Banes Motor České Budějovice
20.02.2003, Antonín Vansa

Potvrdí Jihočeši skvělou formu i v televizním utkání?

52 kolo, které rozhodne o postupujících a nepostupujících, se kvapem blíží. Po cenné výhře na plzeňském ledě v poměru 1:2 čeká na českobudějovický celek v sobotu od 15:30 druhý ze západočeského dua - Energie Karlovy Vary. Případný úspěch jihočeských barev by již téměř znamenal postup do play-off, zatímco karlovarští by museli zmobilizovat všechny síly do boje o poslední sadu 12 bodů. Opačný scénář by zúžil náskok budějovických před týmem kolem brankáře Fraňka na pouhý bod...
PŘEDSTAVUJEME SOUPEŘE - HC ENERGIE KARLOVY VARY

Historie

Historie klubu sahá do roku 1932, kdy byl několika nadšenci po těžkých začátcích založen klub SK Slavia Karlovy Vary. První hokejová utkání se hrála na rybníčku „Malé Versailles", ale už v roce 1948 byla v Karlových Varech vybována umělá hokejová plocha a úroveň tamního klubu šla nezadržitelně vzhůru. Úspěchy na sebe nenechaly dlouho čekat a tak už v roce 1951 hráli lázenští tehdejší „Přebor republiky", dnešní extraligu. Jenže v roce 1955 přišel znovu pád do druhé nejvyšší soutěže a návrat na mety nejvyšší se již nezdařil.
Ještě horší časy nadešly pro karlovarský tým v sedmdesátých letech. Stárnoucí zimní stadion již nebyl schopen pořádat zápasy a město Karlovy Vary rozhodlo o výstavbě nové ledové plochy - tentokrát však mimo centrum. Celá akce byla zahájena stavbou tréninkové plochy, vedle níž měl vzniknout nový hokejový stavotastánek. Avšak už roku 1975 bylo jasné, že nový stadion stát nebude a tak karlovarští dodnes hrají na původní tréninkové ploše a od roku 1990 je na ní draze dobudováváno to, co na začátku stavbě chybělo. Právě i zimní stadión a nezájem města měl podíl na pádu mužstva až do krajského přeboru.
Obrat k lepšímu nastal až po roce 1991, kdy se ke kormidlu dostalo schopné vedení a za výrazné podpory firmy Jan Becher začalo budovat klub s ambicemi na nejvyšší soutěž. Už v sezoně 1994/95 zažilo lázeňské město postup do tehdejší I.ligy a o dva roky později již karlovarští, vedení známou dvojicí Marek Sýkora - Radim Rulík, bojovali o historický postup do extraligy. V sedmizápasové barážové válce se však nakonec radovala Opava a tak Karlovy Vary získali extraligu až odkoupením práv od Olomouce.
Jenže hned první rok přinesl trpké vystřízlivění. Karlovy Vary sice začaly skvěle, to když doma přehrály právě České Budějovice 3:1, ale nakonec se krčily až na 13.příčce - jediný stupínek od pádu do baráže. Následující dvě sezony přinesly Karlovým Varům 11.místo, ale nutno říci, že především v ročníku 1998/99 měla tehdejší Becherovka určitě na lepší umístění. Vrcholem zběsilého řízení klubu a nakupování znechucených hvězd se stal ročník 2000/01, kdy Becherovka šťastně udolala v baráži nažhavený Chomutov 4 - 2 na zápasy. Poučeni z "krizového vývoje" zahájili karlovarští novou sezonu pod vedením staronového trenéra Marka Sýkory a částečný úspěch se dostavil - Becherovka vybojovala historicky nejlepší 10.místo.
Zdroj: www.hokejkv.cz

Současnost

Nový ročník museli Západočeši začít bez dlouholetého sponzora Becherovky a teprve vstup firmy Sokolovská uhelná a.s. dovolil zachránit pro Karlovy Vary extraligu. Mužstvo sice do sezony vstoupilo bez výrazných hvězd, ale úžasná bojovnost s rukopisem Marka Sýkory slavila úspěch. Na podceňované Energii si vylámali zuby nejedni favorité a tak se dá současná 8.příčka hodnotit jako maximálně zasloužená a dá se počítat s tím, že Karlovy Vary ještě budou v boji o play-off vykládat své trumfy.

Předpokládaná sestava:
Franěk - Hlavačka, Němeček, Bauer, Rodine, Topoli, Mádl - L.Svoboda, Alinč, Balázs - Opatovský, Kverka, Košťál - Skuhravý, Vala, Bednařík - V.Polák, Pavliš, Kraus.
Trenéři: Marek Sýkora a Jan Votruba.

