Banes Motor České Budějovice
27.01.2015, Filip Kortus

CEB - HAV 3:2p - Motor po dvou porážkách získal dva body

Velice důležitý zápas s Havířovem zvládl Motor až po prodloužení. Dvakrát v zápase musel dotahovat jednobrankovou ztrátu. To se mu povedlo a v prodloužení si zásluhou kapitána Josefa Straka připsal cenný bod navíc. Další utkání čeká Jihočechy v sobotu v Chomutově.

Do branky se po dvou zápasech vrátil Ondřej Bláha, hned v úvodu zápasu musel puk několikrát ukrýt ve své lapačce. Aktivnějším týmem byl ale Motor, Matoušek však chytal jednu střelu za druhou. Nejblíže vstřelení první branky byl domácí obránce Dušan Žovinec. Svou bombou nastřelil ovšem jenom brankovou konstrukci. Budějovičtí předváděli ofenzivní podívanou, za což je diváci odměňovali hlasitým potleskem. Branku ale ne a ne vstřelit. Všechny střelecké pokusy mířily buď mimo nebo je pochytal spolehlivý Matoušek. V další velké příležitosti se ocitl kapitán Straka, při úniku po pravé straně byl faulován a následovala pouze početní výhoda. Havířov se v šancích mockrát neocitl, nýbrž tu největší dokázal proměnit. Střelu Sztefka ještě dokázal Bláha vyrazit, na dorážku Antonína Pechance byl však krátký – 0:1.

I po změně stran se měl brankář hostí co ohánět. Se střelami od Vráblíka a Švihálka ale neměl sebemenší problém. Šanci na zvýšení náskoku hostí měl Loskot, Bláha jeho bekhendový projektil vyrazil ramenem. Domácí fanoušky ze sedadel zvedla až 26. minuta. Ihned po skončení přesilové hry napřáhl Ján Mucha a jeho střela zapadla pod horní tyčku hostující svatyně – 1:1. Otočit vývoj skóre ve prospěch Motoru mohl Žovinec. Po přesné přihrávce od Roba byl v ideální pozici, ale nastřelil jenom Matouškovu hruď. Na druhé straně se do zakončení dostal střelec první branky Pechanec, navrátilec do sestavy byl připraven se svou lapačkou. Notnou dávku štěstí měli domácí při střele Maruny. Puk jenom těsně doklouzal mimo Bláhovu branku. Nádhernou samostatnou akci a zároveň vedení svého celku zařídil Tomáš Fořt . Prokličkoval se celým kluzištěm a střelou na zadní tyč překonal Ondřeje Bláhu – 1:2. Pro domácí to byla ledová sprcha, která přišla v nejméně vhodnou dobu.

Vytouženou vyrovnávací branku vsítili domácí hned ve čtvrté minutě posledního dějství. Rozhodčí ještě před střelou Davida Kuchejdy přerušil hru, tudíž branka nebyla uznána. Třetí část se hrála od úvodní minuty jenom na jednu branku, Motor si šel za každou cenu za vyrovnáním. Punčocháře a také Straku vychytal hrdina zápasu pod maskou Matoušek. Domácím se krátil čas a na ukazateli svítil stále stav 1:2. Šanci na srovnání měli Švihálek a Mucha, ani jednomu z nich se nepoštěstilo dopravit touš do branky. Zasloužená vyrovnávací branka přišla osm minut před koncem utkání. Petr Škopek švihem prostřelil Matouška a zaznamenal svou premiérovou trefu v první lize – 2:2. Slezané ještě signalizovali postavení útočícího hráče v brankovišti, sudí Zubzanda se ale nenechal obalamutit. Do konce třetí třetiny se již ani jednomu z týmů nepodařilo vstřelit branku, a tak se pokračovalo prodloužením.

Prodloužení začali Jihočeši přesilovkou, v ní ale měli největší příležitost Havířovští. Fořt uháněl sám na Bláhu, ten si jeho střelu pohlídal. Vítězná branka padla na druhé straně. Kapitán Josef Straka si položil Matouška a rozhodl o bodu navíc pro jihočeský celek – 3:2.

Ohlasy po zápasu

Radek Bělohlav (ČEZ Motor České Budějovice): Soupeř nás potrápil, remíza tomu zápasu slušela. Včera oba týmy hrály těžká utkání, a po vysoké prohře Havířova jsme věděli, že to pro nás bude náročnější. Jsme teď rádi za jakýkoliv bod, ty dva jsou ubojované srdíčkem.

Jan Daneček (HC AZ Havířov 2010): V poslední čtvrtině nepotvrzujeme výkony z předchozího průběhu sezóny, propadáme se tabulkou dolů a soupeři se na nás dotahují. Chybí nám hráči z extraligy, které jsme předtím využívali. Jsme rádi, že nám Motor vyšel vstříc a mohli jsme tady hrát den po utkání v Chomutově, i když jsme věděli, že se domácí také trápí a bude to zápas o tom, kdo se z té krize dostane. Dnes to bylo bojovné a vyrovnané utkání, remíza mu sluší. Škoda toho konce, mohlo to dopadnout jinak. S bodem jsme ale spokojeni, v naší situaci jsme podali výborný výkon a domácí potrápili.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....