Banes Motor České Budějovice
15.06.2014, Matěj Mayer

Hráči Českých Budějovic v NHL

Předlouhá sezona NHL skončila a tak nastává čas podrobně se podívat na to, jak se v ní dařilo hráčům se stopou v Českých Budějovicích. Do uplynulého ročníku jich nastoupilo celkem šest, ale ani jeden z nich se do vyřazovacích bojů nepodíval. Nejúspěšnějším zástupcem byl bezpochyby Martin Hanzal, který prožil svou životní sezonu, a to i navzdory zranění. Stanley Cup letos pozvedli nad hlavu hráči Los Angeles Kings, když ve skvostné finálové sérii porazili New York Rangers 4:1 na zápasy.

Vynikající všestranná hra, taková byla sezona v podání Martina Hanzala

České Budějovice v letošní sezoně nejlépe reprezentoval Martin Hanzal. Sedmadvacetiletý centr prožil famózní začátek sezony a dlouho si držel průměr bodu na zápas. Později však přišlo zranění a robustný forvard ze svého tempa polevil. I tak mu ale jeho skvělé výkony vynesly nominaci na Olympijské hry! Hanzal jako defenzivně laděný centr poprvé v kariéře překonal hranici 40 bodů (15+25) a nebýt zranění, mohl svou bilanci ještě navýšit. Vinou zdravotních potíží totiž odehrál jen 65 utkání. Další důležité osobní maximum si vylepšil ve statistice úspěšnosti na vhazování. S bilancí 54,5% byl jedenáctým nejúspěšnějším mezi hráči, kteří se postavili alespoň na tisíc vhazování. Podruhé v kariéře si útočník Phoenixu Coyotes připsal přes 200 hitů, čímž se stal letos v této statistice 35. nejlepším hráčem NHL! Na ledě strávil v průměru 18:40.

Hanzalův tým se však do play off těsně neprotlačil. V Západní konferenci obsadil po základní části deváté místo, se ztrátou pouhých dvou bodů na poslední postupující mužstvo. Rodák z Písku v uplynulé sezoně pobíral plat 3.250.000 dolarů, smlouvu má ještě na další dvě sezony, kdy se mu příjem ještě o 250.000 zvedne. Další ročník už ale nebude hrát v týmu se stejným názvem. Phoenix se sice nestěhuje, ale mění název na Arizona Coyotes.

Milan Michálek na uplynulou sezonu nebude vzpomínat v dobrém

Jen o bod méně měl na svém kontě po 82 duelech základní části Milan Michálek. Na rozdíl od Hanzala však jeho sezonu nelze považovat za úspěšnou. Devětadvacetiletý křídelní útočník je typem ofenzivního forvarda, od kterého se čekalo více než 39 bodů (17+22). Co je však ještě horší, je Michálkova bilance -25 ve sledované statistice pobytu na ledě při vstřelených a inkasovaných brankách. V tomto ohledu patřil rodák z Jindřichova Hradce vůbec k nejhorším hráčům NHL. Nutno dodat, že Ottawa Senators patřila vůbec k nejvíce inkasujícím mužstvům ligy. S průměrným časem na ledě 17:35, byl ve svém týmu čtvrtým nejlepším útočníkem, což rozhodně není špatné.

Ani Michálkova Ottawa nebyla od vyřazovací části příliš daleko. Ve Východní konferenci bojovala téměř až do poslední chvíle, ale manko už dohnat nedokázala. Nakonec skončila na jedenáctém místě, o pět bodů za posledním postupovým Detroitem. Příjem šikovného forvarda v uplynulé sezoně byl ohromující, když činil rovných 6 milionů dolarů. Po této sezoně je však Michálek bez práce. V Ottawě mu totiž smlouva skončila a po nepovedené sezoně není vůbec jisté, zda bude mít mužstvo o prodloužení spolupráce zájem. Michálek tak pravděpodobně vyzkouší svou cenu na trhu s volnými hráči.

Kapitán Andrew Ference pomáhal vychovávat mladé obránce v Edmontonu

A konečně přichází řada na oblíbence snad všech fanoušků českobudějovického hokeje. Kanadský obránce Andrew Ference působil letos v obraně Edmontonu jako mentor pro mladší spoluhráče a na dresu měl dokonce našité kapitánské „C“. Ani on však nedokázal vyvést svůj klub z bídy, která tento tým poslední léta provází. Po osobní stránce však Ference příliš nezklamal, sezona v jeho podání vypadala průměrně. S 18 body (3+15) skončil druhý v bodování obránců ve svém týmu a vysloužil si solidní průměrný čas na ledě 21:03. O něco lepší to však mohlo být se statistikou plus mínus, kde s -18 patřil k horším hráčům. Snahu však dokazuje 135 hitů a 108 zblokovaných střel, které ho řadili naopak k nejlepším hráčům mužstva. Perličkou je, že se tento svalnatý bek postavil dokonce i na vhazování, kde měl úspěšnost 66,7%!