ČESKOBUDĚJOVIČTÍ SE CHYSTAJÍ NA ZÁPAS V NEZVYKLÉM ČASE

Nepotřebujeme vyhrát o pět branek, hlavní je vítězství, tvrdí Jaroslav Liška

Trumfy budou chtít varští vyložit hned v Českých Budějovicích a jak uvádíme v našem statistickém centru, poslední dobou se jim to daří více, než by se Jihočechům zamlouvalo. Poslední porážka z domácího ledu v poměru 0:5 to jen dokumentuje, „Já si to utkání už moc nepamatuji, určitě ne tak, abych nyní mohl analyzovat chyby, kterých jsme se dopustili. Ale určitě tenkrát rozhodlo to, že jim zde fantasticky zachytal brankář Franěk a vyšlo jim na co sáhli. Ale rád bych podotkl, že my jsme s Energií hráli od té doby ještě jeden zápas a v něm jsme byli jasně lepší a po zásluze 2:1 vyhráli," odmítá trenér Mgr.Jaroslav Liška tvrzení, že by to českobudějovičtí na karlovarskou Energii letos neuměli. „My budeme muset hrát hru, jíž nyní předvádíme, musíme zajistit obranu a čekat na jejich chyby. A směrem dopředu? Bylo by dobré pokračovat v tom utkání se Zlínem, kdy jsme nastříleli čtyři branky," usmívá se trenér českobudějovických, který se rovněž nemíní zaobírat postupovou matematikou. V případě menšího vítězství než 5:0 by se totiž při rovnosti bodů na konci ročníku smáli karlovarší, „Pro nás je hlavní získat tři body! Není už tak podstatné o kolik vyhrajeme," tvrdí Liška. Pozornému fanouškovi jistě neunikl ani nezvyklý start zápasu, který byl stanoven už na 15:30. Nezmění se tedy něco na předzápasové přípravě? „Ideální to určitě není, ale oba soupeři budou mít stejné podmínky. Pro nás se mění jen to, že si naplánujeme jiný čas na rozbruslení a na oběd," prozrazuje kouč HC České Budějovice. Pozitivní zprávou z budějovické kabiny je určitě to, že do tréninku se již plně zapojil Martin Štrba, „Kádr je zatím kompletní a já doufám, že se nám jej podaří udržet kompletní. Víme, že nyní řádí chřipková onemocnění, tudíž náš doktor nasadil hráčům vitamíny. Já doufám, že k žádnému onemocnění či zranění nedojde," říká toužebně Jaroslav Liška.

Bartoš věří v podporu fanoušků

Bodově mu to zatím letos příliš neklape, ale v defenzivní činnosti je bez chybičky. Tak by se dalo stručně ohodnotit dosavadní letošní vystoupení Petera Bartoše. Ten zatím nehodlal mluvit o receptu, který by mohl na karlovarskou obranu platit, „Zatím jsme se o tom nebavili," usmívá se tajemně slovenský útočník, žádající o české občanství. Nedovolil si ani určit výhodu, jíž by mohli českobudějovičtí oproti svému soupeři disponovat, „Šance mají oba týmy stejné, protože jsou na tom herně dost podobně. My můžeme mít výhodu jen v tom, že hrajeme před vlastními diváky a máme na ně náskok," říká Bartoš. Jihočeši aktuálně nastartovali skvělou sérii, během níž již pětkrát v řadě vyhráli, „Od té doby co přišel pan Pouzar, tak musíme vyhrávat každé utkání. Alespoň tak to říkal. A v dnešních dnech to platí dvojnásobně, protože jestli chceme do osmičky tak musíme vyhrávat stále," konstatuje Bartoš, který by v nezvyklém čase nehledal nic zvláštního, „Všechno se posune o hodinu a půl, ale jinak se s tím nijak nezabýváme," prohazuje lhostejně Peter Bartoš, který to, alespoň dle statistik na Karlovy Vary umí, „Statistiky moc nesleduji, takže ani nevím, že by se mi na Vary dařilo více než proti ostatním. Obzvláště letos, kdy se mi nedaří proti nikomu," praví sebekriticky rychlonohý útočník. S napětím je v budějovické kabině očekávána sobotní návštěva. Konkurence přímého televizního přenosu bývá natolik silná, že většina potencionálních návštěvníků raději zůstane sedět doma u televizorů. Peter Bartoš si na závěr dovoluje malou pozvánku, „Já věřím, že českobudějovický divák nebude spoléhat na televizní přenos, ale přijde nás povzbudit přímo na stadion. Jde o všechno a pokud lidé přijdou a dokáží nás povzbudit, může nás to nastartovat k velmi důležitému vítězství."


