Banes Motor České Budějovice
31.03.2014, Jaroslav Pešek

Bez fanoušků by nebyl hokej, říká Jan Platil

ČESKÉ BUDĚJOVICE: Jan Platil se po posledním zápase sezóny na fanouškovském fóru rozloučil se slovy: "Chtěl bych se s vámi tímto posledním příspěvkem rozloučit, jelikož přerušuji svoji kariéru na nějakej čas kvůli nemoci, která se mi vrátila." Pojďme si tak připomenou působení tohoto zkušeného obránce v českobudějovickém klubu.

Příchod Jana Platila Motor oznámil 8. ledna letošního roku. Při pohledu na několik jeho posledních angažmá byla většina fanoušků velmi skeptická. Platil však překvapil, na led přinesl tolik postrádaný důraz v osobních soubojích a přispěl také výbornou atmosférou, kterou kolem sebe šířil. Účastnil se i klubových akcí mimo led, s Alešem Kotalíkem navštívil centrum Bazalka a na jeden den si také vyzkoušel práci prodavače ve fanshopu. "Podobné akce si opravdu užívám, miluju, když můžu dělat lidem radost, nabijí mě to. Bez fanoušků by nebyl hokej, musíme si uvědomit, že nám vlastně platí část rozpočtu a je třeba jim jejich náklonost ke sportu vracet."

Platil následně potěšil fanoušky svým vstupem do diskuze na fanouškovském fóru, kam pravidelně přispíval svým pohledem na různé sporné momenty jednotlivých utkání."Při jednom zápase na mě zakřičel jeden z fanoušků a já jsem ho okřikl zpátky, pak se to moc řešilo na fóru, tak sem do toho zasáhl a vysvětlil, proč jsem to udělal. Potom už se z toho stala normální komunikace, která trvala do konce sezóny. Jsem za to rád, lidé si musí uvědomit, že hráči jsou také lidi, nejsme bezchybní a někdy z hlediště vypadá určitá situace jinak. Měl jsem potřebu vyjádřit také svůj pohled na věc, aby se z toho stala debata a ne jen bezhlavá kritika."

Před posledním zápasem s Berounem navíc slíbil, že pokud Motor vyhraje, zuje si brusle a přiběhne osobně poděkovat nejvěrnějším fanouškům přímo do kotle. Už ve druhé třetině duelu s Berounem bylo jasné, že bude muset svůj slib splnit. Závěrečnou děkovačku tak "Pláťa" prožil společně s fanoušky. "Bylo to emotivní, dostal sem ten nápad sám od sebe, řekl jsem si, že tohle ještě nikdy nikdo neudělal, tak proč ne já. Chtěl jsem to udělat pro fanoušky, kteří s námi drželi celou tu šílenou sezónu. Byl to nádherný pocit, kdy se celá ta motorácká rodina stala jedním tělem a srdcem, té krasné energie tam bylo všude strašně moc, zážitek na celý život," rozplývá se Jan Platil.

Ovšem den po bouřlivém zakončení sezóny přichází smutná zpráva. Jan Platil kvůli nemoci, která se mu vrátila, přerušil kariéru na dobu neurčitou. "Rozhodl jsem se po zápase s Berounem, ale je to takové přerušení jen do té doby, než se vyléčím. To může trvat dva měsíce, nebo rok, čím dřív se uzdravím, tím dřív můžu hrát a opět mít ze života radost. Teď se musím soustředit na sebe, abych tu mohl být ještě za několik let a být oporou mým dětem."

Na sociálních sítích se prakticky ihned po vyprázdnění Budvar arény začaly objevovat různé videozáznamy s během Jana Platila do kotle. Ani my nechceme zůstat pozadu a nabízíme vám tak další video těchto nezapomenutelných chvil.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....