Banes Motor České Budějovice
02.03.2003, David Lukeš

S Třincem, v Třinci nebo na Spartě?

V neděli 2. března zakončí česká extraliga svojí dlouhodobou základní část a pěti týmům začne "letní spánek". HC ČB si naštěstí sezónu ještě o nějaký ten zápas prodlouží, neboť po třech letech se opět zúčastní boje o titul. V posledním 52. kole od 17:30 mu v Litvínově mělo původně jít pouze o dvě možnosti. Buď vyřazovací boje začne na ledě Třince nebo Sparty. Nakonec se ale přidala další, velice lukrativní příležitost. Začínat s Třincem doma! Severomoravanům byly totiž odečteny tři body za neoprávněný start beka Žabky v Liberci. Jihočechům by už mohl ke splnění tohoto cíle pomoci Martin Štrba, jenž v minulých dnech laboroval s naraženým ramenem.
Jaká je tedy vychozí pozice? Pro budějovické je aktuální oblast v tabulce mezi 4. - 6. místem. Ta vypadá takto:

4. Třinec        51    24    3     3    2    19    186:146    83  
5. HC ČB         51    21    5     4    3    18    148:134    80  
6. Vítkovice     51    20    3     8    5    15    146:126    79

O konečném umístění hodně rozhodnou vzájemné zápasy HC ČB s oběma severomoravskými celky, které mají při rovnosti bodů v tabulce po 52 kolech větší váhu než skóre:

HC ČB (4) - Vítkovice (7)   2:2   3:5   1:2   7:5 
HC ČB (9) - Třinec (2)      3:3   1:0   5:4p  4:3

Jak vlastně všichni tři soupeři hrají?

Litvínov - HC ČB
Vítkovice - Havířov
Znojmo - Třinec

Nastat může jedna ze tří situací:
1. Budějovičtí mají s Třincem lepší vzájemné zápasy. Na Oceláře sice ztrácejí před dnešním zápasem tři body, ale pokud v Litvínově vyhrají a třinecké zdolá na domácím ledě Znojmo, bude na čtvrtém místě a play-off ze čtvrtého místa tudíž zahajovat náš celek s Třincem, který nemůže spadnout níž než na páté místo.
2. Čtvrtfinále budeme hrát s Třincem, ale začne se na Moravě. Tato situace může nastat za více okolností. Bez ohledu na ostatní zápasy, pokud Třinec ve Znojmě boduje. Další možnosti jsou spíše teoretické. Pokud by totiž Třinec prohrál, museli by Jihočeši získat pouze 0-2 body v Litvínově. To by ale nesměly Vítkovice získat doma s Havířovem více bodů než Jihočeši v Litvínově a to se zdá velmi nereálné.
3. Budějovice vyřazovací boje začnou na Spartě. Při jakékoli bodové ztrátě v Litvínově velmi pravděpodobná možnost. Vítkovice si asi těžko nechají utéct mezi prsty bodíky v utkání s Havířovem a vzhledem k tomu, že jejich bilance s jihočeskými hokejisty je aktivní, vytlačily by je z pátého místa o stupínek níže.

Karty jsou tedy rozdány jasně. Budějovičtí mají svůj osud pevně v rukách do té míry, že se mohou vyhnout obávané Spartě. Přestože unisono tvrdí "Nám je to jedno, v play-off si soupeř nikdo nevybere", Třinec by byl zřejmě přijatelnějším soupeřem, neboť nemá ve své brance osobnost s tak stabilními výkony jako Sparta a především se na něj letos budějovickým vede. K tomu tedy stačí v Litvínově vyhrát.

Severočechům sice už sezóna víceméně skončila, ale s ligou se chtějí rozloučit důstojně. V úterý přiškrtili Plzeň, s níž doma remizovali, a v pátek vysoko 5:2 zvítězili na Slavii, která platí za jednoho ze žhavých kandidátů na titul. Vyhrát v Litvínově? Proč ne, ale jednoduché to rozhodně vůbec nebude. Proti Severočechům se našemu celku letos daří:

HC ČB - Litvínov    5:3    1:1    7:4

Jediná remíza se váže k prvnímu duelu na severu Čech. Budějovickým 29. listopadu loňského roku získal vedení už po šedesáti vteřinách hry Ondřej, za litvínovské vyrovnával až v poslední desetiminutovce Říha.

Litvínov je tradičním rivalem Jihočechů. Oba celky si na domácím ledě se svým soupeřem dokáží poradit, na druhou stranu ale také dovedou svému rivalovi nějaký ten bodík odvézt. Zde je bilance Budějovic na ledě Litvínova v posledních šesti sezónách:

HC ČB v Litvínově      11   2   0   3   0   6   22:32   9 (33)

Utkání v Litvínově začíná v 17:30, držte našim hokejistům palce, aby svojí sérii utkání, v nichž bodovali, protáhli na jubilejní desítku. Úlohu rozhodně neulehčuje marodka. Gýna si se zlomenou rukou určitě nezahraje, stejně jako Barinka s poškozeným meniskem. Otazník visí nad Šimánkem s Michálkem, kteří v pátek odstoupili ze zápasu s Vítkovicemi pro angínu, k dispozici už by snad mohl být alespoň Štrba, který si před týdnem v televizním utkání s K. Vary pochroumal rameno.

Sestava Litvínova z posledního utkání na Slavii: Pinc - Martínek, Hranáč, Kroupa, Mrázek, Poživil, Bombic, Kuntoš, Klobouček - Kašpar, Hübl, Žemlička - Havel, Steiner, Prorok - Trávníček, Martinec, Kotrla - Říha, Petružálek, Gombár

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....