Banes Motor České Budějovice
26.03.2014, Matěj Mayer

SDO: CEM - LIB 2:5 - Liberec ukončil jízdu českobudějovického staršího dorostu

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Středeční utkání bylo poslední šancí starších dorostenců Českých Budějovic na zvrat v sérii. Jihočeši sice dvakrát vedli díky zásahům Smejkala, ale ani to nestačilo. Utkání bylo mnohem vyrovnanější, než napovídá výsledek. Rozhodující branku dali Liberečtí až v 58. minutě a vzápětí přidali další dvě. Pro svěřence kouče Jana Trummera tak letošní sezona končí, ale mladíci se rozhodně nemají zač stydět.

Do druhého semifinálového utkání vstoupili lépe hosté, kteří byli v prvních minutách o něco aktivnější. Později se chytili i Českobudějovičtí a byli to právě oni, kteří se jako první radovali ze vstřelené branky. Tahouni Jihočechů zaúřadovali, když se po ideální Samohejlově přihrávce prosadil Jiří Smejkal. Ten přebruslil obránce a zamířil přesně pod horní tyčku. Poté byla hra vyrovnaná a spíše se čekalo na to, kdo udělá chybu. Dočkal se Liberec, který využil zaváhání obránce Klineckého a Babec poté napálil kotouč do tyče. Vzápětí byl vyloučen domácí hráč a Bílí Tygři si vyzkoušeli první přesilovou hru, kterou také proměnili. Tvrdou střelu Husy od modré čáry tečoval Radek Pilař a bylo vyrovnáno. O několik chvil později byl rozhodčí hodný na českobudějovické poté, co Matoušek fauloval ujíždějícího hráče Liberce. Sudí Matouška poslal „pouze“ na trestnou lavici. I toho ale málem hosté využili, když po další střele obránce Husy zazvonila tyč.

Z kraje druhé dvacetiminutovky dostali České Budějovice obrovskou příležitost na vedoucí branku, kterou také využili. Při dvojnásobné početní výhodě se podruhé v zápase prosadil českobudějovický útočník Jiří Smejkal, který číhal před Stezkou a překonal ho nekompromisní bekhendovou střelou. Domácí poté ještě dohrávali početní výhodu pět na čtyři a posléze dostali k dispozici další, ale třetí branku, kterou by odskočili soupeři ještě více, nevstřelili. Právě to byl dost možná rozhodující moment zápasu, protože Liberec se krátce po vypršení trestu prosadil a opět tedy vyrovnal. Ve skrumáži před brankou se nejlépe zorientoval Zdeněk Král a prostřelil Kváču mezi nohy. V poslední minutě druhé části měli domácí opravdu namále při dvou nebezpečných pokusech Pyrochty, z nichž jeden dokonce skončil na tyči.

Třetí třetina měla rozhodnout o osudu utkání a možná také celé série. Především od Českých Budějovic se očekávalo opravdu velké nasazení. A byli to právě domácí, kteří měli první nebezpečnou šanci. Šulek pálil z nevýhodné pozice od pravého mantinelu, ale rána šla Stezkovi nad rameno, zazvonila o tyč a poskakovala po brankové čáře. To bylo ale ze strany domácích vše. Příliš aktivní nebyl ani Liberec a zdálo se, že oběma mužstvům docházejí síly. Ještě na začátku 58. minuty to vypadalo, že utkání spěje do prodloužení, ale v tom nastal zlom. O něco více sil měli zřejmě Liberečtí, kteří se nejprve prosadili Filipem Pyrochtou, kterého domácí nedokázali pokrýt, a o chvíli později rozsvítil červené světlo za brankou Kváči i Jan Ordoš. Ten se dostal do úniku, obhodil si vyjetého Kváču a v pádu zakončil do prázdné klece. V tu chvíli už bylo o osudu utkání rozhodnuto, ale domácí předvedli sympatické gesto, když nesložili zbraně, ale pokusili se ještě o hru bez brankáře. Během ní potvrdil vítězství hostů Dominik Lakatoš a Liberec tak se závěrečným hvizdem mohl slavit postup do finále. Pro České Budějovice sezona skončila, ale hráči se nemají zač stydět. Jejich výkony byly skvělé a postup do této fáze soutěže byl příjemným překvapením.

Ohlasy po zápasu
Jan Trummer (HC České Budějovice): Na dnešní utkání jsme se dobře připravili, protože už známe hru soupeře. Věděli jsme jak zakládají útoky a lépe jsme bránili střední pásmo. V utkání jsme dvakrát vedli a myslím si, že jsme měli lépe udržet koncentraci. V závěru jsme ji bohužel neudrželi a přišla nešťastná branka dvě minuty před koncem. Klíčovým momentem utkání byla přesilová hra pět na tři, kterou jsme využili. Bohužel jsme v pokračující přesilové hře nedokázali soupeři další brankou odskočit a naopak jsme inkasovali na 2:2. Musíme soupeři pogratulovat, hrál dobře.


Filip Pešán (Bílí Tygři Liberec): Poslední zápas doma byl plný emocí, dnes to ale nebylo tak strašné, jak jsem očekával. Čekali jsme vyrovnané utkání a musím kluky pochválit, protože trpělivou hrou jsme se soupeřem hráli vyrovnanou partii do posledních minut. Nakonec rozhodla trpělivost a také to, že jsme v závěru měli více sil.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....