Banes Motor České Budějovice
24.03.2015, Matěj Mayer

Baráž startuje! Jihočeši se představí na ledě Olomouce

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Vrchol sezóny je tady! Vytoužená baráž o extraligu už klepe na dveře. Před námi je dvanáct obrovsky důležitých a těžkých zápasů, na základě kterých vzejdou dva účastníci nejvyšší soutěže pro příští ročník. ČEZ Motor České Budějovice zahajuje baráž utkáním na ledě týmu HC Olomouc, který se díky baráži probojoval mezi elitu v loňské sezóně. Úvodní vhazování středečního duelu bude vhozeno v 18 hodin.

Barážový soupeř: HC Olomouc

Založen: 1955
Stadion: Zimní stadion Olomouc (kapacita 5 500 diváků, z toho 3 800 k sezení)
Ceny vstupenek: Sezení - 100 Kč, Stání - 50 Kč
Webové stránky klubu: www.hc-olomouc.cz
Trenéři: Petr Fiala – Jiří Dopita
Umístění v extralize: 13. místo po bojích ve skupině O umístění (62 bodů, skóre 143:185)
Sestava z posledního zápasu: Vošvrda (31. Urbisch) – Janáček, Staněk, Ondrušek, Škůrek, Jaroměřský, Houdek, Rašner – Laš, Knotek, Buc – Řípa, Marosz, Kucharczyk – Matai, Herman, Pekr – Vodný, Patera, Jergl – Beták


Hanáci se do extraligy probojovali na konci minulého ročníku, během kterého skončili nejprve druzí po základní části 1. ligy. Později si společně s Mladou Boleslaví vybojovali nejvyšší soutěž a o patro níž poslali Chomutov a Kladno.

V Olomouci dobře věděli, že před zahájením extraligové sezóny musí kádr posílit, a tak se hned na začátku května z Komety Brno stěhoval zkušený brankář Jiří Trvaj. Uplynulo jen několik dní a definitivní byl příchod dalšího velkého jména. Tím byl Pavel Patera, plánovaný vůdce týmu. Dále stál za pozornost už snad jen příchod obránců Pavla Skrbka, Ivana Majeského a útočníků Martina Cibáka s Erikem Hrňou.

Hned začátek soutěže naznačil, že posílení kádru Olomouce bylo nedostatečné. Hanáci prohráli osm z úvodních dvanácti duelů a bylo zle. Patera se jako vůdce extraligového nováčka neosvědčil a za celou základní část nakonec nasbíral podprůměrných 14 bodů (8+6). Ani v dalším průběhu sezóny se Olomouc zvednout nedokázala, mužstvo navíc zažilo hodně černou sérii po Novém roce. Od začátku ledna do konce března sehráli Kohouti osmnáct duelů, ve kterých zvítězili jedinkrát! S podivem také zůstává, že hned patnáct z oněch sedmnácti porážek, bylo v základní hrací době.

Není tedy překvapením, že Olomouc skončila po základní části předposlední a už v tu dobu byla v podstatě jistým účastníkem baráže. Ve skupině O umístění se tedy sehrála už spíše bezvýznamná utkání, do kterých se kromě Hanáků zapojily ještě celky Slavie, Liberce a Karlových Varů. Dva posledně jmenované kluby si v naprosté pohodě extraligu pohlídaly. Olomouc během šesti utkání v této skupině třikrát zvítězila a třikrát padla. Aktuálně se navíc nenachází v dobrém rozpoložení, protože poslední dva zápasy, které měla na programu, prohrála (s Karlovými Vary 2:3 a s Libercem 3:5).


Baráž – 1. utkání:
HC Olomouc - ČEZ Motor České Budějovice

středa 25. 3. 2015, 18:00
Zimní stadion Olomouc

Vzájemné zápasy v loňské sezóně:

Olomouc - České Budějovice 4:2 (1:0, 2:1, 1:1)
Branky: Jaroměřský, Knotek, Jergl, Vodný - Moravec, Vaniš

České Budějovice - Olomouc 0:4 (0:1, 0:1, 0:2)
Branky: Herman, Houdek, Selingr, Vodný

Olomouc - České Budějovice 6:1 (3:0, 1:0, 2:1)
Branky: Pekr 2, Selingr, Knotek, Jergl, Kucharczyk - Šperger

České Budějovice - Olomouc 4:1 (0:0, 2:1, 2:0)
Branky: Rob, Pšurný, Skuhravý, Šachl - Švaňhal

Z tábora Motoru

Jihočeši se budou muset vypořádat se ztrátou některých důležitých hráčů. Do konce sezóny již dres Motoru neoblékne Martin Heřman a po boku Straky a Nouzy tak znovu nastoupí Daniel Boháč. Nově na marodku přibyl ještě Marek Vaniš a Motor tak bude muset více zapojit do sestavy juniory.

Příliš povzbudivá není ani situace v obranných řadách. Plánovaný návrat do sestavy se neuskuteční u obránce Jána Muchy, který se bude ještě nějakou dobu léčit. Kvůli malému počtu odehraných utkání navíc nemůže v baráži nastoupit ani Lukáš Bohunický. Připočíst musíme ještě dlouhodobě zraněného Lukáše Chmelíře. Trenéři budou mít k dispozici sedm obránců s tím, že sedmým bekem bude junior Petr Škopek.

Daniel Boháč o Olomouci:

„Sledoval jsem občas nějaké jejich zápasy v televizi. I když se jim v extralize třeba tolik nedařilo, tak baráž je jiná soutěž, která se hraje trochu jinak. Mají zkušené hráče, třeba Pavla Pateru, takže se toho nebudou bát.“

Adam Přibyl o špatné bilanci s Olomoucí v loňské sezóně:

„Myslím, že tyhle výsledky ze základní části vůbec nic neznamenají. Baráž je úplně o něčem jiném, a když budeme hrát to, co potřebujeme, tak to bude úplně něco jiného, než hrát proti těm týmům v sezóně. Navíc v loňské sezóně tu byl trošku jiný mančaft, takže zápasy s Olomoucí bych vůbec nebral v úvahu.“


Statistiky play-off

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....