Banes Motor České Budějovice
07.02.2015, Michal Špírek

Tomáš Nouza a Josef Straka kralovali bodování základní části

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Základní část je za námi a můžeme se tak vydat do světa čísel. A je to příjemné ohlédnutí, českobudějovičtí hokejisté se totiž uplynulých 52 kol pohybovali na špičce individuálních statistik.

Individuální statistiky

Dva hráči táhli neuvěřitelným stylem tým dopředu. A nakonec se usadili na prvních dvou místech kanadského bodování první ligy. Tomáš Nouza a Josef Straka si připsali shodně po 77 bodech a snad se ani nesluší mezi nimi rozlišovat, kdo je první a kdo druhý. Nakonec titul nejproduktivnějšího hráče 1. ligy sezóny 2014/15 připadl díky více vstřeleným brankám Nouzovi. Jeho bilance? 52 zápasů, 77 bodů (33+44) a třetí nejlepší střelec soutěže. Josef Straka si připsal stejný počet bodů (30+47), byl čtvrtým nejlepším kanonýrem a navíc vsítil hned 10 vítězných gólů. Historické bodování hráčů v základní části první ligy je tak teď zcela pod nadvládou Motoru - za Václavem Prospalem (88 bodů v sezóně 2004/05) se totiž seřadili právě Tomáš Nouza s Josefem Strakou.

Desítku nejproduktivnějších hráčů soutěže uzavírá Martin Heřman se 49 body (19+30). Sedmnáctý skončil Rok Pajič, který si stejně jako třeba Nouza vytvořil svým ziskem 40 bodů osobní rekord. Navíc se po Slovákovi Hovorkovi stal druhým nejproduktivnějším cizincem první ligy. Jen těsně se nevešel do první třicítky Luboš Rob, ale ten se může s 34 body chlubit pozicí suverénně nejproduktivnějšího hráče juniorského věku, když chomutovského Kämpfa předčil o 10 bodů.
Jen pro srovnání, loni byl nejproduktivnějším hráčem ČEZ Motor Aleš Kotalík - s 31 body.

Mezi obránci se bodově nejvíce prosazoval Roman Vráblík, když skončil celkově desátý (25 bodů - 9+16).

V bodování +/- se umístil nejvýše, na děleném 10. místě, Martin Heřman se 17 kladnými body, o jeden plusový bod méně zaznamenal Petr Punčochář.

Nejtrestanějšími hráči Motoru byli Michal Švihálek a Jakub Suchánek se 77 trestnými minutami (13. až 16. místo v rámci všech hráčů).

Mezi gólmany první ligy vynikl nováček Ondřej Bláha. Úspěšnost zákroků 93,66% ho zařadila na třetí pozici, průměr 1,99 branek na zápas mu vysloužil čtvrté místo a se čtyřmi vychytanými čistými konty se zařadil na dělenou druhou příčku.

Železnými muži se stali Tomáš Nouza, Michal Švihálek, Lukáš Chmelíř a Roman Vráblík, kteří jako jediní nechyběli v jediném zápase.

Týmové statistiky

Zisk 95 bodů (doma 57 bodů, venku 38), skóre 185:134, druhé místo po základní části. ČEZ Motor má za sebou prostě vydařenou základní část. Dařilo se mu v přesilovkách (úspěšnost 20,72% je druhá nejvyšší v lize), 87,31% ubráněných oslabení pak zařadilo svěřence trenéra Rosola na třetí pozici. A s celkovým počtem 698 trestných minut byly jen dva celky slušnějšími.

A to nejlepší a nejdůležitější na konec. Průměrná domácí návštevnost zápasů Motoru byla 4462 diváků! Neuvěřitelná podpora Motoru tak oproti loňsku ještě vzrostla, a to o více než 700 fanoušků na utkání.

Teď se společnými silami vrhněme do nejdůležitější částí sezóny, do play-off. V něm se všechny statistiky budou počítat od nuly a věřme, že po jeho skončení na tom budou Budějovičtí stejně tak dobře, jako po povedené základní části.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....