Banes Motor České Budějovice
17.11.2013, Miroslav Mayer

S vítězným zápasem omládnu o pět let, říká trenér Jaroslav Jágr

Č. B u d ě j o v i c e - Po sérii nepovedených zápasů došlo na lavičce HC Motor ke změně v trenérských kompetencích. Na místo hlavního trenéra se přesunul dosavadní asistent Jaroslav Jágr. Přestože se u hokeje pohybuje stále, jako hlavní trenér vede tým po sedmi letech. Premiéra na postě hlavního kouče se mu vydařila, protože Jihočeši zastavili sérii porážek a doma zdolali ústecké Lvi 3:2.

Změna hlavního trenéra by měla být pro mužstvo novým impulsem, něco, čím vedení ukazuje na nutnost změn k lepšímu. Podobnou změnu udělalo v týdnu i vedení HC Motor a hlavním koučem se stal Jaroslav Jágr. Premiéra se jemu i mužstvu povedla. Jihočeši vybojovali cenné vítězství a mohou doufat, že se změnami na trenérském postu se zlepší i jejich střelecká bilance, která zatím drží tým spíše v dolních patrech tabulky.

Jaké to je po delší době stát na střídačce jako hlavní trenér mužstva?
Je to dřina!

Jak je to dlouho, co jste koučoval zápas jako hlavní trenér?
Před třemi lety jsem vedl dva zápasy v extralize, než přišel Franta Výborný. Mezitím jsem ještě s Milanem Kupkou koučoval juniory v baráži. V této pozici, kdy nejsem jen na záskok, to už bude tak sedm let.

Co předcházelo tomu, že jste se stal v týdnu hlavním trenérem?
Chtěli jsme nějakou změnu pro hráče, aby slyšeli trochu jiný hlas, aby věděli, že se něco změnilo. Musí vidět, že máme zájem na zlepšení a trochu jsme změnili i taktiku. Jsem rád, že kluci po zápase říkali, že to funguje. Máme před sebou hodně těžký los a víme, že to bude hodně těžké.

Mluvil jste o změnách. Chystají se i nějaké změny v kádru?
Nějaká změna nastane asi už ve středu, kdy bychom měli být posilněni o jednoho hráče. Ještě by se nám hodil jeden šikovný centr a jeden obránce, abychom zvýšili kvalitu. Mladí sice pracují velmi dobře a čekají na svoji šanci, přeci jen ve vypjatých zápasech občas udělají chybu.

Klub od vstupu do soutěže proklamoval, že dostanou šanci mladí odchovanci. Počítáte s jejich nasazováním i nadále?
Já počítám mezi mladé hráče Vaniše, Ferebauera, Bártu, Prokopa a Kříže. Jsem rád, že se zvedají, protože pro tento klub jsou tito hráči budoucnost. Líbí se mi třeba symbióza Novák - Kříž. Mladík Kříž byl na začátku sezóny ve špatném stavu. Vedle zkušeného Nováka jde nahoru, nechá si od něj poradit. Potřebujeme kvalitní starší hráče, kteří vedle sebe pozvednou mladíky.

Změnili jste před dnešním zápasem třeba předzápasový rituál, nebo něco v kabině?
Ne, nic takového. Tyhle věci fungovaly dobře a tak není důvod do toho zasahovat. Spíše šlo o něco konkrétního k zápasu a trochu změnit taktiku a defenzívu. Pokud se nadřeme na góly, nesmíme inkasovat. Musíme trpělivě čekat na šanci a z opravdu dobré defenzívy přijdou šance sami a ty musíme proměnit. Proti Ústí se nám to jen tak tak povedlo.

Změnily se nějak vaše kompetence na střídačce při zápase?
Jako hlavní trenér připravuji mužstvo na utkání a Radek mě samozřejmě doplňuje. Mám na starosti střídání útočníků a Radek obránců. V tomhle je jasno a nemáme v tom vůbec žádný problém.

Pro každého trenéra je důležité, když první zápas na střídačce vyhraje a vám se to povedlo. Jste spokojen se svoji premiérou na lavičce Motoru?
Pro mě v mém věku už to není žádná legrace, ale jsem za vítězství rád. Pokud zápas takhle dopadne, omládnu o pět let.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....