Banes Motor České Budějovice
16.10.2014, Michal Špírek

Statistiky první ligy: Straka s Nouzou těsně pod vrcholem, fanoušci bezkonkurenční

ČESKÉ BUDĚJOVICE — První liga už je za svou čtvrtinou a Motor má před sebou první delší pauzu mezi jednotlivými zápasy. Další zápas sehrajeme doma až v pondělí s Třebíčí. Je tak ideální čas na to se podívat, jak se motorákům daří ve statistikách první ligy.

Individuální statistiky

Oproti minulé sezóně, kdy v individuálních statistikách v rámci první ligy vynikal jen brankář Hynek Kůdela, jsou v té aktuální vidět na vrcholu i českobudějovičtí hráči z pole. V kanadském bodování je mezi všemi hráči první ligy na třetím místě Josef Straka s 19 body (9+10) a ztrácí tak jediný bod na vedoucího šumperského Moskala. Hned za ním se nachází spoluhráč z útoku ČEZ Motor Tomáš Nouza se ziskem 18 bodů (6+12). Do první třicítky se ještě vměstnal Rok Pajič, který ji uzavírá se ziskem 10 bodů (4+6). Tito tři motoráci jsou zatím na nejlepší cestě k překonání budějovického maxima z loňské sezóny, kdy byl nejproduktivnějším Aleš Kotalík s 31 body.

Motoráci jsou vidět i mezi obránci - Roman Vráblík je s osmi body mezi beky na pátém místě. Devátý je Dan Růžička a jedenáctý se šesti body Petr Punčochář. Nejproduktivnějším bekem první ligy je zatím jihlavský Čáp.

Gólman Ondřej Bláha se pak pohybuje se svými čísly na špici brankářských statistik. Úspěšnost 93,96 % ho zařadila na průběžné třetí místo, průměr obdržených branek na zápas 1,94 stejně tak. S počtem devíti vychytaných vítězství je pak dokonce nejlepší z první ligy!

Hokejisté Motoru ovšem zatím ztrácejí ve statistice +/-, nejlepší Marek Vaniš je se třemi kladnými body až na 52. místě. Nejtrestanějším hráčem Českobudějovických je Dan Růžička, který nasbíral 20 trestných minut (17. nejvíce vylučovaný hráč soutěže).

Týmové statistiky

Jak si stojí Motor v týmových statistikách? S průměrem 38 střel na zápas jsou Jihočeši nejčastěji střílejícím celkem, vstřelených 45 branek ho pak řadí na třetí místo. S více než osmaosmdesátiprocentní úspěšností při hře v oslabení jsou Budějovice třetí, co se týče přesilových her, je na tom Motor ještě lépe. Procento využití 20,78 ho řadí na druhé místo za Šumperk (ten se chlubí nevídanou úspěšností 25,37% !). Až do utkání s Jihlavou byl Motor nejslušnějším týmem první ligy, nyní je třetí nejméně trestaný s celkově 148 trestnými minutami.

V jedné statistice je Motor naprosto suverénní. Tedy lépe řečeno jeho fanoušci! Neskutečná podpora klubu, neskutečná atmosféra na domácích duelech. Průměr 4143 diváků na domácí utkání je zdaleka nejvyšší v první lize, druhý Chomutov je pozadu o 1500 fanoušků. Tato návštěvnost řadí Motor dokonce před některé extraligové kluby - konkrétně před Liberec, Zlín, Slavii, Mladou Boleslav a Karlovy Vary.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....