Banes Motor České Budějovice
18.03.2014, Miroslav Mayer

Čtvrtfinále začíná starší dorost ve Vítkovicích

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Starší dorost navzdory letošní neúplně ideální sezóně dokázal svoji sílu a ve čtvrtfinále porazil tým HC Oceláři Třinec a oplatil mu tak vyřazení v loňském roce. Dalším soupeřem bude silný tým Vítkovic, který skončil v tabulce po nadstavbové části na druhém místě a bude tedy v sérii favoritem. Přesto nejsou Jihočeši bez šance na úspěch.

Starší dorost prožívá letos nelehkou sezónu. Po základní skupině postoupil do nadstavbové části jen těsně a ani v nadstavbě nezářil a obsadil konečné dvanácté místo. Trenéři totiž v nadstavbě dali možnost zahrát si více i členům širšího kádru a naopak lídři staršího dorostu si zahráli v juniorce. Jelikož se sezóna hodnotí vždy až po play-off, už teď se dá říci, že ta letošní nebude špatná. Loňský, hráčsky silnější tým, totiž také prošel přes osmifinále a pak již nestačil právě na Třinec.

Druhý soupeř v play-off bývá většinou pro českobudějovické dorostence nepřekonatelnou překážkou. Projít dál se povedlo jen týmu v sezóně 1999/2000 a to už pamatuje málokterý fanoušek. Toto mužstvo tak má šanci zapsat se do historie budějovického hokeje.

O týmu HC Vítkovice

Vítkovice, to je tradiční bašta mládežnického hokeje. Mládež tam umějí dělat skvěle a hlavně dlouhodobě. Prakticky každý rok se mládežnické týmy umísťují na předních příčkách a příliš nemívají „špatné ročníky“. Základní část extraligy staršího dorostu vyhráli Vítkovičtí s náskokem šesti bodů před Zlínem a s kladným skórem +58 branek. V nadstavbové části tak skončili celkově druzí se ztrátou dvou bodů na Liberec. Na svém ledě Vítkovice získali padesát bodů z šestašedesáti možných.

Jestliže má mužstvo Vítkovic nějakou slabinu, tak to je spíše defenzíva. Mužstvo inkasovalo 124 branek, což není málo a navíc procento ubráněných oslabení je dokonce nejhorší z nejlepší dvanáctky mužstev. Takže tudy by mohla vést cesta k vítězství.

Osobnosti týmu

Bodování týmu Vítkovic vyhrál odchovanec budějovického hokeje, Tomáš Jáchym. Obsadil celkové šesté místo, když ve 44 zápasech dosáhl 62 bodů (18+44) a stal se zároveň nejlepším nahrávačem celé soutěže. Mezi obránci je na tom nejlépe Daniel Krenželok s 21 body (7+14). Tomáš Jáchym zatím vede i bodování play-off, když získal ve čtyřech zápasech 8 bodů (3+5).

HC České Budějovice

Jihočeši budou v zápase spoléhat na sílu týmu. Ten byl rozhodujícím faktorem při postupu před Třinec a mohl by i mužstvo posunout dál. Základem bude brankář Petr Kváča, který se v první sérii předvedl v dobrém světle a pokud si udrží svoji výkonnost mají Budějovičtí šanci na postup. Dalším ze zkušených hráčů bude Pavel Samohejl, který byl nejlepší v bodování mužstva a dobře si stojí i v play-off. Navíc jako jeden z mála má zkušenosti z play-off. Hodně zkušeností z vyřazovacími boji mají i oba trenéři Jan Trummer a Filip Turek. Zdá se, že v prvním zápase série budou mužstvu chybět Jiří Smejkal a Josef Matoušek, kteří hráli za juniorku a potřebuji oddech před domácím zápasem. Doma by mohli pomoci i diváci, kteří tým podpořili proti Třinci.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....