Banes Motor České Budějovice
11.03.2015, Imrich Hrabovský

Mládí proti zkušenostem – brankáři pod lupou

ČESKÉ BUDĚJOVICE - A je to tu! Znovuzrozený ČEZ Motor se ve své druhé sezóně nejen dokázal probojovat do play-off, ale zajistil si i vítězstvím ve čtvrtfinálové sérii postup do semifinále. Všichni fanoušci dobře vědí, co to znamená. Pokud v této fázi uspěje, zahraje si o možnost vrátit se mezi elitní špičku v republice – o postup do extraligy. K tomu budou Českobudějovičtí potřebovat kvalitu v brankovišti a právě na tento post jsme se zaměřili v prvním semifinálovém dvojutkání.

Do úvodního dvojzápasu na domácí půdě nevkročili Jihočeši vůbec špatně, ovšem v odvetě soupeř z Třebíče dokázal dorovnat ztrátu jak bodovou, tak i gólovou. A to doslova. Stav série je po dvou střetech nerozhodný 1:1 a oba celky mezi sebou nenašly průběžného lídra ani v nastřílených brankách. A jelikož už dle hry bylo patrné, že celé semifinále bude svou vyrovnaností dozajista zajímavé, pod podrobný dohled jsme si během dvojice domácích utkání vybrali velmi důležité články - brankáře obou týmů. Domácí Ondřej Bláha mohl využít svého mládí oproti jeho soku na druhé straně. Za to Třebíčský Luboš Horčička měl možnost proti Českým Budějovicím zvýhodnit své bohaté zkušenosti, které během své kariéry nasbíral v několika extraligových klubech.

Bláhova premiéra se dá pokládat za úspěšnou

Druhá nejvyšší státní soutěž, první sezóna a vybojování postu jedničky. Takto by se dalo shrnout letošní působení Ondřeje Bláhy v brankovišti týmu Českých Budějovic. Na druhé straně se proti němu staví ostřílený mazák a zkušený gólman Luboš Horčička. Tomu se ale Bláha snadno herně vyrovnává a v jistých případech jej i převyšuje. Ihned v úvodním střetu se oba jmenovaní postavili proti sobě a vítězně z duelu vyšel brankář domácích, přestože byl více vytěžován. Za svá záda propustil tři střely oproti čtyřem Horčičkovým neúspěchům, na konto si připsal více zásahů, čímž byl i procentuálně úspěšnějším článkem. Aktivněji se ve hře podílel na rozehrávce, ovšem čelil z větší části zejména menším akcím. To v tomto směru měl naopak více práce brankář Horáků. Na jeho branku sice mířilo méně střeleckých pokusů, ovšem většina z nich byla vážnějšího charakteru. V prvním semifinálovém střetu a duelu strážců klece byl ale lepší Bláha a s ním i celý jeho tým.

Odvetu ovládli hosté – Horčička se protějšku vyrovnal

Ihned druhým dnem se oba celky na stejné hrací ploše střetly znovu. Hokejisté Třebíče chtěli dotáhnout ztrátu a svým chtíčem a nasazením se pustili do hry od samého začátku. Duel dokázali dotáhnout do výsledné podoby ve stejném poměru, v jakém ten úvodní prohráli. Naproti Horčičkovi se opět postavil Bláha. Budějovický brankář byl nucen zasahovat opět značně vícekrát, a za svá záda propustil o jednu střelu více, než matador na straně Horácké Slávie. Procentuální úspěšnost odvedených zákroků měl třebíčský gólman sice nižší, ale zato měl v podstatě méně práce, když na jeho branku mířilo o deset střel méně. Vyložených šancí, kterým musel Horčička čelit, bylo oproti prvnímu střetu opravdu pomálu a častější byly ty menšího rázu. V odvetě byl, co se inkasovaných branek týče, úspěšnější právě on a vzájemnou sérii vyrovnal. Teď bude mít možnost dokázat zkušenostní převahu ve výhodě domácího prostředí, kam se oba soupeři za nerozhodného stavu stěhují.


Číselné statistiky brankářů
Ondřej Bláha
x
Luboš Horčička
60
59
Odchytaných minut 58
60
3
4
Obdržené branky 4
3
92,30%
87.88%
Procento úspěšnosi 90%
86,96%
39
33
Střely 30
23
14
10
Chycené střely 11
11
22
19
Vyražené střely 16
9
11
9
Velké šance 17
8
14
12
Malé šance 10
12
5
3
Rozehrávky 1
0
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....