Banes Motor České Budějovice
06.01.2015, Tisková zpráva

Bezpečnost fanoušků v aréně se zvýší

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Incident některých alkoholem posilněných fanoušků z Prostějova, kteří po vzájemném duelu vnikli do arény a rozpoutali strkanici, nezůstal bez odezvy. Již od utkání s Třebíčí bude bezpečnost diváků v Budvar aréně ochráněna ještě mnohem lépe. Pomůže mimo jiné i nový kamerový systém.
Budvar aréna je po dlouhá léta brána jako velmi bezpečný prostor pro diváky. Incidenty jsou zde výjimkou. Ten poslední po utkání s Prostějovem ale přiměl vedení klubu k tomu, aby jednal. "Po zápase s Prostějovem náš klubový lékař ošetřoval dokonce malé děti, které ohrozila pyrotechnika. To je pro nás naprosto nepřijatelné! Proto jsme se s naší bezpečností agenturou rozhodli pro další posílení bezpečnosti na našem stadionu," vysvětlil důvody nových kroků provozní ředitel Petr Sailer.

Ředitel bezpečnostní agentury PS Patrol Petr Schwarz vysvětluje, co se v aréně změní: "Pro fanoušky se zdánlivě nezmění takřka nic, kromě pocitu bezpečí, jak věřím. V hale bude po dohodě s městem nainstalován nový kamerový systém, který bude monitorovat zejména problémový sektor hostů." Kamerový systém je důležitý zejména pro identifikaci případných přestupků a jejich pachatelů. "Pokud dokážeme na kamerách rozeznat konkrétního člověka, který by například vhodil na led světlici, tak už se v Českých Budějovicích na hokej nepodívá a nejen tady," vysvětluje Petr Schwarz. Celý projekt je totiž navázán na snahu hokejového svazu o zvýšení bezpečí v arénách. Podobné systémy by měly být v brzku povinné na všech stadionech. Identifikaci případných pachatelů navíc usnadňuje i zákon o přestupcích ve svém ustanovení § 47 odstoavec 1, písmeno g, který uvádí, že přestupku se dopustí ten, kdo jako návštěvník před zahájením organizovaného sportovního utkání, v jeho průběhu nebo při jeho zakončení má obličej zakrytý způsobem ztěžujícím nebo znemožňujícím jeho identifikaci.

Při rizikových zápasech budou mít ke kamerovému systému přístup i policisté přímo ve voze u stadionu a mohou tak případné pachatele okamžitě zadržet. "Když máte kameru, která pořizuje záznam, musí tato činnost splňovat určité náležitosti. Musí být provedena registrace na úřadu pro ochranu osobních údajů a další podmínkou je, že místo musí být označené tak, že je z tohoto označení jasné, že je toto místo je monitorováno a že je pořizován záznam. A v Budvar aréně bude jasně vyvěšeno, že je prostor střežen PS Patrol a že je monitorován," pokračuje šéf bezpečnostní agentury Petr Schwarz.

Drtivá většina diváků a fanoušků v Budvar aréně má skvělou pověst, díky novinkám v bezpečnostním systému teď mohou mít z hokeje ještě větší potěšení.
Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....