Banes Motor České Budějovice
20.03.2014, Miroslav Mayer

Porovnání brankářů: Kváča versus Wanecki

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Ve druhém zápase čtvrtfinále play-off extraligy staršího dorostu na sebe narazila mužstva HC České Budějovice a Vítkovice. Klíčovými muži vyřazovacích bojů bývají brankáři. Domácí jednička Petr Kváča zatím v play-off svoje mužstvo drží a ukazuje se ve skvělé formě. V hodnocení brankářů v play-off mu patří druhé místo s úspěšností 95,63% a svému mužstvu nechyběl ani minutu. Na druhé straně stál Michal Wanecki, kterému se ve vyřazovacích bojích tolik nedaří, když je až třináctý a má procento úspěšnosti jen 91,24%.

První třetina

V první třetině se oba brankáři ukázali ve výborném světle. Domácí strážce branky Petr Kváča kryl celkem deset střel. Většinou se nejednalo o příliš těžké zákroky, ale svůj tým podržel hlavně v devatenácté minutě, když musel nadvakrát likvidovat šanci Stupky a Beneše. Hlavně dorážka Beneše byla velice nebezpečná. Během první dvacetiminutovky pak ještě dvakrát úspěšně rozehrál puk svým spoluhráčům.

Na druhé straně brankář Vítkovic Michal Wanecki měl stejně práce, ale tak úspěšný nebyl. Hned po úvodním buly musel dvakrát zasahovat a dostal se do tempa brzo. Úspěšně kryl pět ran domácích hráčů a pak přišla šance Českých Budějovic, kdy Panáček trefil tyčku a odražený puk trefil do sítě Tomáš Fencl. V patnácté minutě pak reflexivně vyrazil střelu Pavla Samohejla z první. Celkem si připsal devět zásahů a čtyřikrát se zapojil aktivně do rozehrávky puku.

Druhá třetina

Druhá třetina přinesla útočnější hokej a oba brankáři měli více práce. Petr Kváča si poprvé sáhl na puk až skoro po pěti minutách hry, ale hned musel čelit dorážce Jáchyma a předvést skvělý zákrok. Další dvě střely bez problému pochytal, ale čtvrtá střela skončila v síti, když svoji lapačkou nedosáhl na puk. Vzápětí se hosté zvedli a budějovický brankář čelil dalším pěti střelám. Ve 34. minutě pak vytasil skvělý zákrok po střele Stránského a domácí tím podržel. Do konce třetiny čelil již jen jedné střele. I ve druhé části se dostal celkem ke dvěma rozehrávkám.

Hostující gólman měl sice méně zásahů, ale byl více zaměstnaným mužem. Po sedmi minutách měl za sebou čtyři zákroky, pak projel Jiří Smejkal brankovištěm a nešťastně ho srazil. Wanecki se zřejmě poranil o konstrukci brány. Vypadalo to na střídání, ale po pěti minutách se přeci jen znovu postavil ke hře. Jenže další střela skončila za jeho zády, když byl před ním samotný Natan Vráblík. Následovaly tři zákroky a pak další branka domácích, bez viny brankáře. Ovšem posledním zákrokem zabránil Wanecki jistému gólu, když na něj jel úplně sám Pavel Samohejl. Ve druhé části stačil jen jednou rozehrát puk svým spoluhráčům.

Třetí třetina

V závěrečné třetině měl strážce domácí branky nejvíce práce. Hned od začátku se Vítkovice snažily o branku a tak musel předvést čtyři zákroky. Vzápětí vychytal Kafku, který jel sám na branku. Ještě stačil zneškodnit dalších pět střel a pak musel podruhé lovit puk ze své sítě. Následovalo ještě dalších sedm zásahů, ale další těžký zákrok musel předvést až v poslední minutě, kdy kryl střelu Maliny. Ani jednou se nedostal k rozehrávce puku.

Na druhé straně hřiště měl brankář v modrém dresu práce méně, ale i on předvedl těžké zákroky. Nejprve chytil nahození do lapačky a pak vychytal sólo Jiřího Smejkala. Další dva lehké zákroky a opět velká šance Samohejla a Wanecki chytá. Ještě dva zákroky a pak následuje gól do prázdné branky při hře v power-play a ještě poslední střela. Ve třetí části se třikrát stačil zapojit do rozehrávky svého týmu.

Zhodnoceni zápasu

Petr Kváča: 37 zásahů, 2 obdržené góly, 5 těžkých zákroků a rozehrávky.

Michal Wanecki: 25 zákroků, 3 obdržené branky, 4 těžké zákroky, 1 tyčka, 8 rozehrávek.

Domácí gólman byl ve většině parametrů lepší než jeho kolega na protější straně hřiště. Navíc vychytal další vítězný zápas a bude moci svoje statistiky ještě vylepšit.

Rozhovor s Petrem Kváčou přineseme zítra.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....