Banes Motor České Budějovice
18.12.2014, Miroslav Mayer

JUN: JIH - CEB 1:4 - Motor to v Jihlavě dokázal

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Juniorka zakončila rok 2014 vítězstvím na ledě Dukly Jihlava a zajistila si tak, že na začátku roku nezačne jako poslední celek tabulky. Jihočeši nastoupili k zápasu v nejsilnější možné sestavě a tým dokázal ovládnout zápas a opět má náskok nad Duklou pět bodů.

Začátek zápasu vyšel mnohem lépe hostům z Českých Budějovic. Motor se od začátku tlačil více před branku, což bylo zapříčiněno i přesilovou hrou. Tu Jihočeši nevyužili, nicméně Jihlava jim při následné hře pět na pět gól doslova darovala. Po chybě v rozehrávce namazal domácí hráč puk přímo na hůl Emila Švece, který touto lahůdkou nepohrdnul a překonal Svobodu. Inkasovaný gól s domácími nezatřásl. Marcilis ve velké příležitosti po přihrávce Šidlíka pálil zblízka jen do betonu gólmana a v přesilové hře nepustili červenožlutí svého soka z předbrankového prostoru, ale gólman hostí statečně odolával. Udeřilo tak znovu na druhé straně. Rudovu střelu tečoval Patrik Opava od jednoho z domácích hráčů puk znovu změnil směr a zaplachtil za bezmocného Svobodu. Z těžkého direktu se Jihlava nemohla vzpamatovat a nechybělo moc, aby Marek přidal třetí gól, při úniku jej však domácí gólman vychytal.

Nulu na svém kontě vstřelených gólů nesmazala Dukla ani v přesilovce na začátku druhé třetiny, naopak na jejím konci sama mohla inkasovat. V oslabení jel Marek znovu sám na Svobodu, který zasahovat nemusel, nicméně nebylo potřeba, neboť střela šla těsně vedle. Kváča vychytal Marcilise i v další početní výhodě. Domácí útočník se dostal k puku v bezprostřední blízkosti branky, jenže nedokázal jej zvednout nad beton gólmana. Vteřinu před koncem přesilové hry již bylo sníženo. Po dalším závaru před brankou ještě Nováček svůj tým gólově nerozradostněl, ale dorážející Daniel Dvořák již poslal kotouč do horního rohu branky. Gól vlil Jihlavě elán do žil a hosté rázem nevěděli, kde jim hlava stojí. Ve velké šanci byl Beran, trefujíc zápěstím pravou tyčku branky. Poté se červenožlutí neprosadili ani při přečíslení dva na jednoho. Definitivní klid v druhé třetině přineslo na českobudějovické hokejky až vyloučení Šidlíka v závěru prostřední periody.

Třetí dějství začalo slibnou šancí Šafáře, který v dobré pozici netrefil brankovou konstrukci. Jihlava mohla odpovědět Dvořákem, který před Kváčou nedokázal sklepnout letící puk do branky. Rozuzlení napínavého zápasu přinesla osmačtyřicátá minuta. Jihlava přišla v útočném pásmu o puk, Švec našel ve středním pásmu rozjetého Davida Bílka, na jehož únik byl Svoboda krátký. Rob zkoušel od modré pořádně jedovatou dělovkou propálit vše, co mu stálo v cestě. Což o to, povedlo se, jenže puk šel vedle. Definitivum třem bodům pro Motor dal další gól z rychlého útoku hostí. Opava přihrál na hůl Davida Rudy a ten zařídil konečnou podobu výsledku 4:1 ve prospěch hostí.

České Budějovice se tak pod vedením nového trenéra dočkali po bodu v Litvínově dalšího úspěchu, tentokrát mnohem důležitějšího, když porazili Jihlavu i potřetí v sezoně. Před vánoční pauzou tak utekli svému soupeři a Dukla tak z posledního místa ztrácí na Motor již pět bodů.

Ohlasy po zápasu

Martin Štrba (HC Motor České Budějovice): U nás určitě panuje spokojenost. První a třetí třetina byla taková, jakou jsme si jí představovali. Kluci jí odehráli skvěle a podržel nás gólman. Myslím si, že vítězství jsme šli naproti a tři body máme zaslouženě. V naší situaci jsou to strašně cenné tři body, vládne maximální spokojenost a chtěl bych hráčům poděkovat. Bude se nám lépe dejchat, ale samozřejmě ještě není konec. S Milanem Kupkou jsme zde krátce, je to vlastně týden, co jsme s kluky pohromadě. Byl to náš třetí zápas a výkon hráčů se stupňuje, graduje, což se dneska potvrdilo. Kluci dělali to, co měli, hráli výborně, obětavě pro tým a takhle se prostě hraje o záchranu. Znova opakuji, maximálně děkuji hráčům a jsme šťastní.

Petr Svoboda (HC Dukla Jihlava): Dnes rozhodlo opět naše neproměňování šancí, kdy jsme znovu vyložené šance měli, ale nebyli jsme schopni je proměnit, což rozhodlo. Soupeř si počkal, první a druhý gól jsme mu doslova darovali. Kluci to nevzdali, bojovali, bohužel, jak říkám, opět jsme shořeli na neproměňování šancí.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....