Banes Motor České Budějovice
21.02.2003, Jan Čutka

Ztracenou lásku nalezl Vladimír Gýna v Budějovicích

Na kus řeči a odpolední siestu jsme si zašli s Vladimírem Gýnou do jedné nejmenované českobudějovické restaurace. Tam nám sympatický obránce vyprávěl o pohodě v týmu Jihočechů, srovnával s Litvínovem, tipoval postupující do play-off a nechal nás i nahlédnout do svého soukromí.
Litvínovský host ve službách HC ČB je dalším z těch, pro které trénink nekončí odchodem trenérů. A když ho z ledu vyžene rolba, stále se nevzdává. Pravidelná návštěva posilovny po ústupu z kluziště je pro něho samozřejmostí. I proto si na nás opora zadních řad českobudějovického celku nemohla v útrobách zimního stadionu udělat čas a smluvila si s námi schůzku v restauraci, kde jsme měli pro náš rozhovor spoustu času. Skromný bek byl již po obědě a tak mohl bez okolků odpovídat na naše dotazy…

Jak hodnotíš s odstupem času, příchod do Českých Budějovic?
V Budějovicích je to super. Určitě jsem moc rád, že jsem tady. Zvláště když vidím, jak se Litvínovu vytrácí vidina play-off.

Při nynější situaci Litvínova se zdá, že jsi si polepšil.
Každopádně jsem si polepšil – stejně tak jako Zdeněk Skořepa, který je nyní v Třinci.

Jak reálné vidíš play-off?
Pokud budeme hrát tak, jak hrajeme a brankář Hudáček nás bude držet jako doposavad, měli bychom se tam dostat. Rozhodne se v sobotu proti Varům a ve Vsetíně. Oba to jsou zápasy o 6 bodů.

S čím si myslíš, že na vás nastoupí v televizním utkání Vary ?
Západočeský tým bude hrát podobný hokej jako Plzeň. Má koneckonců plzeňského trenéra. Jejich hra bude založená slušně řečeno na tvrdý obraně. Bude záležet na tom, kdo dá první gól. Doufám že ho dáme my a oni budou muset otevřít hru. Spokojenost by byla i s jedním bodem. Samozřejmě bych byl rád, kdybychom vyhráli.

Po pro mnoho lidí překvapivém vítězství v Plzni se zdá, že je mužstvo nahoře.
Teď máme vynikající šňůru. Jdeme od zápasu k zápasu a tým si věří. A v Plzni? To byla zasloužená výhra. Byli jsme lepší a Plzeň hrála v obrovský křeči.

Jaký je tvůj tip na postupující do play-off?
Těžko říct. Vsetín mě letos velice překvapil. Je tam skvělá parta a oni se i po odchodu všech osobností stále drží v okolí elitní osmičky. Doma vyhrávají a tak je nelze podceňovat. Jinak si myslím že se Vsetínem postoupí dále i Plzeň. Ale i pro tu, bude velice důležitý náš zápas s Karlovými Vary.

Když už jsi se zmínil o partě, nemohu se nezeptat na to, jaký duch kolektivu panuje v budějovické šatně?
Nevím jak to bylo předtím, než jsem přišel sem, ale momentálně není ani náznaku, že by byly nějaké rozbroje. Spíše naopak. Všichni jsou si vědomi toho, že chtějí postoupit do play-off a pečlivě se připravují na každý zápas.

V Litvínově se zdá, že byla počátkem sezóny velká pohoda, která za čas vyprchala. Bylo to tím že odešly z týmu hvězdy?
Ano, Litvínovu se zpočátku hodně dařilo. Ztracené zápasy jsme otáčeli a rozhodovali během tří minut. Nelze ale říct, že to byla zásluha Ručinského a Šlégra. Pravdou je, že Ručinský dal v Liberci velice důležitý gól, ale to bylo vše. Hned vzápětí totiž odešel. Jirka Šlégr hrál skvěle, ale že by byl strůjcem litvínovských vítězství se říct nedá. Nikdo v tu dobu nepochyboval o play-off a spousta lidí tipovala Litvínov na štiku soutěže. Příčiny pádu? Co se vkládalo do hvězd, tak ty nesplnily co se od nich očekávalo. Nerad bych konkrétně jmenoval. Zlom nastal, když se zranil první gólman Marek Pinc.Začalo se prohrávat a mančaft šel dolu. A nyní? Jak možná víte, po posledním prohraném zápase hodil litvínovský trenér Výbroný oficiálně flintu do žita.

Je ti líto, jak na tom Litvínov nyní je?
Mám li být upřímný, tak mi to líto není.

Čím to?
V Litvínově jsem úplně ztratil chuť k hokeji. Proto jsem změnu velice uvítal a až zde v Budějovicích mě hokej začal opět bavit. Všichni tady tomu totiž všechno obětují.

Po sezóně by jsi se měl vrátit do celku chemiků. Nejednal si s panem Pařízkem o dalším působení tady na jihu?
Myslím, že Litvínov se mnou počítá a měl bych se tam v květnu hlásit. Nebránil bych se tomu, kdybych zde mohl zůstat, ale případná jednání proběhnou až po konci sezóny.

Hodně se mluví o fanoušcích v Budvar Aréně. Jak je vidíš ty?
Na fanoušky nemůžu říct špatné slovo. Fanoušci jsou tady skvělý. Možná je to tím, že od mého příchodu jsme doma moc neprohrávali. Snad jen proti Liberci to bylo horší. Ale stejně tak i z naší strany. Když se týmu daří, diváci nám velice pomáhají.

S Danem Babkou tvoříte spolehlivou obranou dvojici. Jak se ti s ním hraje?
S Danem si výborně rozumíme. Když jsem přišel z Litvínova, nebyl jsem rozehraný a on mi velice pomohl. Doufám, že nám naše spolupráce bude šlapat i nadále.

Ty a někteří tvoji spoluhráči si prodlužují tréninkové dávky. Čím je to dané ?
Po tréninku zůstávají ti, co nikam nespěchají :-)

Nudíš se ve volném čase?
To ani náhodou.

Určitě jsi už několikrát prošel město. Jak se ti líbí?
Město je nádherný, ale vždycky jsem si myslel, že je větší. Zvláště se mi líbí kino, které pravidelně s klukama navštěvuji :-) (klukama myslí Vladimír Gýna Jana Slavíka a Petra Míku.pozn. redakce)

Jsi náročný divák?
Jo, jsem náročný divák. Letos se mi líbily pouze 2 filmy. Pokud to nebudeme brát jako reklamu kinu, tak to jsou filmy “Quo Vadis“ a nynější novinka “Chyť mě, jestli to dokážeš“.

Jaké jsou tvé další koníčky?
Hodně se potápím - jezdím do Chorvatska, ale letos bych chtěl navštívit Thajsko nebo Egypt. Jinak ve volných chvílích jezdím na motorce - Honda VT3 SP2. Dost často na autodromu v Mostě, kam se vydáváme spolu s Jindřichem Kotrlou a Janem Alinčem.

Děkujeme za rozhovor a přejeme hodně štěstí.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....