Banes Motor České Budějovice
03.06.2014, Pavel Mádl

Příští sezonu už bych chtěl nakouknout do NHL, přeje si Lukáš Sedlák

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Letošní sezonu strávil v týmu Springfield Falcons, který je farmou Columbusu. Jednadvacetiletý českobudějovický odchovanec Lukáš Sedlák v červnu minulého roku podepsal s Columbusem Blue Jackets nováčkovský kontrakt a v následující sezoně by rád nakoukl i do NHL. Jeho premiérová sezona mezi dospělými dopadla pozitivně, s týmem se po konci základní části umístil na krásné druhé příčce. Ve vyřazovacích bojích však vypadl už v prvním kole.
Lukáši, minulý rok jste podepsal nováčkovský kontrakt s Columbusem Blue Jackets a poslední sezonu jste odehrál na farmě. Jak jste se tam cítil?

Dá se říci, že jsem se tam cítil vcelku dobře, i když je pravda, že jsem přišel do nového prostředí. V Americe jsem byl poprvé na dlouhou dobu, ale mně jako nejmladšímu členovi kádru všichni pomohli. Hned první den se ptali, jestli nepotřebuji s něčím pomoci, atd. Musím říci, že sezonu hodnotím pozitivně a poprvé jsem měl pocit, že hraji v týmu, se kterým můžeme udělat veliký úspěch.

V Českých Budějovicích začala nová éra klubu. Sledoval jste ze zámoří, jak si vedou hráči Motoru?

Samozřejmě jsem se snažil vše pečlivě sledovat, ale když se tady mluvilo o tom, jak to všechno bude, tak jsem do toho moc neviděl. Jak říkám, vše jsem se snažil na dálku sledovat.

V červnu minulého roku se rozhodlo, že klub bude přestěhován do Hradce Králové a že extraliga se bude hrát tam. Co jste si o tom myslel?

Bylo mi to velmi líto, protože si myslím, že lední hokej v tomto městě je tradicí a že fanoušci ho přímo milují. V současné době tedy v Českých Budějovicích není žádný sport na nejvyšší úrovni, vyjma volejbalu. Pochopil bych, kdyby tým sestoupil sportovní cestou, ale z jiného hlediska je to těžké pochopit.

Myslíte si, že kdyby extraliga zůstala na jihu Čech a vy byste nedostal smlouvu v Columbusu, že byste šel hrát do Českých Budějovic?

To nevím. Všechno by záleželo na okolnostech. Spíše bych přemýšlel o KHL nebo o nějakém angažmá ve Švédsku. Česká extraliga by byla u mě až na posledním místě.

Měl jste vcelku dobrý start do sezony. Pak jste přecházel z jedné lajny do druhé. Nedělalo vám to problémy?

Když to někomu dělá problémy, je to špatné. Někomu se daří více, někomu méně, takže lajny se neustále mění. Slušelo by se i říci, že si každý zahraje s každým za celou sezonu.

Jaké byly reakce vašeho trenéra? Nezmiňoval se například, že byste příští sezonu mohl nakročit i do NHL?

Po vypadnutí z play off byli trenéři samozřejmě zklamaní, protože jsme měli tým na to, abychom postoupili. Poté jsme měli pohovory s trenérem a manažerem, a ti mi samozřejmě naznačili, že mám teoretickou šanci zahrát si nejprestižnější hokejovou soutěž světa.

S týmem jste se dostal do play off. Bohužel jste vypadli už v prvním kole. Byl jste hodně zklamaný?

Bylo to velké zklamání pro celý tým. Na druhou stranu jsem se těšil, že pojedu za rodinou a za přítelkyní, ale jak už jsem zmínil, tým jsme měli dobrý na to, abychom postoupili dále. V základní části jsme se umístili na krásné druhé příčce.

Jaký to byl pocit, když vám Columbus nabídl smlouvu?

Bylo to velké zadostiučinění a odměna za tu práci, kterou jsem za tu dobu udělal. Když jsem si to uvědomil, tak mi došlo, že v budoucnu budu mít šanci si zahrát NHL, takže to byl takový první krok.

S vámi v týmu hraje italský hráč Thomas Larkin. Měli jsme možnost ho vidět hrát na letošním mistrovství světa v Bělorusku, kde nastoupil za italský národní tým. Jaké jsou jeho schopnosti a jaký je v osobním životě?

Jeho schopnosti jsou určitě na vysoké úrovni. Je to vysoký obránce s výbornou střelou. Myslím si, že má před sebou velikou budoucnost. Je to jeden z mých nejlepších kamarádů v týmu už jen proto, že pochází z Evropy.

Když nastane v utkání možnost se prát, nebojíte se toho?

Určitě se toho nebojím. Když je to týmu prospěšné, jsem odhodlán jít s někým do souboje. Samozřejmě musíte vycítit chvíli, kdy je to vhodné pro váš tým.

Sezona skončila. Trávíte teď více času s rodinou nebo se individuálně připravujete na příští sezonu?

Před dvěma týdny jsem začal s kondiční přípravou. Veškerý volný čas, který mám, se snažím trávit s rodinou. V podstatě nic jiného nedělám.

Kdy se zpět vracíte do zámoří?

Přibližně druhý týden v září bych se měl vrátit zpátky do Springfieldu. Poté budu v nováčkovském kempu, na který navazuje tzv. hlavní kemp a tam bude většina hráčů z NHL. Tam se uvidí, jak to se mnou bude dál.

Lukáš Sedlák v AHL nasbíral v 53 zápasech 14 bodů (8+6), v play-off přidal ve 4 utkáních asistenci.
Dříve jsme uvedli:
Jsem rád, že jsem se vydal cestou do zámoří, tvrdí Lukáš Sedlák ǀ Lukáš Sedlák: Jednu chvíli jsem hrál až třicet minut za zápas
Na buly se klade velký důraz, říká Sedlák po sezóně v QMJHL ǀ Proti Finsku nám chyběl elán, ví Lukáš Sedlák
Oslabení mám raději než přesilovky, říká Lukáš Sedlák ǀ Mám hodně času na ledě, hlásí Lukáš Sedlák
Nejraději budu vzpomínat na rok v dorostu, říká Lukáš Sedlák ǀ Cítím opravdu velké zklamání, smutní Lukáš Sedlák
Doufám, že jsem odvedl dobrou práci, říká Lukáš Sedlák ǀ Hráč měsíce září - Lukáš Sedlák
V příští sezóně chceme dojít dál, shodují se Lukáš Sedlák a Michal Švihálek ǀ Nečekal jsem, že si zahraju, říká Lukáš Sedlák
×
×
Odehrané v 17:00 | Muži
HC Oceláři Třinec
Banes Motor České Budějovice