Banes Motor České Budějovice
13.02.2015, Filip Kortus

Stříbro nadějného Kachyni na evropském festivalu olympijských her

S hokejem začínal v Hodoníně, od ročníku 2013/14 pravidelně nastupuje za České Budějovice. Urostlý obránce Ondřej Kachyňa je velkým příslibem pro dospělý hokej. Pravidelně reprezentuje Českou republiku, v národním dresu už dokázal posbírat mnoho úspěchů. Tím posledním je stříbro z mládežnických olympijských her, kdy ve finále podlehl sedmnáctiletý výběr Rusům. O dobré budoucnosti vytáhlého beka vypovídá i druhé místo v anketě o nejlepšího mládežníka minulé sezony v Českých Budějovicích.

S hokejem jste začínal v Hodoníně. Jak jste se dostal do Českých Budějovic?

V minulosti jsem jezdil na letní kempy k panu Krátoškovi, který v té době dělal v Budějovicích manažera mládeže. Na konci sezony 12/13 mě pozval na zkoušku na turnaj a vlastně jsme se společně s rodiči hned na přestupu domluvili.

Jak bude vypadat následující část RAKO extraligy staršího dorostu?

V současné době bojujeme s Litvínovem o poslední postupové místo do play off. Máme ještě několik zápasů, ve kterých potřebujeme bodovat. Jeden z nich je právě proti Litvínovu, kde půjde o vše.

Kachyňa v reprezentaci

Věříte svému celku, že se do závěrečných bojů probojuje?

Samozřejmě, že věřím. Jsme skvělá parta a každý z nás chce atmosféru play off zažít. Vloni jsme šli do play off ze 13. pozice a skončili jsme celkově třetí, tak proč bychom si to letos nemohli zopakovat?!

Nastupujete i za juniorku. Co je u vás na prvním místě?

Je pro mě čest hrát za juniory, zvlášť když jsem ve starším dorostu věkově teprve prvním rokem. Já chci hlavně hrát a být co nejvíce platný pro tým. Rozhodnutí, jestli to bude starší dorost nebo juniorka, je na trenérech. Já hraji rád v obou týmech.


Zvládne podle vás juniorka boj o zachování v soutěži?

Já klukům věřím. Teď je mezi námi a Jihlavou šest bodů a doufám, že tenhle náskok si už nenecháme utéct. I když to bude velmi těžké.

Za reprezentaci jste odehrál už pořádnou porci zápasů. Vynechal jste od první pozvánky nějaký reprezentační sraz?

V šestnáctce jsem byl na všech akcích a jednu akci jsem vynechal až letos, ale to jsem byl nemocný. Teď doufám, že už o žádnou akci nepřijdu, protože je pro mě čest reprezentovat Českou republiku, absolvovat kvalitní zápasy a nasbírat tak spoustu cenných zkušeností.

Na jaké akci se vám nejvíce dařilo?

Po této stránce byl asi nejpovedenější turnaj letos na začátku sezóny v německém Crimmitschau, konkrétně zápas proti USA, který jsme vyhráli 2:0.

Zúčastnil jste se mládežnických zimních olympijských her. S druhým místem jste maximálně spokojen?

Druhé místo je krásné, ale zamrzí, když ve finále prohrajete boj o zlato. Na druhou stranu musím říct, že Rusko má v této kategorii opravdu neskutečně kvalitní tým. V Americe letos vyhráli neoficiální mistrovství světa této kategorie, ale to jsme tam nehráli my (úsměv).

Byla pro vás olympiáda vrchol v kariéře?

Byl to rozhodně kvalitní turnaj, ale lépe obsazený byl o týden později v Rusku. Tam jsme se utkali s domácím Ruskem, Švédskem, Finskem a USA a konečné třetí místo je docela slušný výsledek. Jinak ale doufám, že ty pravé vrcholy budou teprve přicházet. Jednou bych se chtěl dostat i na olympiádu dospělých a reprezentovat svoji zemi.

Netradiční aréna

Hrálo se v netradiční aréně. Co jste na ni říkal?

Myslíš ten cirkusový stan? (smích) Abych pravdu řekl, něco takového jsme s klukama viděli poprvé a snad i naposledy. Byl to hodně divný stadion. Střecha jak u cirkusu, nemělo to ani dveře, a proto tam byla docela velká zima. Jinak ale celá olympiáda byla super a jsem rád, že jsem mohl být součástí české výpravy.

V anketě o nejlepšího mládežníka uplynulé sezony jste skončil na druhém místě. Sledoval jste tuto anketu?

Samozřejmě sledoval a byl jsem moc rád, že jsem se dostal tak vysoko. Jenom doufám a přeju si, abych trenéry, fanoušky Budějovic a sebe, hlavně uspokojoval svými dobrými výkony.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....