Banes Motor České Budějovice
22.03.2015, Matěj Mayer

Adam Přibyl: V baráži bychom mohli mít psychicky navrch

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Už jen tři dny zbývají do úvodního buly prvního utkání baráže o extraligu, do které se Motor kvalifikoval po dvou úspěšně zvládnutých sériích play-off 1. ligy. Jihočeši sice nepatří mezi favority, šance všech čtyř mužstev ale budou od začátku stejné. „Podle mě máme naprosto stejné šance, ne-li větší, než ostatní soupeři,“ myslí si například Adam Přibyl. Právě dvaadvacetiletého útočníka jsme vybrali jako zástupce mladé generace pro zhodnocení dosavadního průběhu vyřazovacích bojů.

Adame, probojovali jste se až do baráže, co to pro vás znamená?
Pro mě to znamená obrovský úspěch. Určitě největší na klubové úrovni v mé hokejové kariéře. Je to krásný, protože je tu super parta a hrozně si to užíváme.

Máte za sebou úspěšné série s Benátkami a Třebíčí, která z nich vám dala více zabrat?
Pro mě osobně byla těžší série s Benátkami. Tam se lámal chleba ve čtvrtém zápase u nich a my jsme ho vybojovali, když jsme dali osmnáct vteřin před koncem rozhodující gól na 2:1. Byl to strašně těžký zápas, který asi sérii rozhodl. Samozřejmě ani série s Třebíčí nebyla lehká, ale Benátky byly podle mě nepříjemnějším soupeřem.

Mělo na vás hráče nějaký vliv vyjádření klubu, že na extraligu zatím nejsou podmínky?
Já si toho nějak ani nejsem vědom. Moc tohle nesleduju a neřeším. Soustředím se na to, abychom vyhrávali.

Vy jste v play-off hodně ožil. Na začátku sezóny jste se občas nevešel do sestavy, teď hrajete stabilně třetí lajnu. Kdy se tohle zlomilo?
Já jsem byl první dva měsíce sezóny zraněný. Pak jsem toho moc nenahrál, pořád výkony nebyly optimální, ale snažil jsem se do toho dostat. Teď v play-off už je to lepší. Myslím si, že se to zlomilo, když mě klub poslal do Tábora hrát druhou ligu. Tam jsem byl na ledě pořád a díky tomu se mi vrátilo sebevědomí, které jsem do té doby postrádal.

V sedmi utkáních, do kterých vaše lajna nastoupila, jste jen dvakrát nebodovali. Počítám, že váš třetí útok má ale spíše defenzivní úkoly.
To je pravda. Myslím si, že jsme si docela sedli, na ledě o sobě víme a dokážeme si vyhovět. Nejspíš díky tomu se nám docela daří i bodovat.

Šest zápasů jste hrál ve formaci s Vanišem a Švihálkem, v posledním duelu se kvůli absenci Heřmana posunul Švihálek do prvního útoku a místo něj s vámi hrál Rob. Byla to pro vás změna?
Změna to pro mě byla taková, že jsem se posunul z centra na levé křídlo, takže jsem v lajně měl ještě defenzivnější úkoly, než předtím. Myslím si, že Kondor (Luboš Rob) je výborný centr, který se dokáže přizpůsobit kterýmkoliv křídlům. Takže s ním se hraje taky dobře a taky si vyhovíme.

Adam Přibyl zažil v play-off gólovou radost hned čtyřikrát. Kolik dalších branek přidá v baráži?

Za celou základní část jste dal dva góly, teď v play-off už máte čtyři. Odráží se ve vašich výkonech třeba i to, že hrajete o svoji vlastní budoucnost, protože máte smlouvu jen do konce sezóny?
Snažím se to nevnímat, ale samozřejmě to mám pořád v hlavě, že nevím, co bude. Chci pomoct hlavně týmu, ale snažím se taky, abych i já byl se svým výkonem spokojený. Vím o tom, že si tady hraju o „flek“ do další sezóny nebo i do dalších let. Samozřejmě bych za to byl rád, kdyby se to povedlo, ale teď je ještě brzy. Máme před sebou baráž, ve které chceme něco dokázat a pak se uvidí, jak to všechno dopadne.

Jak se zatím připravujete na baráž? Jaký je program týmu v nejbližších dnech?
Včera jsme měli ráno trénink, dnes (neděle) jsme měli volno. V pondělí a úterý máme tréninky, při kterých se připravíme na soupeře a ve středu na to vlítneme!

