Banes Motor České Budějovice
22.02.2003, Antonín Vansa

Fantastickým výkonem směle k branám play-off

Úžasnou podívanou nabídli českobudějovičtí hokejisté všem fanouškům, kteří lukrativní čas sobotního odpoledne věnovali sledování extraligového hokeje. Pět nádherných branek a skvělý kolektivní výkon měl za následek, že již 4 kola před koncem mají Jihočeši 99% jistotu play-off.
Velkou radost z jednoznačného vítězství měl i pilíř zadních řad, Rudolf Suchánek. „Vary hrály dobře a my jsme dnes vyhráli hlavně díky tomu, že jsme splnili taktické pokyny a konečně nastříleli nějaké branky," hodnotil zkušený bek bezprostředně po zápase a k malátnému výkonu soupeře řekl, „My jsme je hlavně k ničemu nepustili," smál se Rudolf Suchánek. Jihočeši prodloužili svou vítěznou sérii už na 6 zápasů a do zápasu se Slavií již mohou nastoupit vcelku v pohodě, „Hlavně, že jsme to zvládli dnes. Nějaký tlak jsme určitě cítili, ale díky tomu, že jsme věděli co hrát, tak jsme to zvládli. Ale já osobně odmítám, že v play-off už jsme! My musíme vyhrávat, abychom tam případně šli třeba ze šestého místa," upozorňuje Suchánek a doplňuje se, „Chci ještě říct, že pro nás je to obrovský úspěch. My jsme odstartovali ročník moc špatně a i proto jsme rádi, že ta šance hrát v play-off tu je," říká matador v budějovických bravách. Konec sezony trochu kopíruje i závěr ročníku 1998/99, kdy českobudějovičtí nenašli přemožitele od 41.kola. Fanoušci jistě pamatují i památný zápas s Litvínovem, do něhož vjel červenobílý tým bez helem, tak aby vynikly holé lebky jednotlivých hráčů. Výjimku tehdy tvořil právě Rudolf Suchánek, který do utkání nastoupil se slušivou parukou. Podobná taškařice se prý zatím nechystá, „Zatím nic neplánujeme, ale určitě si o tom s kluky promluvíme. Ale až tam definitivně budeme," zdvihá Suchánek varovně prst. On sám se v televizním zápase prezentoval excelentní přihrávkou na gól Luboše Roba. „Nějak si to u něj určitě vyberu," odpovídá s lišáckým úsměvem Suchánek na dotaz, zda se mu dostalo od populárního "Kondora" dostatečného poděkování.

Ohromný podíl na výhře měl ale především brankář Vladimír Hudáček, který dokázal před celou republikou znemožnit karlovarské ostrostřelce, „Byl to těžký zápas. Hráli jsme doma a doma my musíme vítězit, proto jsme byli pod určitým tlakem. Oni nám ale pomohli v tom, že nehráli moc dobře a od druhé třetiny jsme už jasně dominovali," míní brankářská jednička HC České Budějovice, jemuž podle vlastních slov podobné zápasy moc nesedí, „Pro mě je to docela těžké. Stojím tam, mrznu a pak přiletí nějaká nenadálá střela...naštěstí mi spoluhráči hrozně moc pomohli a podařilo se nám vyhrát." Vladimír Hudáček v sobotu dokonale zastínil svého protějška Petra Fraňka a narozdíl od 17.listopadu se stal hlavním hrdinou právě on. Slova chvály však s úsměvem odmítal, „Já jsem hlavně neměl tolik práce co on. Petr zachytal znovu výborně, ale nemůže prostě každý zápas vychytat 50 ran, ne? Dnes neměl možnost podat ten nadstandartní výkon, ze kterého Vary žijí a to rozhodlo," nachází hlavní důvod výhry Hudáček. Ten se stal hlavním strůjcem úchvatné série, během níž Jihočeši už pošesté za sebou neprohráli. Vítězství jako 2:1 a 4:1 jasně ukazují, kde hledat příčinu malého zázraku, „Hlavně jsme si už zažili ty taktické pokyny, hrajeme více z obrany a na brejky. Cítíme, že nám to začíná vyhovovat a fakt, že jsme již pošesté neprohráli, to jen dokumentuje! A taky jsme vlastně vyměnili střídačku," usmívá se sympatický hokejista. Podobně jako Rudolf Suchánek odmítá spekulace ohledně zaručeného postupu a oslavu účasti v osmičce odkládá na neurčito, „Já už jsem to někomu říkal před zápasem. My musíme jít zápas od zápasu a nepřemýšlet, jestli už máme play-off zaručené, či ne," stojí si za svým názorem Hudáček.

