Banes Motor České Budějovice
07.03.2003, Antonín Vansa

V Praze se asi lehce vyhrávat nebude

S nemalými očekáváními vítali českobudějovičtí fanoušci start série mezi Spartou a Českými Budějovicemi. Hned úvodní dvojice zápasů v pražské T-Mobile aréně však napověděla, že vyřadit úřadujícího mistra z boje o titul bude víceméně nemožné.
Rozpaky vyvolalo už úvodní utkání z 5.března 2003. V čase 13:00 putoval za katr v zimě příchozí obránce Jasečko a Spartě se tak naskytla výhoda přesilové hry. Tu ještě umocnil svým vyloučením Jan Slavík. Po jeho (sice nezpochybnitelnému, ale málokdy pískanému) faulu Sparta získala možnost hrát 74 vteřin o dva muže na ledě více. „Faul to asi byl, ale nevidí se často, aby za to rozhodčí vylučovali. Když ale sudí chce, ten zákrok si tam najde," prozradil při neoficiálním rozhovoru jeden z triumvirátu českobudějovických trenérů. Sparta přesilovku využila rychle - za pouhých devět vteřin došťouchal útočník Šimíček puk za gólmana Hudáčka a favorizovaní domácí vedli 1:0. Nekoncentrovanost v českobudějovických řadách měla za následek ještě to, že v 16.minutě vypálil v pádu Šrek a rozhodl utkání...
Poprvé v sérii pocítili Jihočeši křivdu, což dokumentoval právě Jan Slavík, když v rozhovoru pro celostátí deník Sport uvedl, „Nepřehrála nás Sparta, ale někdo jiný. Ten o kterém se nesmí mluvit!"
Ano, přesilovou hru 5 na 3 může hrát každé mužstvo, ale že si stabilně nejslušnější mužstvo soutěže musí odsedět dohromady 14 minut oproti 6 trestným minutám Sparty, to vypadá poněkud zvláštně. Ovšem přes všechna tato podivuhodná rozhodnutí dvojice soudců Rejthar - Homola je třeba uznat, že Sparta odehrála velmi dobré utkání a po zásluze se nakonec radovala z úvodní výhry 3:1.

Do druhého zápasu vstoupila jihočeská družina s novou tváří. Snaha o ofenzivní rej se rychle minula účinkem a brzy došlo k již známému scénáři. Ve 13.minutě mizí po Jindrovi nutně na trestnou lavici i matador Suchánek a útočná formace Tomajko - Broš - Kratěna zařizuje úvodní branku zápasu. Sami hokejisté HC České Budějovice přešli gól z dvojnásobného oslabení celkem v poklidu, ale v devatenácté minutě už hostující střídačka vybuchla hněvem. Michálek vyhrál vhazování, Jasečko zajel s pukem za vlastní branku a českobudějovickému fanouškovi známým signálem oslovil ze střídačky vyskočivšího Filipa Turka. Již poněkolikáté v sezoně dostal centr první řady příležistost ke skórování. Jenže zatímco v ostatních případech vše proběhlo hladce, nyní se ztichlou T-Mobile arénou ozívá pronikavý hvizd rozhodčích - Budějovičtí hráli v šesti a půjdou za katr! „Úspěšně jsme to používali celou sezonu a najednou, zrovna v play-off a za stavu 1:0 na Spartě, se proti nám pískne příliš mnoho hráčů na ledě," trpce se usmívá z pochopitelných důvodů nejmenovaný kouč a dodává, „Podle mne to bylo naprosto v pořádku. Tento signál máme propracovaný do nejmenšího detailu. Je vyloučeno, že bychom hráli v šesti!" zlobí se. Z ruky útočníka Míky letí na led lahev s pitím a pár vteřin na to již vede trenér Pouzar svůj tým do kabin, na protest proti verdiktům dvojice Havlík - Kolísek.
Po návratu jej ještě čeká jedno nemilé, ale zcela oprávněné překvapení. Za úmyslné zdržování hry dostává budějovická střídačka další dvouminutový trest a Leška v čase 19:04 nezadržitelně posílá Spartu i k druhému triumfu.

„Nebyl to od trenéra správný tah," nechal se slyšet pro Sport generální manažer ing.Jaroslav Pařízek. Ano, pan Pařízek má pravdu, ale na druhou stranu lze kouče Pouzara pochopit. Chvilkový zkrat za stavu 1:0, v době, kdy byl zápas ještě hratelný, je omluvitelný. Možná, že kdyby tak neučinil, do médií by se ani onen inkriminovaný okamžik nedostal. A přitom, jak jsme již dříve uváděli, chybu rozhodčích potvrdil i televizní komentátor Jiří Hölzel...
„Od gólu na 2:0 jsme se již soustředili na první domácí zápas," prohlásil vyrovnaně na tiskové konferenci trenér Pouzar, ale jeho údajná slova pár minut předtím napovídají tomu, co se bude v Budvar aréně v neděli dít, „Od nás zdraví neodjedete!" volá z titulní strany již zmíněného pondělního deníku Sport Jaroslav Pouzar směrem k Pražanům. Přes všechny emoce, které vzplály a s největší pravděpodobností ještě vzplanou, se ale bude hrát především hokej a na jihu Čech jsou optimisty. „Věříme, že můžeme uspět. Ale musíme je přehrát! To co rozhodčí odpískali pro Spartu v Praze, toho my se doma asi jen těžko dočkáme ve prospěch naší strany," rýpne si do mužů v pruhovaném již zmíněný zdroj z českobudějovické kabiny.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....