Banes Motor České Budějovice
06.12.2014, Jaroslav Pešek

SDO: CEB - LIB 2:1 - Favorit z Liberce si neodveze ani bod

České Budějovice: Po včerejším vydařeném zápase v Pardubicích měl před sebou Motor další těžký úkol. Na domácí půdě totiž přivítal Bílé Tygry z Liberce, kteří jsou aktuálně na první přičce. Utkání však bylo velmi vyrovnané a Jihočeši nakonec mohli slavit zisk tří bodů.

Do utkání vstoupili lépe domácí, kteří mohli jít už v první minutě do vedení. Ondřej Šulek totiž hned z první šance svého týmu trefil pravou tyč liberecké brány. Nadále byl lepší Motor, který hrozil i v početní nevýhodě. Prvního gólu se domácí dočkali v páté minutě, kdy se Ondřej Šulek dostal k puku za obranou liní hostů a střelou zápěstím vymetl pavučinku v levém horním rohu branky. Na Jihočeších bylo v první části vidět, že je velmi povzbudila včerejší výhra na ledě druhých Pardubic, a že by rádi něco podobného zopakovali na domácí půdě. Oproti tomu Bílí Tygři působili v první části mátožně a když odcházeli za stavu 1:0 do šaten zřejmě si nepřipouštěli, že by mohli zápas prohrát.

Svou sílu ukázali Severočeši ve druhé třetině, kdy byli po většinu času lepší. Hned několikrát musel domácí Němec řešit složitý závar před svou bránou. Přesto, že domácí gólman svůj tým po většinu času držel, musel ve třicáté šesté minutě lovit puk zpoza svých zad. Husa vyslal krásnou přihrávku na Filipa Rubeše, který svůj samostatný únik zakončil bekhendovým blafákem a nastřelil horní tyč, od které se touš odrazil k Petru Wiencekovi, který ho bez problémů zametl do odkryté brány. Zlomový moment utkání nastal vzápětí, kdy hosté měli téměř celé dvě minuty přesilovky pět na tři. Během této doby se puk jednou dostal za Němcova záda, ale rozhodčí gól neuznali pro úmyslné kopnutí puku. Zbytek početní nevýhody Motor ustál a zasadil tak citelnou ránu do seběvědomí hostujících hráčů. Další gól už ve druhé části nepadl a Motor tak držel proti lídrovi soutěže nadějný stav 1:1.

Třetí třetina nabídla dobrý hokej od obou týmů a postupem času bylo jasné, že o utkání zřejmě rozhodně jedna branka. Tu mohli vstřelit Bílí Tygři, když Němec vyrazil nenápadnou střelu od modré, puk se odrazil k Jursovi, který zkoušel objet bránu a zakončit. Když už se zdálo, že bude úspěšný zjevil se dobře bránící Farka a touš mu z hole vypíchl. Na rozhodující gól si museli diváci počkat až do padesáté páté minuty. Jakub Doktor využil vlažnějšího přístupu libereckých obránců, zavezl puk za bránu, odkud našel Tomáše Fencla, který bez přípravy poslal puk do sítě. Od té doby se domácí stáhli a začali se více soustředit na zodpovědné bránění. Hostům nepomohlo ani závěrečné odvolání brankáře a z jihočeské metropole tak odjíždějí s prázdnou.

Ohlasy po zápasu
Ladislav Kolda (HC Motor České Budějovice): Máme radost, že jsme tento víkend zvládli na výbornou. Včera jsme porazili druhý a dnes první tým naší skupiny. Tato vítězství nám ještě dávají naději přiblížit se k play-off. Dnešní hokej byl chvílemi takový neurovnaný, ale zápas jsme urvali díky bojovnosti. Důležité bylo, že jsme ustáli oslabení tři na pět.
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....