Banes Motor České Budějovice
24.11.2013, Lukáš Dvořák

Lukáš Kříž: Musíme začít všichni makat!

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Trousil se z kabiny jako jeden z posledních, zklamání z prohry na něm bylo vidět. Lukáš Kříž ztratil po utkání s Mladou Boleslaví parťáka a musel si zvykat na novou roli. Nejenom, že má nového spoluhráče ve dvojici, ale právě on zaujal místo po Janu Novákovi v elitní přesilovkové formaci.

Lukáši, vraťme se ještě k poslednímu venkovnímu utkání v Mladé Boleslavi. Pro vás to byl asi nejlepší týmový výkon na ledě soupeře.
Nejlepší výkon to asi byl. My s takto silnými soupeři hrajeme vždy lépe, dá se říct vyrovnanou partii, ale proti Olomouci se na nás projevila deka, která je na nás už delší dobu. Musíme začít všichni makat! Bude to všechno o píli, abychom tu deku zvedli a šli jsme nahoru.

Odehráli jste třetí utkání pod trenérem Jágrem. V čem tkví rozdíl mezi styly starého a nového hlavního kouče?
Ty rozdíly jsou minimální. Pan Jágr se snaží hrát více z obrany. Snad to bude přinášet větší úspěchy, protože si myslím, že tady máme kvalitní tým. S takovými soupeři nesmíme prohrávat, pokud chceme jít nahoru.

Vy jste v průběhu týdne přišel o svého parťáka z obranné dvojice. Jak těžké je zvykat si narychlo na nového kolegu?
Naštěstí je pravák (v utkání s Olomoucí nastupoval Lukáš Kříž v obranné dvojici s Ivem Kotaškou, pozn. autora), stejně jako Honza Novák, což je hodně důležité. Je jasné, že s novým obráncem si musíme sednout, pár tréninků si na sebe budeme zvykat. Páteční trénink byl teprve náš první, který jsme spolu měli. Chce to čas.

Byl pro vás Jan Novák mentorem?
Honza mi hodně pomohl! Na začátku sezóny jsem nebyl v optimální formě. Ale od té doby, co jsem byl přiřazen k němu, jsem se začal zvedat. Je to výborný hokejista, který umí mladším předat zkušenosti, umí pochválit, ale i zkritizovat. To je hrozně důležité. Za tohle bych mu chtěl strašně moc poděkovat, že se mnou udělal takový kus práce. Přeji mu hodně štěstí a snad se s ním ještě někdy potkám.

Nestačili jste na poměrně hodně oslabenou Olomouc. Překvapila vás něčím?
Oni hráli asi na tři lajny a v některých zápasech je to lepší, ten hráč je zahřátější a více v tempu. Vlítli na nás vcelku slušně, přestože byli oslabeni. Výborně napadali, takže to byl pro nás velmi těžký zápas.

Utkání se lámalo ve druhé třetině, kdy jste měli téměř dvouminutovou přesilovku pěti pro třem. Kde hledat příčiny jejího nevyužití?
Tam už asi chybělo jenom to štěstí, protože byly sehrané výborně. Musím však pochválit olomouckého brankáře, který chytal výborně. To, že jsme ale nedali branku, bych v tomhle případě svedl už jen na to štěstíčko.

V přesilových hrách to teď zkoušíte zase trochu jinak. Dříve jste chodil úspěšně clonit gólmanovi soupeře, nyní jste jediným bekem, toho druhého falešného hraje Luboš Rob. Vyhovuje vám tahle spolupráce?
Luboš je výborný hráč, má šikovné ruce. Zatím to při těch přesilových hrách vypadá slušně, nadějně. Myslím si, že to bude jen otázka času, pokud se nebude nic jiného měnit. Špatné to rozhodně nebylo.

Během utkání měli v dresu Motoru premiéru dva noví spoluhráči, Jan Eberle a Valerij Kňazev. Jak se vám jevily jejich výkony na ledě?
Valda s námi trénoval pouze dva tréninky. Podle mě budou muset ti hráči dostat více prostoru, aby ukázali své schopnosti. Honza Eberle makal, bruslil, byl rozhodně vidět. Uvidíme, co přinese čas a co ze sebe ještě kluci vymáčknou.

Ve středu míříte na horkou půdu Havířova. Náročné bude už jen to cestování, že?
Určitě. Budeme se muset po příjezdu kvalitně rozcvičit, zapomenout na tu cestu, zkusit ji hodit za hlavu. Ale takové zápasy prostě jsou, kde ty cesty jsou nepříjemné. Oni to však taky zvládli, tak nevidím důvod, proč bychom to nemohli zvládnout i my a uhrát tam nějaký dobrý výsledek.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....