Banes Motor České Budějovice
04.03.2003, Václav Rybáček, Radek Vokál

Ve čtvrtfinále čeká na Budějovice soubor plný hvězd

Ve středu v 17:00 začne pravý vrchol sezóny - play-off. Budějovičtí se v něm utkají s přetěžkým soupeřem - s obhájcem titulu, s mužstvem, které v posledních třech letech skončilo dvakrát první a jednou druhé. Respekt Sparta budí už jen při pohledu na soupisku. V brance velezkušený Petr Bříza, ve statistikách druhý v extralize, v obraně beci tvrdí jako žula a v útoku soubor hvězd. Hráči, kteří hrají ve Spartě třetí housle, by v jiných týmech plnili roli superhvězdy. V prvním útoku září někdejší slavný juniorský útok Kratěna - Broš - Tomajko, nyní v nejlepším hokejovém věku, druhý útok vede nejproduktivnější hráč loňského ročníku Leška na křídle s Radkem Bělohlavem, až ve třetím útoku zbylo místo na protřelé reprezentanty Šimíčka s Ujčíkem. Podívejme se nyní na kádr Sparty podrobněji.
Sparta letos disponuje mimořádnou silou v útoku. Trenéři Hadamczik s Konečným mohou do zápasu poslat čtyři vyrovnané pětky, které by mohly v mnoha jiných klubech plnit roli elitního útoku. V základní části však svoje kvality sparťanský útok příliš nepotvrdil. 147 vstřelených branek je nejskromnějším počinem ze všech týmů postupující osmičky. Obrana však byla srovnatelná s vítězem základní části Pardubicemi.

Překvapivě menší střelecká produktivita může být také důsledkem velké hráčské fluktuace během sezóny. Odešli Kašpařík, Novák, Branda, Žemlička, místo nich nastoupili Šimíček, Ujčík, Bělohlav či Paroulek. Nejstabilnější formací byl první útok Kratěna - Broš - Tomajko. Na sehrání pro nové hráče mnoho času nebylo, v bojích o titul by však měly nad možnou menší sehraností převládnout herní kvality nově příchozích.

Velkou devizou sparťanského celku je osobnost hlavního trenéra, kterým je charismatický kouč Alois Hadamczik. Od hráčů vyžaduje maximální nasazení, stoprocentní přístup a profesionalismus. Tvrdost a neústupnost nového kouče vyvolávala mnoho spekulací ohledně jeho shody s některými staršími hráči. Sparta se však pod novou trenérskou dvojicí nadechla ke zlepšeným výkonům a hrou i hráčským potenciálem patří k horkým favoritům na titul.

Brankáři

Petr Bříza - Nejzkušenější brankář extraligy je hlavním trumfem Holešovických. Jednička Sparty je téměř nepřekonatelná v horním prostoru branky. Temperamentní gólman je schopen svým výkonem zajistit pro svůj tým vítězství, zřídka si vybírá slabší chvilku a pokud již projde za jeho záda lacinější gól, jde většinou o střely do dolní části branky. V sezóně jej trápilo a stále trápí poraněný prst na ruce.

Petr Přikryl - Věčný sparťanský náhradník příliš prostoru nedostává, ale svého staršího kolegu je schopen plnohodnotně nahradit. V posledním duelu základní části jej trenér Hadamczik postavil na poslední třetinu a Přikryl byl s tímto tahem hodně nespokojen. Již během sezóny prosakovaly zprávy o jeho odchodu do jiného klubu, ve kterém by měl Přikryl více projevit své nesporné kvality.

Obránci

Jan Hanzlík -Dvacetiletý sparťanský bek se v základní sestavě natrvalo zabydlel. Působí spíše nenápadně, ale svůj prostor na ledě brání mazáckým způsobem. Vzhledem k věku je Hanzlíkova hra s pozoruhodně nízkým počtem chyb. I Hanzlíka zdobí neuvěřitelná čistota jeho hry. Ačkoli je obráncem, tak ve 39 zápasech nasbíral pouhých 14 trestných minut! Své první letošní branky se však ještě nedočkal.

Valdemar Jiruš - Také Jiruš svůj tým oslabuje minimálně. K tomuto pozitivu byl ještě schopen přidat 7 branek a 18 asistencí a stal se nejproduktivnějším zadákem Sparty a jedním z nejproduktivnějších beků celé extraligy. Vysoký obránce vládne výbornou poziční hrou a rozehrávkou, v přesilových hrách se ujal role ostřelovače.