STATISTICKÉ CENTRUM

Srovnání obou klubů v letošní sezoně

HC Energie Karlovy Vary

Letošní zápasy:    47   19  3  2  3  20  121:127  68 (-4) 
Aktuální série:    10    4  1  0  1   4   26:22   15 (0) 
Nejproduktivnější hráč: Ladislav Svoboda - 34 body (17+17)
Nejlepší střelec:       Ladislav Svoboda - 17 branek
Nejlepší nahrávač:      Martin Hlavačka - 21 asistence
Nejtrestanější hráč:    Martin Hlavačka - 86 tr.minut
Nejlepší v +/-:         Lukáš Krajíček - +7 bodů
Úspěšnosti brankářů:
1 - Rudolf Pejchar  95,35%
2 - Petr Franěk  94,12%
3 - Marcel Kučera  91,18%
4 - Kamil Jarina  89,19%

HC České Budějovice

Letošní zápasy:    47   19  5  4  1   18  133:122   72 (+3) 
Aktuální série:    10    6  0  0  0   4   29:27   18 (+3) 
Nejproduktivnější hráč: Luboš Rob - 45 bodů (21+24)
Nejlepší střelec:       Luboš Rob - 21 branka 
Nejlepší nahrávač:      Luboš Rob - 24 asistence 
Nejtrestanější hráč:    Zdeněk Ondřej - 83 tr.minuty
Nejlepší v +/-:         Luboš Rob - +15 bodů
Úspěšnosti brankářů:
1 - Vladimír Hudáček  91,77%
2 - Josef Kučera  87,69%

Uvedeni jsou jen hráči, kteří stále působí ve svých klubech

Historie vzájemných zápasů v české lize

Statistiky tentokrát jednoznačně lžou. Pokud se podíváme na podrobná čísla z domácích zápasů, dojdeme k závěru, že karlovarší by neměli být pro jihočeský celek žádným soupeřem...

11        8     0    1    0    2    47:30        20

...jenže prozkoumáme-li dvě poslední utkání na ledě v Českých Budějovicích, dojdeme k zajímavému objevu. Obě porážky, uvedené výše, spadají totiž do tohoto období!

2         0     0     0    0    2     1:8            0

A přidáme-li k tomu i zápasy, hrané na ledě na západě Čech v posledních dvou ročnících, dojdeme k závěru, že Karlovy Vary již dávno nejsou pouťovým soupeřem, který by rozdával bodovou radost na potkání...

7        3     0      1    0    3    16:18        10

Vzájemné zápasy v české lize

12.10.1997 HC České Budějovice - HC Becherovka Karlovy Vary 4:2 (2:1,2:1,0:0)
Sailer,Martínek,R.Ťoupal,Rob - Buchal 2

18.1.1998 HC České Budějovice - HC Becherovka Karlovy Vary 7:1 (1:0,3:0,3:1)
Barus 3,Filipi 2,Nedoma,Koudelka - Kotrla

4.10.1998 HC České Budějovice - HC Becherovka Karlovy Vary 4:2 (0:1,2:1,2:0)
Zíb,Štrba,Martínek,Barus - Kverka,Janků

17.1.1999 HC České Budějovice - HC Becherovka Karlovy Vary 6:4 (0:0,4:3,2:1)
Bartoš 3,V.Král,Nedoma,Brabenec - Steiner 2,Kverka,Streit

19.11.1999 HC České Budějovice - HC Becherovka Karlovy Vary 5:5 (2:0,2:3,1:2)
Turek,Sailer,Šimánek,Bartoš,Nedoma - Janků,Metlička,Podlaha,Barus,Rousek

25.2.2000 HC České Budějovice - HC Becherovka Karlovy Vary 8:4 (1:0,1:4,6:0)
Turek 3,R.Suchánek,V.Král,V.Nedorost,Jasečko,Sailer - R.Procházka,Polák,Ivan,Chlubna

3.11.2000 HC České Budějovice - HC Becherovka Karlovy Vary 5:1 (0:0,3:1,2:0)
Brabenec,Štrba,Bělohlav,Rob,Benák - Rousek

18.2.2001 HC České Budějovice - HC Becherovka Karlovy Vary 3:0 (2:0,1:0,0:0)
Bělohlav,Rob,Kotalík

31.10.2001 HC České Budějovice - HC Becherovka Karlovy Vary 4:3 (1:1,1:1,2:1)
Rob,R.Horák,Nedoma,Novotný - Moskal,Kraus,Hlavačka

