Banes Motor České Budějovice
20.02.2003, David Lukeš

Jím kuřata a ryby, aby mohli někteří lidé spát

Na podzim roku 1998 si po svém příchodu z Martina rychle obtočil fanoušky HC ČB kolem prstu. Po pěti letech ho ti samí posílají do nižších soutěží. Jednou Bohem, podruhé psancem. Peter Bartoš poznal obě strany hokejového života. V současné době se prokousává tou rubovou, přesto v posledních zápasech nastal obrat k lepšímu.
"V Plzni hrál Peter konečně podle mých představ. Podle předpokladů i smlouvy by měl patřit k nejlepším, musí to potvrdit i na ledě," pochválil hru své ovečky manažer Jihočechů ing. Jaroslav Pařízek, který si před rokem Bartoše smluvně zajistil ve svém stádě až do roku 2007. A je pravdou, že poslední výkony (zejména ten v Plzni) ukázaly, že se levé křídlo Turkova útoku snad definitivně vyhrabalo z bláta, v němž se letos vykoupalo ažaž. Bartoš dělal Západočechům problémy nejen v útoku, kde jako za starých časů bruslařsky překonával odpor soupeřových obránců a dokázal svým spoluhráčům předložit puky do šancí jak na zlatém podnose, ale i v obraně, kde se nezdráhal padnout do střely plzeňského protihráče. Na rozhovor s Peterem jsem si ale musel před čtvrtečním polednem pěkných pár minut počkat. Poté, co trenéři Pouzar s Liškou trénink rozpustili, zbyla na ledě šestice hráčů, kterým 75 minut na ledě nestačilo. U jedné z branek sveřepě nacvičuje kličky a střely právě Bartoš a z ledu ho vyžene až rolba...

Petře, letos se Ti nedaří. Co je špatně?
"Kdybych to věděl, tak už se mi daří. Jsem přece jenom taky člověk."

Kdy bylo v téhle sezóně nejhůř?
"Těžko říct. Nepříjemné bylo, když mě poprvé trenér nechal sedět. Bylo to ve druhé třetině. Do té doby jsem takový pocit nezažil."

Na chvíli ses propadl až do čtvrté formace...
"Mělo mě to vyhecovat."

Teď se to ale zdá být lepší. Cítíš to také tak?
"Jo. Dostávám se do šancí, celkově se cítím líp."

Do branky to zatím nepadá, hraješ ale nesobecky pro tým...
"Když se nedaří, snažím se víc bránit. Hraju pro tým. Jenom sbírat body nejde nikde, snad jenom v Americe."

Pod smlouvou je v týmu HC ČB hned pět Slováků, můžou hrát ale jenom tři. Trenérům by při skladbě týmu mohlo pomoci Tvoje české občanství, které se snažíš získat. Jak to vypadá?
"Z české strany už mám příslib, teď si musím vyřídit záležitosti na Slovensku - daně, sociálku a tak. Je okolo toho ale hodně zařizování a teď na vrcholu sezóny na to není moc času. Vyjde to asi až po sezóně."

Jak vypadá příprava na nadcházející sobotně-nedělní domácí dvojzápas s Vary a Slavií?
"My se připravujeme hlavně na Vary, s kterými budeme hrát o šest bodů. Pokud bychom je porazili, byla by naše situace hodně dobrá. Budeme muset hrát zodpovědně odzadu, obětavě, srdcem, týmově."

Na devaté místo máme šest bodů náskoku. Cítíte v týmu větší pohodu?
"Asi ne. Prohrajeme dva zápasy a jsme zase tam. Na druhou stranu je pravda, že je to lepší. Líp ale bude až po těchhle dvou zápasech."

V poslední době jsi prorazil dvě bariéry ve svém jídelníčku. Zase jsi začal jíst maso...
"Maso si dám. Kuřata a ryby, aby mohli někteří lidi spát. Těžko je přesvědčit, že mé výkony nejsou ovlivněný masem."

... a pít víno.
"To až teď. S manželkou Veronikou občas večer víceméně koštujeme a zkoušíme, červené či bílé. Oblíbenou odrůdu nemáme. Chutnají nám lepší vína - pozdní sběry, naposledy ledové víno. Vždy tak dvě deci, aby mi to maso chutnalo." (smích)

Dobrou chuť a ať se daří!

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....