Ondřej Malinský - Mladý vysoký juniorský bek zaskakuje při zranění některého ze svých zkušených kolegů. Volba trenérů byla správná, Malinský potvrzuje, že je velký příslibem pro holešovický klub.

Milan Nedoma - Exbudějovický obránce se po svém příchodu do Sparty dlouho rozkoukával, než jeho výkony nabraly očekávanou úroveň. Nedoma je však trochu smolařem, neboť v době výkonnostního růstu jej přibrzdilo zranění hned v prvním střídání v zápase se Slavií, ze kterého si odnesl zlomeninu ruky.

Jaroslav Nedvěd - Hokejista s postavou basketbalisty je členem tradičního sparťanského jádra. Po odchodu Richarda Žemličky převzal úlohu kapitána týmu. Fanoušky býval v sezóně často kritizován za chyby v rozehrávce, které často pramenily z útočných choutek sparťanského beka. Nedvěda zdobí především rychlé ruce, je schopen při výletu do útočného pásma projít celou obranou hostů. Jako každému vysokému hráči mu však dělají občas problémy menší a rychlostní hokejisté.

Martin Richter - Prototyp moderního obránce, kterého by chtěl mít v týmu asi každý trenér. Rychlost jeho bruslení by mu mohla závidět většina útočníků, vládne tvrdou střelou a v osobních soubojích je nesmiřitelný a málokdy ze souboje vyjde jako poražený. Od trenéra Hadamczika dostává hodně důvěry a tu Richter splácí. Zároveň je však tento hokejový "brousek" druhým nejtrestanějším mužem sparťanského kádru.

František Ptáček - Postavou nejmenší obránce Sparty (179 cm) je stabilním členem jejího kádru. Ptáčka zdobí dobrá poziční hra, dobrá střela a hodně překvapivě působí některé jeho útočné manévry, kterými je schopen výrazně podpořit útok. Pod trenérem Hadamczikem však plní především obranné úkoly. Velkou výhodou Ptáčka je čistota jeho hry, je minimálně vylučován a tak jen výjimečně oslabuje svůj tým.

Jan Srdínko - V civilu mírný, na ledě má pověst nesmlouvavého a tvrdého obránce. Vyžívá se v osobních soubojích u mantinelů, cizí mu nejsou ani souboje muže proti muži, pokud je třeba umravnit některého ze soupeřů. Přímý účastník zlatých vsetínských časů je ve Spartě druhým rokem. Letos výrazně snížil počet trestných minut, více než o polovinu. Srdínko je "pes obranář", góly střílí svátečně, zato své obranné povinnosti je schopen plnit bezchybně.

Pavel Šrek - Zkušený bek na ledě nevyniká bruslařskými exhibicemi, ovšem poziční a tvrdá hra do těla z něj dělá oporu zadních řad Sparty. Během základní části se výrobně vžil do role "rozrážeče" při přesilových hrách, několikrát z pozice před brankou skóroval díky svému důrazu. Je pamětníkem dvou posledních titulů holešovického klubu.

Útočníci

Radek Bělohlav - Hokejový světoběžník, odchovanec jihočeského hokeje, trenéry obrovsky ceněný pro množství černé práce, kterou během zápasů odvede. Do Sparty se vrátil v průběhu sezóny z ruského angažmá a hned se stal nedílnou součástí základní sestavy. Na Bělohlava je označení "dělník ledu" jako ušité. V poslední době přidává i důležité branky, je jedním z nejužitečnějších hráčů Sparty a i on se může pyšnit velkou čistotou své hry.

Michal Broš - Jeden ze strůjců loňského vítězství Sparty v extralize. Broš má vše, co musí kvalitní centr mít. Výborný na buly, v kombinaci, ve hře do těla, umí přesně vystřelit a skvěle si rozumí se svými hokejovými bratry Kratěnou a Tomajkem. Ne nadarmo tedy je centrem elitního útoku. Sparty. Broš je však zároveň nejtrestanějším mužem kádru. Občas se nevyhne zbytečným a podrážděným reakcím, které jej pak stojí několikaminutový pobyt u časoměřičů. Stal se také "obětí" zákazu komentování rozhodčích v den utkání.

