Banes Motor České Budějovice
29.04.2003, Antonín Vansa

Hokejisté zahájili přípravu na novou sezonu

Asi nejneoblíbenější část sezony nastala pro hokejisty HC České Budějovice od pondělního dne 28.dubna 2003. Nová trenérská dvojice přivítala v Budvar aréně dvaadvacetičlenný kádr. „Nikdo nejevil známky toho, že by se nám nějak spravil," prohodil dobře naložený trenér Vladimír Caldr.
Pouhých 48 dní trvala potencionální dovolená českobudějovických hráčů. 10.března ještě hokejisté HC České Budějovice válčili ve čtvrtfinále proti Spartě Praha a 28.dubna se již sešli znovu, aby zahájili letní přípravu. „Čeká nás osm a půl týdne přípravy na suchu, což někteří hokejisté nemusí mít zrovna rádi. Jedná se hlavně o získávání, či udržování fyzické kondice, podle toho v jakém stavu se hráč zrovna nachází," vysvětluje účel tvrdého drillu Vladimír Caldr, který zároveň upozorňuje, že hokejisté vyrazí i na týdenní pobyt mimo České Budějovice, aby vypilovali svou fyzičku na maximum, „Mezi 19. a 23.květnem bychom se měli vydat na Lipno," říká staronový trenér HC České Budějovice. Jeho slova o neoblíbenosti letní přípravy potvrzuje i dosavadní kapitán týmu Luboš Rob. „No, nejoblíbenější část sezony to určitě není, ale všichni moc dobře ví, že je to pro hladký průběh ročníku potřeba a myslím si, že si všichni za tu dobu, co u hokeje jsou, na to zvykli," tvrdí populární hokejista červenobílích.

Jak tedy vlastně vypadá aktuální soustředění českobudějovických extraligových hokejistů? „V pondělí jsme měli takové volnější zapracování do tréninku, ale počínaje úterkem začínáme trénovat dvoufázově, dvakrát denně," přibližuje Caldr a Rob jej doplňuje, „V pondělí jsme měli opravdu jen takový seznamovací trénink, tento týden nás čeká zapracování a od příštího týdne nás čekají ty pravé galeje. Alespoň tak nám to říkali trenéři," protáhne obličej "Kondor" a pojem galeje nakonec přeci jen trochu rozvede, „Čeká nás jízda na kole, posilovna, běhy, jízda na kolečkových bruslích, je toho hodně. Dnes je tu možnost udělat tu přípravu rozmanitou, prostředky jsou kvalitnější a ty dělají i tu přípravu lepší," vysvětluje Rob. Ten na jihu Čech nastartuje již svou čtrnáctou sezonu, nyní je kapitán týmu a loni se stal dokonce jedním z nejproduktivnějších hráčů Český Telecom extraligy. Tréninkové úlevy ale podle něj nepřicházejí v úvahu, „My, starší hráči, více náchylní k různým zraněním máme úlevy spíše v tom smyslu, že adekvátně nahrazujeme jeden druh cvičení jiným, stejně efektivním. Například když mladší hráči běhají, my spíše jezdíme na kole nebo na bruslích. Ale rozhodně bych to nebral jako úlevu," kroutí odmítavě hlavou Luboš Rob.

Jak již bylo uvedeno, na úvodním "seznamovacím" tréninku se sešlo dvaadvacet hokejistů. Ohledně kádru trenér Caldr uvádí, „Chybí nám zatím Vomela a Macháček, kteří byli na Mistrovství světa osmnáctek, Barinka má volno po nároďáku, chybí navíc Babka, Kolda a pochopitelně i Michálek, který hraje ve Finsku turnaj." Posílení mužstva - to je většinou to, co fanoušky nejvíce zajímá. V tomto ohledu je zatím českobudějovický klub velmi skoupý, „Příchozí jsou Vomela a Macháček. Ti jsou schopní absolovovat tu letní přípravu, to mohu potvrdit jako bývalý trenér juniorů," míní Caldr a ohledně mladých útočníků dodává, „Kdyby tam nějaký byl, tak jej také rád vzal," usmívá se a dokončuje svůj nástin nových tváří v týmu, „Je tu zatím pro přípravu Lála z Hradce, Květoň z Tábora, již zmiňovaný Kolda, který se vrátil z Ameriky a ještě Řehoř, jež je ale bohužel nemocný." Fanoušky HC České Budějovice určitě hodně poutal možný příchod nejlepšího střelce loňského ročníku extraligy Jana Marka. V pondělí však mladý centr zamířil do hlavního města, aby hrál za klub Sparta Praha. Zklamání z toho, že reprezentační forvard nezamířil na jih Čech je patrné, ale snaha získat nového hráče je evidentní. „Usilovně na tom spolupracujeme s vedením klubu. Včera jsme měli dlouhou poradu, abychom toto rozebrali. My s Honzou (Nelibou, pozn.aut.) bychom si moc přáli, aby jeden útočník přišel, pokud možno centr. Toho teď potřebujeme asi nejvíce," povzdechne si Caldr. Konkrétnější ohledně nových jmen nebyl ani generální manažer ing.Jaroslav Pařízek, který na otázku nových tváří jen stručně uvedl, „Teď je to předčasné. Uvidíme na konci týdne."

Do nové sezony, jak je všeobecně známo, povede tým HC České Budějovice nová trenérská dvojice. Zatímco Vladimír Caldr byl koučem extraligového týmu do února 1997, Jan Neliba je úplným nováčkem na lavičce Jihočechů. Jeho hodnocení nechává kapitán Luboš Rob na jiných. „Já Honzu Nelibu moc hodnotit nemůžu z pohledu nováčka. My dva už jsme se potkali při mém angažmá v Kuopiu. Budeš se asi muset zeptat mladších kluků, kteří jej tak moc neznají. Já osobně si myslím, že v situaci, kdy Jarda Pouzar odmítl pokračovat v koučování je varianta s Vláďou Caldrem a Honzou Nelibou ta nejlepší!" nešetří superlativy na adresu nových trenérů Rob.

Jedno nepříjemné překvapení však přeci jen na hokejisty HC České Budějovice při příchodu do Budvar arény čekalo. Z důvodu rekonstrukce domácí šatny našli českobudějovičtí hráči azyl v kabině, která v průběhu sezony sloužila borcům hostujících celků. „Je to trochu něco jiného. Rozesazení je třeba jiné. Ale nějaký problém v tom nevidím. Loni a předloni jsme těch šaten prošli daleko více a nějaký výrazný problém v tom nebyl," hodnotí vše s nadhledem usměvavý křídelní útočník Luboš Rob.

Na led vyjedou českobudějovičtí až 14.července.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....