita 5 250 diváků)
Webové stránky klubu: www.piratichomutov.cz
Hlavní trenér: Břetislav Kopřiva
Vzájemné zápasy v této sezóně:
3:2sn, 3:8, 2:3sn , 3:2sn,

Sestava z posledního zápasu: Kopřiva – Rutta, Skinner, Rýgl, Drtina, Šulák, Toman – Hovorka, Gajovský, Sikora – D. Květoň, Růžička, Sinisalo – O. Kaše, Kämpf, Šagát – McGregor, Dušek, L. Květoň


Právě Piráti Chomutov jsou považováni za jednoho z favoritů baráže. Ani vedení týmu ze severních Čech se už před sezónou netajilo svoji snahou po roce se vrátit zpět do extraligy. Týmu se dařilo v soutěži, bez problémů vyhrál základní část a do play-off šel jako favorit.

Play-off 1. ligy

Ve vyřazovací části ovšem neměl Chomutov cestu umetenou. Prvním soupeřem byl totiž soused z Ústí nad Labem a derby dalo Pirátům i dost zabrat. Za stavu série 3:1 pro Piráty, dokázalo Ústí vyhrát pátý zápas a snížit na 3:2. Jenže Piráti se dali dohromady a na ledě svého soupeře vyhráli 6:1 a celou sérii pak 4:2.

Ani semifinále nebylo pro Severočechy zrovna procházkou růžovým sadem, neboť se utkali s Duklou Jihlava, která dokázala vyřadit další bývalý extraligový celek - Kladno. Dukla sice kladla tuhý odpor, ale nakonec dokázala vyhrát jen jedno utkání doma a celou sérii pak ovládli Piráti 4:1 a podle očekávání postoupili do baráže.

Baráž

První zápas baráže odehráli Piráti v Edenu se Slavií. Zápas to byl pikantní vzhledem k tomu, že poradcem Severočechů je bývalá ikona Slavie a současný kouč reprezentace Vladimír Růžička. Přesto dokázala Slavia zmobilizovat síly a zápas vyhrát 2:1, když Piráti snížili až minutu před koncem zápasu.

Páteční zápas už odehrál Chomutov na svém ledě a také se mu povedlo vyhrát a získat první dva body. Dvakrát v zápase domácí mužstvo vedlo, ale Mora Olomouc dokázala vždy vyrovnat a zápas dospěl až do samostatných nájezdů. Tam byli úspěšnější Piráti a tak získali dva body za vítězství 3:2sn.


Baráž – 3. utkání:

ČEZ Motor České Budějovice
-
Piráti Chomutov


neděle 29. 3. 2015, 17:00
Budvar aréna, České Budějovice

Z tábora ČEZ Motor

Jihočeši si už vyzkoušeli, že se baráž hrát dá a že soupeři, byť z extraligy, jsou hratelní a k poražení. Hráči by měli postupně získávat větší sebevědomí a zkušenosti, které by měli v dalších zápasech využít. Je škoda, že zatím Budějovičtí dokázali využít jen jednu přesilovou hru. To by mohlo být v dalších zápasech rozhodující a právě tato činnost může rozhodovat zápasy. Pozitivní naopak je, že Motor ubránil všechna oslabení. Zatím to nevypadá, že by do zápasu mohl nastoupit někdo z marodů. Uvidíme, zda trenér Rosol zamíchá se sestavou, aby oživil hru, či vsadí na sehrané dvojice a trojice.

Baráž je sice ještě ve své první čtvrtině, ale Motor potřebuje pokud možno zvítězit, aby si udržel kontakt s ostatními týmy, ale ani v případě porážky není ještě nic ztraceno, protože zápasů je stále ještě dost.

Pikantnosti zápasu

V kádru Pirátů z Chomutova bude zápas jistě pikantní pro Lukáše Květoně, který je odchovancem budějovického hokeje a v jihočeské metropoli strávil většinu své kariéry. Odešel díky přesunu extraligy do nejmenovaného města na východě Čech. Letošní sezónu hrál v Chomutově a v třiceti devíti zápasech získal třináct bodů (3+10).

Mnohem více se dařilo dalšímu odchovanci Jihočechů a tím je útočník Štěpán Hřebejk. Ten se stal oporou týmu, když v padesáti zápasech získal třicet dva bodů (16+16). První dva zápasy baráže měl tento hráč stopku za disciplinární prohřešek a právě v zápase v Budvar aréně už bude svému týmu k dispozici.

Dalším hráčem, který delší čas pobyl v Budvar aréně, je i obránce Milan Toman. Ten sehrál v základní části jen dvacet dva zápasů a získal sedm bodů (1+6).

Určitě stojí za zmínku i asistent trenéra Aleš Totter, který v loňském roce vedl juniorku, ale v průběhu sezóny byl odvolán a z Českých Budějovic odešel.


Statistiky play-off

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....