Banes Motor České Budějovice
12.01.2015, Miroslav Mayer

CEB - SUM 9:2 - Motor doma rozstřílel Šumperk, desítka však nepadla

ČESKÉ BUDĚJOVICE — I čtvrtý letošní vzájemný zápas se Šumperkem byl bohatý na góly. O všem rozhodla druhá třetina, kde dal Motor pět branek a o vítězi zápasu bylo jasno. Ve třetí části Jihočeši pokračovali v útočné snaze a "desítka" visela ve vzduchu. Té se nakonec domácí diváci nedočkali, ale přesto vládla v Budvar aréně spokojenost.

Lepší vstup do zápasu měli hosté, kteří také první vystřelili na branku a to zásluhou kapitána Aleše Holíka, který vyzkoušel pozornost domácí gólmana Gáby hned dvakrát. Jihočeši se rozjížděli pomaleji a první náznak šance měli po přihrávce Nouzy do brankoviště, kde se pokoušel tečovat Heřman. Horko bylo pak před Koutským při přesilové hře, ale branka nepadla. Hrál se vyrovnaný hokej s šancemi před oběma brankami. První branku přeci jen dali domácí. Od modré čáry vystřelil Martin Semrád a jeho sraženou střelu ze vzduchu trefil Luboš Rob. Hosté sice reklamovali vysokou hůl, ale rozhodčí byl blízko a situaci dobře viděl. Při avizované výhodě měl velkou šanci Nouza, ale jeho teč Koutský vystihl. Další velkou šanci měl Motor při přečíslení dva na jednoho, ale Luboš Rob to vzal na sebe a jeho střelu brankář vystihl. Šumperk měl velkou šanci na vyrovnání při více než minutové přesilovce pět na tři. Jenže domácí skvěle bránili a Šumperk jen jednou vystřelil na branku. Po první části tak Jihočeši vedli o jednu branku.

Hned na začátku druhé části se dokázal prosadit domácí kapitán Josef Straka, který jel na branku, stále naznačoval přihrávku na druhou stranu, vystřelil k tyči a nachytal Koutského přesnou střelou. Diváci hned slavili druhou brankou, když Motor udeřil potřetí. Lukáš Chmelíř vystřelil na branku, jeho ránu srazil jeden z obránců do brankoviště, kde puk padl na záda Koutskému a svezl se do branky. Hosté se dostali do hry při hře čtyři na čtyři, kdy sevřeli Jihočechy před jejich brankou a Gába měl plné ruce práce. Motor se rozjel vzápětí a přidal další branku. Michal Švihálek našel před brankou volného Ladislava Marka a ten umístil puk přesně. To už nevydržel Koutský a do branky se postavil Zelenka. Josef Straka měl ještě dva dobré střelecké pokusy, ale Zelenka dokázal puk vyrazit mimo branku. Jenže hostující gólman dlouho nulu neudržel. Luboš Rob přihrál před odkrytou branku puk na Radka Prokeše a ten nezaváhal. A to ještě nebylo všechno. Ladislav Marek našel najetého Roka Pajiče, který prostřelil Zelenku a bylo to 6:0. Šumperk přeci jen Gábu překonal. Před domácí brankou se k puku dostal Michal Velecký a jeho střela k tyči skončila v brance. Ve druhé části byli domácí jasně lepší a dokázali to vyjádřit i počtem vstřelených branek.

Hosté se na začátku poslední třetiny pokoušeli o zdramatizování zápasu. K tomu jim pomohly i dvě přesilové hry, při kterých sevřeli domácí před Gábou a tomu postupně přibývaly zákroky. Zvláště se vyznamenal při šanci Radima Haase, který si domácího brankáře položil a dvakrát vystřelil. Budějovická odpověď byla rázná. Ladislav Marek našel před brankou volného Michal Švihálka, jenž ten kličkou do bekhendu překonal Zelenku. Šumperk vzápětí přidal druhou branku. Martin Novotný zatáhl puk za branku a našel najetého Lukáše Žalčíka, který z první prostřelil Gábu. A ještě toho nebylo dost. Od modré čáry napřáhl Petr Punčochář, před brankou tečoval Michal Švihálek a diváci si hlasitě říkali o „desítku“. Jihočeši si vylepšili i využití přesilovek, když se přesně trefil Josef Straka. Domácí hráči se snažili vyhovět svým fanouškům a přidat desátou branku. Nejblíže k desítce měl Straka, když byl v nájezdu faulován, ale trestné střílení neproměnil. Nakonec se diváci desáté branky nedočkali, ale i tak byli domácí fanoušci spokojeni.
Ohlasy po zápasu

Radek Bělohlav (ČEZ Motor České Budějovice): Výsledek vypadá jednoznačně. Zápas rozhodla druhá třetina, kdy jsme během čtyř minut dali tři góly. Neříkám, že se potom utkání už jenom dohrávalo, s pětigólovým náskokem se ale každému týmu hraje dobře.

Radek Kučera (Salith Šumperk): Do zápasu jsme nevstoupili špatně a v první třetině měli více ze hry. První gól jsme dostali po nešťastné teči. Říkali jsme si, že se musíme víc tlačit do brány, víc střílet, ale bohužel se nám to sesypalo jako domeček z karet. Nic jsme neplnili, špatně napadali a domácí nás přejeli jako zamrzlý rybník. Body si stoprocentně zasloužili.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....