Edmonton Oilers opět skončili po základní části na samém dně Západní konference, což jim znovu zaručuje dobrou pozici na draftu. Ference se bude snažit dovést talentované mužstvo konečně do play off i v příští sezoně, protože v klubu má smlouvu ještě na další tři roky. V uplynulém ročníku pobíral plat 2.250.000, v tom dalším už to bude 3.750.000 dolarů.

Nedostal pořádnou šanci a tak odchází Roman Horák do KHL

Dres stejného klubu krátce oblékal i talentovaný Roman Horák. Ten na začátku sezony nepadl do oka kouči Bobu Hartleymu v Calgary a vynutil si výměnu. Flames ho poslali právě ke svému největšímu rivalovi do Edmotonu, kde čekal českobudějovického šikulu bohužel stejný osud – hra na farmě v AHL. Ani skvělé výkony v nižší soutěži Horákovi nepomohly dostat větší šanci v NHL. Když už si ho však Oilers konečně vytáhli „nahoru“ v posledním utkání základní části, skóroval hned ve svém prvním střídání! V uplynulé sezoně tak Horák nastoupil pouze ke třem utkáním NHL, ve kterých vstřelil jednu branku. Zato na farmě dostal příležitost hned 66krát a s 55 body (23+32) byl nejproduktivnějším Čechem celé soutěže!

Play off si třiadvacetiletý forvard zahrál alespoň v dresu Oklahomy, která je farmou Edmontonu. Horákův tým však vypadl už v prvním kole s Texasem po třech utkáních. Českobudějovický odchovanec si stihl připsat jednu branku. Talent tohoto hráče tak zůstal, alespoň prozatím, zámořské NHL utajen. Po sezoně se totiž Horák rozhodl nepodstupovat další utrpení v nižších soutěžích a raději zvolil angažmá v Podolsku, hrajícím KHL.

Radek Dvořák si skvěle plnil své defenzivní povinnosti

Do jiné věkové kategorie spadá další českobudějovický odchovanec, útočník Radek Dvořák. Ten v uplynulém ročníku předával své zkušenosti mladíkům v Carolině. V jejím dresu prožil poměrně úspěšnou sezonu, když naskočil do 60 utkání, ve kterých zaznamenal 9 bodů (4+5). Jeho role ale byla mnohem defenzivnější, než v předchozích letech a s tím souvisí i průměrná doba strávená na ledě za zápas 10:38. Velmi důležitá byla u Dvořáka statistika plus mínus, ve které byl třetí nejlepší z týmu s +3 body. Sedmatřicetiletý útočník tak evidentně odváděl svou práci ve třetí či čtvrté řadě na výbornou.

Tým Hurikánů měl nakonec do vyřazovacích bojů poměrně daleko, skončil třináctý ve Východní konferenci se ztrátou deseti bodů na osmé místo. Dvořák si před uplynulou sezonou vysloužil roční kontrakt ve výši 600.000 dolarů a nyní je bez angažmá.

Zranění nedovolila Radku Martínkovi odehrát větší porci zápasů

Posledním bývalým hráčem Českých Budějovic, který letos nastoupil v nejlepší hokejové lize světa, je Radek Martínek. Spolehlivý obránce se však potýkal se zraněním zad a nakonec se mihl jen ve třinácti utkáních, ve kterých si ovšem, stejně jako loni, připsal 3 body (0+3). Sedmatřicetiletý zadák od ledna nenastoupil, poté byl už do konce základní části jen zdravým náhradníkem a prostor dostávali mladší.

Martínkův klub New York Islanders se do play off také nepodíval. Ostrované skončili až čtrnáctí na Východě s velkou ztrátou na osmou příčku. Smlouvu Martínek podepisoval před sezonou za stejných podmínek jako Dvořák, tedy roční za 600.000 dolarů.


A jak to bude vypadat s budoucností českobudějovického hokeje v NHL v příští sezoně? Rozhodně nebude mít více zástupců, než v té letošní. Odchází Roman Horák a je už pouze minimální šance, že se místo najde pro veterány Radka Dvořáka s Radkem Martínkem. S mladými zástupci to navíc vypadá bledě, blízko NHL má pouze nadějný Lukáš Sedlák, který by mohl dostat v příští sezoně šanci v pár utkáních v dresu Columbus Blue Jackets.


Foto: profimedia.cz, nhl.com, nhl.cz
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....