Banes Motor České Budějovice
22.04.2003, David Lukeš

Pro Barinku je MS velkým snem

Málokdo zřejmě čekal, že by se osmnáctiletý obránce HC ČB Michal Barinka dočkal v národním týmu budějovické generálky na MS ve Finsku. Přesto nejen on, ale i jeho extraligový spoluhráč Milan Michálek, stojí na hranici životního snu. "Zůstávám do úterního zápasu v Rusku," nepřemýšlí pro jistotu moc dopředu.
Český tým vstoupil do zápasu stejně jako publikum hodně vlažně. Rusové naše hokejisti přehrávali díky rychlému bruslení a rychlým kombinacím. "Začali jsme vlažně, ten úvod se nám moc nepovedl," přiznává ještě až do června stále osmnáctiletý bek, který ale oceňuje fakt, že se tým nesložil a herně zápas obrátil. Do zápasu naskočil hned v první obranné dvojici s dalším Jihočechem Jaroslavem Modrým. "Tady je jedno, s kým hraju. Všichni jsou výborní hokejisté. A že jsem nastoupil v první obranné dvojici? Vážně nevím, jestli to bylo za odměnu," usmívá se myšlence, že by právě jeho nasazení za Hudlerův útok mělo spojitost s domácím prostředím. Barinka si naopak nesmírně váží faktu, že s národním týmem vydržel tak dlouho. Přestože je šance startu na šampionátu blízko, zůstává nohama pevně na zemi. "Nečekal jsem, že tak dlouho s týmem vydržím. Zůstávám do úterního zápasu v Rusku. A šance hrát na mistrovství světa?", zasní se a vzápětí pokračuje: "To je můj sen, o kterém radši ani nechci mluvit." Ve druhé třetině se herní projev týmu zvedl, stejně jako atmosféra v hledišti. Výrazně tomu pomohla bitka, která se rozpoutala za ruskou brankou. Nejaktivnějšími rváči v českém dresu byly zámořské posily Vašíček s Trnkou, kteří své soupeře na body porazili. "Ta bitka vyplynula ze hry. Je dobře, že jsme ji vyhráli," uzavírá Barinka, jenž předvedl kvalitní výkon, přičemž k rekordnímu počtu 157 trestných minut, které si oba celky vysloužily, přispěl menším trestem.

O poznání menší zájem byl po zápase o stejně starého centra Milana Michálka. V jeho případě není přítomnost v českém národním týmu takovým překvapením, neboť se v reprezentaci výbornou souhrou s Hudlerem uvedl už během sezóny a k závěrečné nominaci ho tlačí i podařená baráž na Kladně. "Rusové nás zpočátku přehrávali. Donutili nás k faulům a dali gól. To se potom špatně hraje," naráží na fakt, že soupeř otevřel skóre už ve 3. minutě při dvojnásobném vyloučení českého celku. " Ve 2. třetině se to obrátilo, ale je škoda, že jsme nedokázali srovnat. Rusové hrajou velmi dobře silově. Těžko se přes ně přechází, naopak sami mají kvalitní přechod do útoku," sklání poklonu soupeři z východu, který bude letos určitě patřit k favoritům turnaje. "Provokujou, to jo, ale nějak zákeřně zase nehráli," souhlasí s Barinkou, že šarvátka, z níž vyplynuly čtyři tresty do konce utkání a další tři menší za hrubost, neměla hlubší kontext. Celkově si fakt, že se mohl předvést v reprezentačním dresu rodičům a kamarádům, hodně pochvaluje. "Bylo to supr, hrálo se mi dobře. Osobně jsem nečekal, že bych vydržel v týmu až sem do Budějovic. Jsem rád za každý další zápas," uzavírá se skromností sobě vlastní.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....