30.12.2001 HC České Budějovice - HC Becherovka Karlovy Vary 1:3 (0:0,1:1,0:2)
F.Mrázek - J.Štefanka,Balász,Švík

17.11.2002 HC České Budějovice - HC Energie Karlovy Vary 0:5 (0:2,0:2,0:1)
Opatovský,Bauer,L.Vlček,V.Polák,Pavliš

POPRVÉ V ČELE BARTOŠ

Poprvé v historii vzájemných zápasů se na první příčku prokousalo exmartinské torpédo Peter Bartoš. Ačkoliv zatím sehrál v českobudějovickém dresu proti Karlovým Varům jen 13 zápasů, nasbíral již úctyhodných 17 bodů. Na druhé místo tak odsunul svého kolegu z útoku Filipa Turka a až na třetí příčku nynějšího kapitána Českých Budějovic Luboše Roba.
Tučně vyznačení hráči stále působí v HC České Budějovice.

Jméno                   Góly  Asistence  Body
1.  Peter Bartoš         10  +  7        17
2.  Filip Turek           5  +  10       15
3.  Luboš Rob             5  +  9        14
4.  Radek Ťoupal          3  +  10       13
5.  Milan Nedoma          5  +  7        17

NEJISTÍ BRANKÁŘI

Zápasy mezi českobudějovickými hokejisty a hráči ze západu Čech vždy patřívaly mezi brankově nejbohatší v celé extralize, což průměr 6,13 gólu na zápas jen dokazuje. Ačkoliv zatím probíhající ročník 2002/03 podobné brankové hody nepřinesl, určitě stojí za povšimnutí utrpení mužů s maskou, kteří dohromady opustili branku v osmi případech vzájemných zápasů.
Tučně vyznačení brankáři stále působí ve svých klubech.

2.listopadu 1997
HC České Budějovice - HC Becherovka Karlovy Vary 4:2

ve 32.minutě, po brance Radka Ťoupala z přesilové hry na 3:2, stahuje nedůvěřivý trenér Beránek ze hry brankáře Vladimíra Hudáčka, jehož nahrazuje Robertem Horynou.

18.ledna 1998
HC České Budějovice - HC Becherovka Karlovy Vary 7:1

V 52.minutě završuje střelecký koncert svých barev útočník Milan Filipi a Rudolf Pejchar velice rozzezleně přenechává své místo mezi třemi tyčemi Vladimíru Hudáčkovi.

17.ledna 1999
HC České Budějovice - HC Becherovka Karlovy Vary 6:4

Po druhé dvojici slepených gólů, kterých ve 36.minutě během 17 sekund dosáhli Bartoš s Brabencem, a které znamenaly už vedení 4:1, se z branky Becherovky odporoučel Rudolf Pejchar a nechal se raději vystřídat Robertem Hamrlou.

5.března 1999
HC Becherovka Karlovy Vary - HC České Budějovice 2:5

Po nepovedené úvodní třetině, v níž karlovarští propadli 0:3, zůstal na střídačce sedět Rudolf Pejchar, jehož místo zaujal mladý brankář Zdeněk Šmíd.

2.října 1999
HC Becherovka Karlovy Vary - HC České Budějovice 3:3

Televizní utkání se určitě nepovedlo Ivu Čapkovi. Toho, vinou nejistého výkonu, posadil trenér Liška po nerozhodné první třetině 2:2 jen na lavičku nahrádníků a na jeho místo nastoupila pozdější jednička Michal Mařík.

9.ledna 2000
HC Becherovka Karlovy Vary - HC České Budějovice 3:6

Šanci na reparát v Karlových Varech dostal po 3 měsících opět Ivo Čapek. Jenže ani tentokrát nebyl trenér Liška s jeho výkonem spokojen a po dvou třetinách, znamenající vedení 3:6, jej nahradil znovu Michalem Maříkem.

25.února 2000
HC České Budějovice - HC Becherovka Karlovy Vary 8:4

Karta se tentokrát otočila. Ve 33.minutě využil přesilovou hru útočník Chlubna a otočil tak z 2:0 až na 2:4. Michal Mařík doslova utekl na střídačku a jeho nástupce Ivo Čapek dotáhl České Budějovice k vysokému vítězství.

17.listopadu 2002
HC České Budějovice - HC Becherovka Karlovy Vary 0:5

Zatím poslední střídání brankářů se datuje do letošní sezony. Nažhavení karlovarští si udělali v budějovické obraně den otevřených dveří a ve 36.minutě, po laciné brance Poláka už na 0:4, opustil branku naštvaný Vladimír Hudáček a zbytek zápasu si byl nucen protpět Josef Kučera.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....