Petr Havelka - V nabitém sparťanském kádru působí hodně nenápadně, ale na ledě je pro soupeře pořádně kousavý. Vzhledem ke svým fyzickým parametrům je nepříjemný tvrdou hrou do těla, umí být ve správný čas na správném místě a dokazuje to i 10 branek vstřelených během základní části. Vyzkoušel si hru v první i ve čtvrté formaci.

Ondřej Kratěna - O kvalitách olomouckého odchovance v dresu Sparty netřeba pochybovat a výčet předností by byl hodně dlouhý. Kratěna má pověst pohotového střelce, v kombinacích prakticky neztrácí puky a jeho neomylnost v zakončení je obdivuhodná. Hbitý útočník je menší postavy, tvrdé hře se nebrání, ale nevyhledává ji. Prakticky vždy, když je na ledě, hrozí soupeřově brance nebezpečí. Letos čtvrtý v produktivitě klubu.

Vojtěch Kubinčák - V průběhu sezóny přišel do Sparty z Liberce. Po příchodu dalších útočníků bylo otázkou, zda na něj zbude v našlapané sestavě mistra místo. Kubinčák však trenéry přesvědčil. Naprosto však selhal v zakončení, během 42 zápasů základní části nevstřelil jedinou branku.

Petr Leška - Hráč několika tváří. Soupeři bývá někdy kritizován za přihrané fauly, fanoušky vlastního týmu je vynášen do nebes pro své zlaté hokejové ruce. Je schopen zaskočit soupeře nečekanou a přesnou přihrávkou, má dobré zakončení. Na ledě také působí trochu nenápadně, rozhodně nevyhledává osobní souboje. Pokud dostane od protihráčů prostor, prakticky pokaždé vymyslí nebezpečnou situaci. Pozici nejproduktivnějšího hráče extraligy neobhájil, vše si však vynahradil na klubové úrovni a se 38 body vyhrál kanadské bodování ve Sparty. Zároveň je i letošním nejužitečnějším hráčem mistrovského celku. Leška je doslova mozkem svého útoku.

Patrik Martinec - S Kratěnou asi největší letošní smolař Sparty. Po potížích se zády jej nešťastně zranil jeden z pardubických hokejistů a Martincovu tvář ozdobilo 16 stehů. Zdravotní potíže jej trochu přibrzdili, jinak by se nejspíše více porval o vítězství v produktivitě Sparty, které dlouho vévodil. Martinec je menší postavy, ale s výborným přehledem, rychlou přihrávkou a střelou. Po hlavě jde i do osobních soubojů.

Martin Paroulek - Nejprve nad exvsetínským forvardem visel výrazný otazník. Problémy se kolem jeho angažmá jen rojily. Po zdravotních peripetiích nakonec ve zkoušce trenéry Sparty přesvědčil, byly vyřízeny i veškeré formality a tak Paroulek získal angažmá, které musel opravdu těžce vydobýt. V 16 zápasech vstřelil jednu branku. Ukázal, v čem jsou jeho přednosti. Dobré bruslení a pohyb, hra tělem, v zakončení zůstal své pověsti trochu dlužen.

Viktor Ujčík - Letošní sestava Sparty nabízí řadu zajímavých jmen. Člen extraligového klubu střelců působí jako jedním v řadě, ale soupeři na něj rozhodně zapomenout nemohou. Ujčík prožil nejdivočejší sezónu kariéry, se všemi potížemi se vyrovnal a střílí jednu branku za druhou. Již jeho vstup do nového angažmá byl excelentní, proti Třinci získal ve své premiéře po příchodu z Keramiky Plzeň 4 body (2+2). Letos je s 23 brankami jedním z nejlepších střelců extraligy.

Roman Šimíček - Po Ujčíkovi další splněné přání kouče Hadamczika. Po odchodu Richarda Žemličky ve Spartě sháněli nového centra, nový kouč odmítl Jana Alinče a vyhlédl si ve Finsku Romana Šimíčka. Robustní forvard do Sparty skutečně přišel a předvádí výkony, které se od něj v Holešovicích očekávaly. Silný v osobních soubojích, důrazný, s výbornou přihrávkou, silný na buly, Šimíček jednoduše budí respekt. S jeho rukavicí se již osobně seznámila i tvář jednoho ze zlých mužů extraligy Radka Dudy.