Vrátil se po virovém onemocnění, dal dvě úžasné branky a po dvou třetinách odjel na rentgen do nemocnice. Takové bylo sobotní vystoupení útočníka Martina Štrby. „Hned ze začátku druhé třetiny jsem měl u mantinelu kontakt s Němčou (Tomášem Němčickým, pozn.aut.) a asi mi trochu prasklo rameno. Třetinu jsem dohrál se sebezapřením a pak jsem odjel na rentgen do nemocnice," vysvětluje tajemně Štrba své nenadálé zmizení ze sestavy a vzápětí předkládá výsledek lékařské expertýzy, „Zjistilo se, že to není vykloubené, ale jen naražené," oddychne si "Štrbič". Právě Štrba proslul tím, že díky zle poraněnému ramenu promarodil téměř jednu celou sezonu. Tentokrát však dává všanc příznivější scénář, „Hlavně se jedná o to druhé rameno a jinak mi doktor říkal, abych si týden odpočinul. Zítra hrát určitě nebudu a poté uvidíme až podle toho, jak moc to bude bolet. Zatím to bolí dost," cedí Štrba mezi zuby nepříjemnou novinku. Martin Štrba se v žádném případě nebál pochválit výkon svého týmu, který poměrně jednoznačně zvítězil, „Hráli jsme nesmírně dobře a bylo důležité, že jsme vstřelili první gól. Oni hrají celou sezonu urputnou obranu, až na hranici faulů, ale nejdůležitější bylo, že jsme dali první gól my!" prozrazuje Štrba a jakoby dává vzpomenout na 17.listopad 2002, kdy se Vary dostaly záhy do vedení a nakonec svůj náskok zvětšily až na 5 branek. Na přímý dotaz okomentoval Martin Štrba i vítězný gól večera, který se stal skutečnou třešničkou na dortu, zvaném vítězství 5:2, „Luboš mi to prohodil středním pásmem, já jsem naznačil ránu příklepem a když jsem zahlédl Fraňka, jak je vyjetý z branky, zkusil jsem kličku a povedlo se to," usmál se sympatické křídlo českobudějovické sestavy a spěšně doplňuje, „ale měl jsem i štěstí. Málem mi to vypíchl, jak tam padal," znovu se směje na celé kolo Štrba. Vedle Rudolfa Suchánka je Štrba jedním z těch, kdo pamatuje zajímavou etudu před zápasem s Litvínovem a jak říká, šance zopakovat podobný kousek je nemalá, „Zatím jsme se o tom nebavili, ale myslím, že je to maximálně pravděpodobné," zakončuje Štrba minirozhovor.

Do řeči určitě nebylo hráčům Energie, kteří si porážkou 2:5 značně zkomplikovali svůj postup do play-off. „V poslední době se nám vůbec nedaří. Hrajeme křečovitě, špatně se po tom ledě pohybujeme a z toho pak pramení ty porážky," nešetřil kritikou kapitán Karlových Varů Ladislav Svoboda. I on si všiml značně letargického výkonu svého týmu a rozhodně nebyl spokojený, „Začátek nebyl zase tak špatný, protože jsme měli nějaké šance. Jenže potom jsme zbytečně inkasovali a jak Budějovice vedou, tak je to zlé. Od jejich prvního gólu jsme byli tragičtí," chytal se za hlavu Svoboda, který hlavní problém spatřoval v nedůrazné koncovce, „Každý viděl, že jsme dnes nějaké šance měli, ale prostě nedáme nic," krčil rameny zklamaný Svoboda. Šanci na zvrat měli Západočeši ještě po úvodní části. Ale po druhé třetině, kdy prohrávali již 0:4, zcela rezignovali. To potvrzuje i zkušený extraligový borec, „Už jsme spíše mysleli na nedělní zápas," usmál se Svoboda a dodal, „Určitě už jsme nechtěli inkasovat, abychom si neuřízli pořádnou ostudu a chtěli jsme se pokusit nějakou branku vstřelit," završuje rozladěný střelec.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....