Banes Motor České Budějovice
25.04.2014, Lukáš Dvořák

Moc dobře vím, jaký je v Motoru potenciál, tvrdí Martin Heřman

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Krátce před startem letní přípravy na nadcházející prvoligový ročník přišla do českobudějovické metropole první nová posila. Skoro dvouleté kazašské angažmá ukončil šestadvacetiletý útočník Martin Heřman, který bude své hokejové dovednosti předvádět divákům v Budvar Aréně. Podle jeho slov by mu nadcházející náročné období při nabírání kondice nemělo dělat žádné velké potíže.

Martine, jak je na tom Kazachstán a jeho liga po hokejové stránce?
Je to kvalitní soutež, ve které hraje spousta cizinců, a to jak z celé Evropy, tak i z Kanady. Jen v našem týmu bylo 8 až 9 ruských hokejistů, jinak byl tým poskládán ze světoběžníků. Najde se tam spousta vynikajicích hráčů, kteří si prošli nejlepšími evropskými soutěžemi, ale i KHL. Úroveň bych přirovnal k hornímu patru naší první ligy. Jelikož tamní trenéři jsou známí svými tvrdými přípravami, hokej nebyl tak takticky svázaný. Spíš hodně kondičně náročný.

A obecně? Co Kazaši a místní kultura?
Po životní stránce to byla obrovská zkušenost. Za rok a půl stravený v Kazachstánu jsem si teprve uvědomil, jak dobře se vlastně máme my tady u nás.

Když se zpětně podíváte na své angažmá v Bejbarysu Atyrau, jak jej hodnotíte s ohledem na svou dosavadní kariéru?
Určitě to nebyl krok zpátky, ba naopak! V mé kariéře mě posunulo o kus dál. Nebylo jednoduché jak po fyzické, tak ani po psychické stránce, ale taková životní zkušenost se nikdy neztratí.

Byl jste dopředu rozhodnutý, že se chcete vrátit do Čech?
Pokračování kariéry v Kazachstánu jsem se nebránil, když však přišla taková nabídka z Budějovic, byl jsem rád, že se budu moci vrátit zase domů.

Jak vlastně probíhala jednání s Motorem?
Už z dřívějších let jsem věděl o zájmu Budějovic. Teď, když mi můj agent zavolal, že mají stále zájem, mě to velice potěšilo. (úsměv)

Byly i jiné týmy v České republice, které o vás měly zájem?
O dalším zájmu z Čech nevím. Motor byl první a po předložení návrhu jsem jednal jen s nimi.

Sledoval jste hokejové soutěže u nás? S první ligou máte zkušenosti, takže asi víte, do čeho jdete.
Ano, pečlivě jsem pozoroval obě nejvyšší soutěže, takže nějaký přehled mám. První liga mi není cizí, neměl by to být žádný problém.

Nemohly vás výkony z uplynulé sezóny odradit od podpisu smlouvy?
Rozhodně ne! (důrazně) Loňský rok to neměly Budějovice jednoduché, vzhledem k situaci se stěhováním extraligy a vším tím okolo. Moc dobře ale vím, jaký je v týmu potenciál a věřím, že příští rok budeme úspěšnější.

Co očekáváte od svého působení v Motoru?
Především bych chtěl co nejvíce pomoci týmu svou hrou. Snad se nám celkově bude dařit a zvládneme plnit předsezónní cíle.

Znáte trenéra Rosola? Máte představu, jak bude vypadat letní příprava?
Osobně se s trenérem neznám, ale pan Rosol trénoval mého bratra v Ústí nad Labem, čili některé informace od něj mám.

Foto: hcskoda.cz

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....