Banes Motor České Budějovice
27.02.2003, Antonín Vansa

Turek asi s Jasečkem vozit kočárek po městě nebude

České Budějovice se stávají zajímavým místem na očekávání radostné události. Krátce po obránci Stanislavu Jasečkovi se stal totiž otcem i útočník Filip Turek, který se rovněž vrátil pro letošní ročník ze zahraničního angažmá. V jeho případě se však jednalo o druhý přírůstek do rodiny, protože Turek je tátou i desetiletému Filipovi. Nejen o tom jsme si s centrem prvního útoku povídali krátce po čtvrtečním tréninku.
Začali bychom asi tím úterním zápasem na vsetínském ledě - Jak byste vy osobně ten zápas zhodnotil?
Především jsme velmi spokojeni s bodem, obzvláště po tom, co se tam dělo.

Vy sám jste vsítil branku, mohl byste popsat tu situaci?
Byl to ten náš signál. Po vyhrané buly jsem najel dopředu, dostal jsem puk a dal jsem to blafákem gólmanovi mezi nohy.

To bylo vůbec poprvé v tom utkání, nebo se Vsetín z toho vašeho signálu neponaučil?
Ne, bylo to poprvé, co jsme to tam zkusili...

Ale přesto jste prohráli, i když jen v prodloužení...čím to, že se vám přestala prodloužení dařit?
No, v neděli jsme hráli přesilovku, já jsem zaspal, když jsem neviděl chlapa za mnou. Chtěl jsem to vyvést po ruce do přečíslení, protože se tam ještě jeden jejich válel za brankou a dopadlo to špatně...a v úterý? Tam jsme hráli už asi šesté oslabení 3 proti 5. To je těžké hodnotit. (ironicky se pousměje)

Už jsme se k tomu dostali...reference mluví o tom, že to tam bylo hodně vyhecované. Bylo to tak, že by vás domácí tak provokovali, nebo jak si vyložit takový rozdíl ve vyloučení?
Tam nešlo ani tak o hráče. Ti nás tak neprovokovali. Jenže ta atmosféra kolem, ti lidé tam. Už od začátku byli úplně nepříčetní - nadávali nám, plivali na nás a lili po nás pivo. Prostě hrůza! Pravda je, že jsme toho pak začali využívat a provokovali jsme domácí hráče... Ale jak říkám, toto jsem ještě na hokeji nezažil a to už ho nějaký rok hraji!

Co říci k těm pětiminutovým trestům Jasečka s Babkou?
To pramenilo z toho, že ti jejich hráči jsou velmi malí a když pak narazí do těchto obrů...padali jako hrušky!

Na rozhodčího si nechcete postěžovat? Dva dny po zápase už můžete bez jakéhokoliv finančního postihu...
Rozhodčí ten zápas nezvládl, nic víc, nic méně.

Bod ze Vsetína pro vás znamenal jistotu play-off. Je to tak, že nyní již můžete hrát bez zábran?
To je pravda. Nyní už můžeme hrát uvolněněji a já myslím, že to bude znát.

Když už jsme u play-off - koho byste si přál vy do boje o titul?
Já jsem o tom přemýšlel a vyloženě nemám žádné přání. Ono je mi to vcelku jedno. Jestli dostat Třinec, Spartu nebo Slavii, to už je jedno. Opravdu nevím, protože je to těžké určit.

Ono je to spíše tak, že nyní už vám hrozí jen Sparta nebo Třinec, pokud se tedy nestane nic nepředvídatelného. S Třincem jste letos ještě neprohráli, zatímco Spartě jste ukořistili pouhé tři body z celkových dvanácti...
Já vím, ale na druhou stranu je třeba říci, že Třinec teď hodně posiloval! Vystužili obranu, dostávají málo branek, takže já nevím. Jediná výhoda by mohla být v tom, že Třinec má slabšího brankáře než Sparta. Ale tím neříkám, že chci Třinec...

Vy sám půjdete už do šestého play-off v samostatné české lize, kterou sezonu byste rád zopakoval?
Krásné byly sezony 1994/95 a 1995/96, kdy jsme vždy hráli semifinále. Takže bych určitě zopakoval jednu z těchto dvou sezon. Mám pocit, že v sezoně 1994/95 jsme vyhráli i souboj o třetí místo, ne?

To je pravda. Pojďme k vašemu nejbližšímu programu - v pátek přijedou Vítkovice, které jste letos ještě neporazili. Co může vést k úspěchu?
Vítkovice určitě nemají lepší mužstvo než my! U nich jsme sehráli dva zcela vyrovnané zápasy a tady jsme pokazili druhou třetinu, kdy jsme prohrávali 1:5, to bylo katastrofální. Do toho zápasu půjdeme normálně.

Postupem do play-off jste motivaci neztratili?
Vůbec ne.

Minulý týden jsem se tu bavil s Rudolfem Suchánkem a Martinem Štrbou a vzpomínali jsme na sezonu 1998/99, kdy jste do zápasu s Litvínovem vyjeli s novými sestřihy...vy platíte za iniciátora podobných akcí, takže se zeptám Vás, zda čeká Budvar arénu něco podobného...
(smích) Bavili jsme se o tom v kabině, přemýšleli jsme, jestli si každý uděláme nějakou novou image, ale nakonec jsme se dohodli, že to necháme plavat. Ale na play-off si něco připravujeme, tak ať se lidé těší. (smích)

Zkusíte tedy pozvat diváky na zápas s Vítkovicemi jinak?
Určitě to nebude špatný hokej a když přijdou, tak uvidí útočný hokej. My jsme v klidu a oni také, takže by se na to dalo dívat. I když já nevím s čím sem přijedou. Přijedou-li odporně bránit jako Vary nebo Slavia, tak to moc ke koukání nebude...

Přejděme k té radostné události, jež Vás nedávno potkala, když se Vám narodil syn Adam...
Kluk je i s manželkou naštěstí v pořádku. Žena měla nějaké problémy, dlouho ležela v nemocnici, ale nakonec, musím zaklepat, to dopadlo všechno dobře. No, nebylo to nic jednoduchého - hlavně pro ní. Chci říct, že jí dost lituji...

Proběhla už oslava?
Ano. Cestou ze Vsetína padlo pár flašek (smích), ale myslím, že něco většího nás teprve čeká. Teď na to ale není čas...

Kdybych řekl, že narození dítěte Vám dalo možnost plně se soustředit na hokej, tak byste souhlasil?
Tak bych to neříkal. Při tom zápase na to člověk nemyslí. Ale mám z toho narození velikou radost!

Už jste se bavil se Stanislavem Jasečkem? Budeme Vás vídat, jak jezdíte po městě s kočárkem?
Tak to jsme zatím neřešili.(smích)

Díky a mnoho úspěchů.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....