Martin Špaňhel - Jeden z nejlepších střelců sezóny 1999/00 je ve Spartě stavěn na pozici levého bránícího útočníka, i proto zůstává své střelecké pověsti trochu dlužen. Je ovšem jedním z hráčů, díky nimž hra se Spartou soupeře hodně bolí. Občas se však nevyvaruje zbytečným zákrokům, pouští se někdy do zbytečných konfliktů. Ceněn je ale zejména pro tvrdost, obrovskou rychlost bruslení, pokud se dostane k zakončení, předvede sílu svých rukou ve výborné a důrazné střele zápěstím.

Jan Tomajko - Bránící levé křídlo elitní formace Kratěna - Broš - Tomajko. Z počátku sezóny se herně hledal, putoval sestavou, ale v průběhu sezóny se opět vrátil do prvního útoku ke svým dávným spoluhráčům. Tomajko spolu s Brošem dodává hře prvního útoku hodně důrazu, je silný v kombinaci i ve hře jeden na jednoho, střílí také důležité branky.

Róbert Tomík - Slovenský forvard se letos trápil se zraněním. Vrátil se v zápase v Plzni a i přes svou jedenácti zápasovou absenci se stal čtvrtým nejlepším střelcem Sparty. Je typem rychlostního hokejisty, v plné jízdě umí s pukem rychlou kličkou přejít přes protihráče a přesně zakončit.

Jiří Zelenka - Další člen tradičního sparťanského jádra. Po odchodu Richarda Žemličky se herně hledal. Potýkal se pak také s nepříjemným zraněním nártu, které doléčil teprve nedávno. Zelenka soupeře trápí především dobrým pohybem a velmi tvrdou střelou.

Sestava z nedělního zápasu s Karlovými Vary

Bříza (41. Přikryl) - Nedvěd, O. Malinský, Richter, Šrek, F. Ptáček, Jiruš, Jan Hanzlík - Kratěna, Broš, Tomajko - Zelenka, Leška, Bělohlav (41. Paroulek) - Ujčík, Šimíček, Havelka - Tomík, Špaňhel, Kubinčák.

Kanadské bodování po základní části

   Jméno                 Z    G    A    B   +/-  Tmin. 
1. Leška Petr           52   12   26   38   18   14
2. Broš Michal          40   13   17   30    3   90
3. Martinec Patrik      47    8   22   30    2   34
4. Kratěna Ondřej       32   14   11   25    9    2
5. Jiruš Valdemar       48    7   18   25   15   26
6. Tomík Róbert         41   12    9   21    7   42
7. Tomajko Jan          52    8   12   20    3   16
8. Žemlička Richard     35    8   12   20   -1   30
9. Ptáček František     51    5   13   18   10   22
10. Havelka Petr        47   10    6   16    9   38
... Ujčík Viktor (SPA)  13    7    6   13    8    6 

Soupiska týmu

22   Bříza Petr         B    9.12.1964   184   82   L
35   Přikryl Petr       B    17.2.1978   180   79   L

 2   Ptáček František   O     4.4.1975   177   86   P
 7   Nedoma Milan       O    29.3.1972   184  101   L
 8   Hanzlík Jan        O    21.3.1982   180   82   L
10   Šrek Pavel         O   17.12.1967   189   93   L
15   Malinský Ondřej    O     7.4.1983   189   85   L
28   Srdínko Jan        O    22.2.1974   182   90   L
36   Jiruš Valdemar     O     9.9.1973   190   96   L
55   Nedvěd Jaroslav    O    24.9.1969   197   95   P

 6   Broš Michal        U    25.1.1976   185   89   P
12   Zelenka Jiří       U    17.8.1972   179   80   L
13   Bělohlav Radek     U    10.4.1970   184   84   L
14   Šimíček Roman      U    4.11.1971   191   98   L
18   Kratěna Ondřej     U    21.4.1977   176   80   L
19   Leška Petr         U   16.11.1975   174   75   L
21   Špaňhel Martin     U     1.7.1977   188   92   L
24   Havelka Petr       U     4.3.1979   188   90   L
25   Dragoun Michal     U    12.4.1983   183   83   L
30   Paroulek Martin    U    4.11.1979   182   87   P
32   Vondráček Roman    U    26.9.1984   174   79   P
42   Kubinčák Vojtěch   U     4.2.1979   179   80   L
43   Martinec Patrik    U     4.9.1971   173   73   L
44   Tomík Róbert       U   12.12.1976   178   82   L
51   Ujčík Viktor       U    24.5.1972   179   88   L
96   Tomajko Jan        U    19.6.1976   185   82   L
Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....