Banes Motor České Budějovice
20.03.2003, David Lukeš

J. Liška: Cítím, že je čas na změnu

Těsně po skončení sezóny se vyrojily spekulace, kdo povede od nového ročníku hokejisty HC ČB do další várky extraligových bojů. Otázka angažování Jana Neliby zůstává stále nezodpovězena, ale jedno je přesto jisté. S lavičkou se loučí mgr. Jaroslav Liška, který na ní přišel loni před koncem sezóny, aby tým zachránil v soutěži, letos mu pomáhal ke konečnému šestému místu. "Pokračování u týmu by nebylo přínosem," loučí se se svým postem hokejový stratég.
Pane trenére, v posledních dnech se hodně hlasitě hovoří o změnách na trenérských postech v budějovickém týmu. Co k tomu můžete říct?
"Tak nějaké změny budou. Ta sezóna nebyla špatná, ale moje pokračování na lavičce už by nebylo přínosem."

Proč si to myslíte?
"Cítím, že je čas na změnu."

Někdo by si to mohl vysvětlovat tak, že důvodem Vašeho odchodu by mohly být špatné vztahy s některými hráči.
"Vztahy to není. Naopak - během sezóny se utvořila osa hráčů, díky níž můžeme říci, že ten letošní hokejový rok byl dobrý. Já špatné vztahy s nikým nemám. Nejsem ten, který by je narušoval."

Když se ohlédnete zpátky, jste spokojený s tím, co jste za ten poslední rok a něco v Budějovicích odvedl?
"Na tohle nemohu odpovědět já, záleží na vedení, aby zhodnotilo mojí práci."

Už máte představu o svojí nejbližší budoucnosti?
"Dostal jsem nějaké nabídky, z klubu i odjinud. Smlouva mi ale končí až 30. dubna, takže mám čas a prostor pro rozhodování."

Zpátky k letošní sezóně. Jak jí hodnotíte?
"Tak ta letošní sezóna má dvě roviny. Konečný cíl se podařilo splnit. Mohlo to ale být lepší, kdybychom nemuseli řešit problémy..."

...můžete to přiblížit?
"Loni jsme se snažili o stabilizaci s tím, že jsme se soustředili na tu sezónu letošní. Problémy začaly už v létě povodněmi, končilo to změnami v mužstvu. Příchozí hráči ale do týmu zapadli dobře."

Nebývá fér vůči kolektivu, když se vyzdvihují jednotlivci. Ale - udělali Vám někteří hráči obzvlášť radost?
"Velice dobrou sezónu měli Luboš Rob a Ruda Suchánek. Patřili k osobnostem mužstva a táhli ho. Svůj podíl na konečném úspěchu měl i brankář Vladimír Hudáček. Když se tým zvedal bodově, tak podržel."

To jsou ti zkušení. Jak jste byl spokojený s mladými hráči? Vondrka se ukázal občas už v sezóně, Hřebejkovi se vedlo v play-off...
"Pro mladíky to byla další sezóna, kdy si mohli seniorský hokej vyzkoušet. V půlce sezóny panovalo s jejich výkony spíše zklamání, protože nepromlouvali dostatečně do týmu. Dá se to shrnout tak, že to z jejich strany byla další sezóna testování."

Někteří fanoušci Vám vyčítají, že nedostávají pořádnou příležitost k rozehrání.
"Myslím, že u nás dostali takový prostor, jaký jinde mladí hokejisté nedostanou. Podle mne dostali optimální prostor, aby prokázali svoji výkonnost."

Tým opustí hráči, kteří hostovali, jinak by ale měl zůstat pohromadě. Jakou mu věštíte do následujícího roku budoucnost?
"Celek bude potřeba vhodně doplnit. Na druhou stranu ale budou noví trenéři čekat víc od mladých hráčů. Ti by měli hrát výrazněji."

Děkuji, přeju hodně štěstí v další práci

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....