Hodně hráčů Motoru si připíše první starty v nejvyšší soutěži, vy jste jedním z nich. Jak tohle vnímáte?
Samozřejmě se na to hrozně těším, bude to zase něco jiného. Soupeři budou zase jiní, než teď v play-off. Jsem na to zvědavý, protože úplně ani nevím, co od toho očekávat, ale těším se na to určitě.

Na kterého ze soupeřů (Slavia, Olomouc, Chomutov) se vy osobně těšíte nejvíc?
Asi na Slavii. Doufám, že za ně nastoupí Bába (Jakub Babka), který je stejně starý jako já a hráli jsme spolu tady v Českých Budějovicích. Těším se, že si to proti sobě rozdáme. Ve Slavii navíc hraje Tomáš Vlasák, který je mým vzorem.

S Chomutovem jste letos třikrát prohráli, s Olomoucí se loni Motoru také nedařilo. Znamená to pro vás něco?
Myslím, že tyhle výsledky ze základní části vůbec nic neznamenají. Baráž je úplně o něčem jiném, a když budeme hrát to, co potřebujeme, tak to bude úplně něco jiného, než hrát proti těm týmům v sezóně. Navíc v loňské sezóně tu byl trošku jiný mančaft, takže zápasy s Olomoucí bych vůbec nebral v úvahu. Taky si myslím, že s Chomutovem jsme letos neodehráli špatné zápasy, ale jak říkám, teď v baráži to bude určitě něco jiného.

Bude hrát roli i psychika? Extraligové týmy často prohrávaly, vy naopak…
No určitě. Oni jsou na dně a musejí. Hrají o to, aby se zachránili, kdežto my hrajeme o to, abychom se do extraligy dostali, což je mnohem lepší. Já jsem zažil baráž s juniorkou, když jsme tady v Českých Budějovicích zachraňovali extraligu a není to vůbec nic příjemného. My jdeme vlastně do baráže z pozice druhého nejlepšího týmu první ligy a to je pro nás strašně velká motivace. Věřím, že nás to nakopne a že bychom mohli mít psychicky navrch.

Mladíci se v dresu Motoru předvádějí v dobrém světle. Mezi ně se počítá i Adam Přibyl (druhý zleva).

Jaké jsou podle vás reálné šance na postup Motoru do extraligy?
Já si myslím, že je to úplně otevřené a z těch čtyř týmů může postoupit kdokoliv. Nás sice trošku média podceňují, ale podle mě máme naprosto stejné šance, ne-li větší, než ostatní soupeři. Myslím si, že je to absolutně vyrovnané a zvítězí ten, kdo do toho dá ve dvanácti zápasech víc a kdo bude mít více sil.

Co říkáte na podporu fanoušků? Bavíte se o tom v kabině?
Určitě, v kabině to rozebíráme. Je to neuvěřitelný, když do Budvar arény na nás přijde „plný dům“. V play-off bylo téměř vyprodáno skoro na všechny zápasy a to je prostě neuvěřitelný. Když celá hala fandí a tleská, tak atmosféra je jiná a hraje se mnohem líp.

Myslíte, že opět budete moci počítat s podporou fanoušků i na venkovních zápasech?
Věřím tomu, že určitě. Tihle fanatici, co s námi jezdí všude… Vůbec nepochybuju, že by někam nejeli. (úsměv)

Baráž zažily České Budějovice naposledy před deseti lety. Vzpomenete si ještě, co jste v tu dobu dělal?
Před deseti roky mi bylo dvanáct a byl jsem v Táboře. Tak nějak jsem to sledoval a občas jsme se jeli s tátou do Budějovic na nějaký zápas podívat. Nijak zvlášť jsem to ale nevnímal, v tu dobu jsem ještě netušil, že sem povedou moje kroky.

Co říkáte na paralelu dvojic Prospal – Dvořák a Straka – Nouza?
Prospal s Dvořákem byli jasnými tahouny týmu, stejně jako teď Straka a Nouza. Je neuvěřitelné, co oni občas na ledě předvádějí. Je radost se dívat na to, co si dovolí.


Další články o baráži:
Představení barážových soupeřů
Postupu do extraligy se nebráníme, říká Roman Turek
Deset let. Taková doba uplynula od poslední budějovické baráže
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....