Banes Motor České Budějovice
30.10.2013, Jaroslav Pešek

Rád bych se posunul někam výš, říká David Gába

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Devatenáctiletý brankář David Gába se letos stal jasnou jedničkou v brance juniorky. Slušelo by se i říct, že je jednou z největších opor svého týmu a ambice mu rozhodně nechybí. Brzy by totiž chtěl nakouknout také do A týmu.

Juniorce se začátek sezóny už tradičně nevydařil. Čím to podle vás může být?
Nemyslím si, že by se vyloženě týmu nedařilo. Myslím, že se teď začínáme zvedat, a že se v tabulce budeme posouvat nahoru. To, že tady čtyři roky za sebou nebylo umístění ideální, to už je minulost. My se chceme poučit z předchozích sezón, urvat co nejlepší výsledek a probojovat se do play-off, ať máme klid. Většina kluků si pamatuje situaci, jaká tady byla loni, kdy jsme hráli o udržení v ELJ a už to tady nikdo nechce zažít.

Je zajímavé, že většinu letošních vítězství, jste uhráli proti soupeři, který se drží na předních příčkách tabulky (Chomutov, Třinec). Je možné, že svoji roli hraje i psychika, a že proti silnějším soupeřům jste schopni hrát ve větším nasazení?
Asi to tak je, my se samozřejmě snažíme porazit každého soupeře, ale když přijede lépe tabulkově postavený tým, tak se dokážeme víc vyhecovat. Celkově si myslím, že jsme rovnocenný soupeř pro každého.

Loni jste v juniorce zastával roli brankářské dvojky, když jste kryl záda Ondřeji Bláhovi, letos se vám dostává mnohem více prostoru. Jak vám sedí pozice jedničky?
Líbí se mi to víc, samozřejmě se to odráží i v zápase, cítím se líp a věřím si. Je to daleko lepší než loni, když jsem šel do pár zápasů s tím, že se chci ukázat a z přemíry snahy ty výkony byly akorát horší. Teď je situace jiná, jsem klidnější a samozřejmě čím víc zápasů, tím líp pro mě.

V každém zápase na vás jde velké množství střel. V průměru je to přes třicet střel za zápas. Není pro brankáře těžké, když má za zápas tolik práce? Nebyl byste radši, kdyby těch zákroků za zápas bylo méně?
Samozřejmě, když jenom stojím v brance a jednou za čas na mě jde jedna střela, tak to je pro gólmana určitě horší. Víc mi vyhovuje, když jsem v nějaké permanenci a střel na mě jde hodně. Takže to, že na mě teď chodí víc střel, to mi nevadí. Je to asi i tím stylem hokeje, jaký hrajeme a tím, že občas děláme chyby ve vlastní třetině. Od toho jsem tam potom já, abych to nějak vyřešil.


Loni jste nastoupil i k několika zápasům za reprezentační výběr do 19 let. Nebojíte se, že špatné výkony týmu, vám zavírají dveře do nároďáku?
Myslím, že ty výkony týmu na to nemají moc vliv. Šance dostat se do reprezentace odešla už loni, kdy jsem v juniorce dostával méně prostoru. Je spousta gólmanů, kteří toho mají o hodně víc nachytáno a mají tak do reprezentace blíž. Ale já se samozřejmě budu snažit podávat v sezóně co nejlepší výkony, a kdyby přišla pozvánka do národního výběru, byl bych moc rád.

Českobudějovický hokej zažil poměrně horké léto. Sledoval jste celou situaci?
Asi jako každý hokejista tady v Čechách jsem to sledoval. Moc k radosti to nebylo.

Nebál jste se, že se Budějovice stanou farmou Hradce Králové a že do budoucna byste řešil starosti spojené s přesunem jinam?
Těžko říct, já mám do konce sezóny podepsanou smlouvu a co bude příští rok, to se odvíjí od mých letošních výkonů. Samozřejmě bych se tady chtěl probojovat co nejdále.

Sledujete, jak si vedou brankáři v A týmu?
Samozřejmě je sleduju. Já jsem měl loni možnost si zatrénovat s Dominikem Halmošim v prvoligovém Písku. Každopádně vidím, že moc gólů nedostávají a docela se jim daří.

Určitě se chcete prosadit i do A týmu. Myslíte, že v situaci, v jaké je hokej v Českých Budějovicích dnes je snazší se dostat do Áčka, než když tu byla extraliga?
Já jsem do sezóny šel s tím, že bych se tam chtěl někdy v průběhu podívat a vyzkoušet si dospělý hokej, protože je to určitě něco jiného a rád bych se posunul někam výš.


David Gába si svůj premiérový start mezi seniory vychutnal už loni. V utkání na ledě Komety Brno v rámci European Trophy nastoupil do třetí třetiny a branku nedostal.


Čtěte také: O NHL zatím nepřemýšlím, usmívá se mladý gólman Gába
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....