Banes Motor České Budějovice
17.04.2003, David Lukeš

J. Liška: Rozhodla touha zkusit novou práci

Jak jsme již dříve informovali, novým trenérem budějovické juniorky a zároveň manažerem všech mládežnických celků se stal extrenér áčka Mgr. Jaroslav Liška. Ve čtvrtek ráno nám toto potvrdil oficiálně a vysvětlil, co bude nově zřízená funkce obnášet.
Pane trenére, minulý týden jste ještě nechtěl být konkrétní, můžete už dnes definitivně potvrdit své jmenování do nové funkce?
"Ano, oficiální název zní manažer mládeže a šéftrenér sportovního centra mládeže."

To zní trochu krkolomně. Jak byste popsal tuto v klubu nově zřízenou pozici?
"Cílem bude sejmout tíhu starostí okolo mládežnického hokeje z generálního manažera, kterému budu podřízen. Konkrétně budu mít na starost metodicky řídit mládež, koordinovat práci trenérů mládežnických výběrů. Dále také sledovat naděje po celém kraji, zajistit jim školu, ubytování, rozhodovat o jejich příchodu do klubu a také rozhodovat, kteří talentovaní hráči půjdou do prvního mužstva. Hlavním úkolem bude ale metodicky řídit mládež. Zorganizovat fungování výchovy talentů od počátku až po přechod mezi seniory."

Kdy v práci začínáte?
"Oficiálně až 28. dubna, kdy se sejde juniorský tým, ale jinak v podstatě už dva týdny pracuji."

S jakými přáními a odhodláními přicházíte?
"Chci zlepšit vstupy. Organizačně a metodicky zlepšit začátek, tzn. základny. Vylepšit základy bruslení a pak také vytvořit B-tým mezi devátou třídou a dorostem. Tam mladí hráči končí nebo odchází. Naším cílem bude je udržet. Důležitá bude dohoda s trenéry, aby měli jednotný styl tak, že jednotlivé kategorie budou na sebe navazovat. Bude toho dost, pokud se podaří aspoň část, budu spokojený. Celá ta práce bude směřovat k tomu, aby se hráči mohli ucházet o první tým."

Jak dlouho jste o nabídce věděl a jak dlouhý čas Vám zabralo rozhodování?
"Určité kontakty byly už po skončení sezony od generálního manažera Pařízka a člena správní rady Tripese, který se v klubu zabývá právě mládeží. Rozhodování bylo složité, neboť jsem měl nabídky ze seniorského hokeje. Nakonec jsem se rozhodl zkusit tohle. Je to něco jiného. Není to jenom o trénování, ale i o vedení, beru to jako výzvu."

Zmínil jste nabídky "odjinud". Můžete být konkrétnější?
"Tak toto bych nerad konkretizoval."

Dobře. Tak alespoň prozraďte, zda je funkce manažera mládeže finančně rovnocenná...
"Finančně to není lepší než vést seniory. Rozhodla touha zkusit novou práci."

Jak dobře znáte prostředí mmládežnického hokeje coby bývalý trenér nejen "áčka", ale i juniorky?
"My jsme se současným GM Pařízkem juniory před dvěma lety vedli. O jednotlivých hráčích víme a sledujeme je. Co se týče přechodu 9. třída -> dorost, tak tam je to v kompetenci trenérů Formánka a Stárka."

Cítíte, že by nová práce mohla být oproti trénování prvního týmu odpočinkovější?
"Myslím si, že to nebude o odpočinku. Říká se, že u mládeže bývá pohoda, ale tak to nebude. Setkám se se spoustou konfliktů. S trenéry to bude v pozitivním slova smyslu, ale tlak přijde i od rodičů hráčů. Nebudou to takové tlaky jako u A-týmu, ale to napětí se dá očekávat. Ale to je určitě dobře, protože ten tlak je potřebný hlavně pro hráče, aby se prosazovali."

V tisku jste se vyjádřil, že pokud by přišla dobrá nabídka odjinud, byl byste ochoten tuto novou funkci opustit. Jak dobrá by ta nabídka musela být?
"Musela by být na úrovni. To znamená nabídka trénovat extraligový tým. Pokud by přišla ze zahraničí, musel by ten celek hrát nejvyšší soutěž své země."

Děkuji za rozhovor a přeju hodně štěstí v nové práci!

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....