Banes Motor České Budějovice
21.03.2015, Jaroslav Pešek

Představení barážových soupeřů

České Budějovice "Hlavně se dostat do play-off," tak byly pro letošek vytyčeny cíle. Nikdo asi před sezónou nečekal, že by Motor mohl dojít až do baráže o extraligu. Ovšem stalo se. Výborně sestavený tým našel své lídry i hráče pro černou práci, osvědčily se předsezónní posily a všichni dohromady utvořili bezchybně šlapající stroj, jehož palivem bylo neustálé povzbuzování neskutečných fanoušků.

Sezóna pokračuje...

Jak již bylo řečeno, baráž je jak pro celý tým, tak pro fanoušky, bonusem, se kterým se nepočítalo, sladkou tečkou za velmi povedenou sezónou. Co se zdálo být pouhým snem, může se uskutečnit, ale nebude to snadné. "Do baráže určitě nejdeme jako favorité, ale pořád je to sport, jsme na vítězné vlně a máme nejlepší fanoušky, stát se může všechno," přemítá Tomáš Nouza. Právě fanoušci by měli být jednou z největších zbraní Motoru a jejich symbioza s hráči by mohla poslat Motor mezi českou hokejovou smetánku až nečekaně brzy. Motor čeká ještě dvanáct zápasů se soupeři, kteří do jednoho mají extraligové ambice. Pojďme si je ve zkratce představit.

HC Olomouc

Ještě loni hráli Kohouti s Motorem stejnou soutěž, ale zatímco Motor se potácel u dna, Olomouc vybojovala postup mezi elitu. Nutno dodat, že olomoucký úspěch v baráži byl pro mnohé velkým překvapením. Vedení Hanáků usoudilo, že kádr, který vybojoval vstupenku do české nejvyšší soutěže, není dostatečně vyzrálý a logicky tak přišly změny. Největší přestupovou bombou měl být příchod Pavla Patery jehož výkony však zůstaly za očekáváním, když tento veterán ve 48 zápasech základní části nasbíral jen čtrnáct bodů (8+6). Dalšími zajímavými posilami byli brankář Jiří Trvaj, obránce Pavel Skrbek či útočník Martin Cibák.

Jedním z hráčů, kteří loni vybojovali Moře postup a letos balancují na hraně sestavy je i Matěj Pekr, který toho letos odehrál více za Třebíč, v jejímž dresu se postavil i do semifinálové série, kde motal hlavy budějovickým obráncům. Je však velmi pravděpodobné, že díky své formě zasáhne i do barážových bojů a věří, že nejvyšší soutěž pomůže udržet. "Začátek bude důležitý, je třeba nenechat nic náhodě. Víc než věřím v to, že se tady extraliga udrží," řekl v rozhovoru pro hokej.cz.

HC Slavia Praha

Slavia letos prožila hororovou sezónu. Po základní části byla jasně poslední s deseti bodovou ztrátou na předposlední Olomouc. Velice brzy tak bylo jisté, že Pražané letos budou muset hájit extraligovou příslušnost v baráži. Už před sezónou bylo jasné, že Slavia se bude potýkat také s určitými finančními problémy, které znamenaly například odchod Petra Kadlece do Plzně. Opačným směrem pak zamířili Václav Pletka a Tomáš Vlasák. Dalším hráčem, který opustil Slavii byl Vladimír Růžička, který nyní hájí barvy Pirátů Chomutov a v baráži tak bude stát na opačné straně barikády. Základním kamenem sestavy sešívaných ale stále zůstává zkušený Jaroslav Bednář, který zakončil základní část s 43 body (17+26).

Slavia má před sebou ještě jeden zápas play-out. Postavení už si zlepšit nemůže, ale jistě se pokusí alespoň napravit poškozené sebevědomí, které v baráži bude hodně potřebovat. Své o tom ví i forvard Juraj Valach: "Každý v mužstvu se musí připravit především psychicky. Všechny zápasy jsou důležité a je třeba do nich jít na sto procent. V baráži už nám nikdo nic neodpustí, nebude prostor na žádné chyby. Těch dvanáct zápasů budeme muset zvládnout a nebudeme moci polevit, pokud se chceme zachránit."

Piráti Chomutov

Piráti loni sestoupili z extraligy a do letošní sezóny tak vyhlásili jasný cíl, rychlý návrat. Zatím mají našlápnuto dobře a mnozí je považují za vůbec největšího favorita prolínací soutěže. Výhodou Chomutovských může být velmi široký a vyrovnaný kádr, který v případě zranění některého hráče, může hrát velkou roli. Nejproduktivnějším hráčem Chomutova v základní části byla předsezóní posila s Karlových Varů, Marek Hovorka, který zaznamenal 54 bodů (26+28). Dobře si ale vedl také Štěpán Hřebejk nebo Nikola Gajovský.

Nikola Gajovský je v kádru Pirátů tak trochu unikát, hrál osmkrát za sebou prolínací soutěž a může tak provnávat. "Každá baráž je svým způsobem jiná, ale pořád se hraje jen o tu jednu věc," tvrdí druhý nejproduktivnější hráč Chomutova ze základní části.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....