Banes Motor České Budějovice
13.02.2003, Antonín Vansa

Tvrdý finiš odstartují Jihočeši se Zlínem

První zápas po reprezentační přestávce čeká v pátek na českobudějovické hráče. V Budvar aréně se představí od 17:30 aktuálně 13.tým extraligové tabulky - Hamé Zlín. Pokud u někoho vzbuzuje umístění valašského týmu úsměv na rtech, je potřeba upozornit na jeden důležitý fakt. V listopadu 2002, mimochodem také po reprezentační přestávce, hostili červenobílí právě Zlín a utkání skončilo překvapivě jen 2:2!
PŘEDSTAVUJEME SOUPEŘE - HC HAMÉ ZLÍN

Historie

Snaha ustavit hokejový oddíl ve Zlíně se datuje už do první poloviny 20.let 20.století. Velkou překážkou však bylo nevlídné počasí. Například v prosinci 1925 oznámil časopis firmy Baťa, že fotbalové hřiště bylo upraveno na kluziště...podobné pokusy však většinou končívaly s první oblevou. A tak byl klub SK Baťa Zlín založen až v roce 1928. Svůj první zápas sehráli Valaši 13.ledna 1929 proti Kroměříži a utrpěli potupnou porážku 2:7.
Avšak již v roce 1932 zvítězil SK Baťa Zlín v mistrovské II.třídě a postoupil do župní I.třídy. V roce 1935 už byli zlínští účastníkem moravskoslezské divize, po válce pak hráli v krajských soutěžích. Po převratě v roce 1948 nastaly pro Zlín krušné časy. Klub se nestále přejmenovával (ZK Baťa Zlín - 1945-1948; Sokol Botostroj Zlín - 1948-1949 a Sokol Svit Gottwaldov 1949-1953), až se v roce 1953 rozpadl na dva subjekty - DSO Jiskra Zlín a TJ Spartak ZPS Zlín. K opětnému spojení v jeden silný tým došlo až 21.srpna 1958, kdy pod horou Sirákov vzniká klub TJ Gottwaldov. Jednou z příčin mohlo být i vytvoření umělé ledové plochy v roce 1957, která navíc dostala o sedm let později střechu.
Netrvalo to příliš dlouho a Zlín, respektive Gottwaldov, se stal účastníkem nejvyšší soutěže. V roce 1959 jídali Valaši poprvé prvoligový chlebíček. Nezkušený tým se ale nedokázal popasovat s nástrahami, které první liga přinášela a ještě v témže roce putoval zpět do II.ligy. K úspěšnému reparátu se zlínští přihlásili v ročníku 1963/64 a skutečně se dokázali udržet. Ale v sedmdesátých letech došlo znovu k pendlování mezi I.ligou a druhou nejvyšší soutěží. Gottwaldov se definitivně v lize uchytil až v sezoně 1980/81. O 3 sezony později dosáhli hokejisté z východu Moravy na svůj největší předrevoluční úspěch, kdy skončili na krásném třetím místě.
Ihned po "sametové" revoluci se Valaši přejmenovali na TJ Zlín, o půl sezony později na AC ZPS Zlín. Po několika letech tápání ve federální a české lize přišly do Zlína skvělé časy. V sezoně 1994/95 si našlapaný stadion Luďka Čajky vychutnával finálovou účast svých barev, kterou ukončila až nešťastná kaluž a gól Rostislava Vlacha. Finále v již zmíněné sezoně bylo nadlouho největším a zároveň jediným úspěchem zlínských, kteří zůstavali ve stínu svých rivalů ze Vsetína. Další a zatím poslední vrchol přišel až v roce 1999, kdy soubor trenéra Venery znovu neúspěšně osahával trofej s názvem "mistr ligy". Ve finále se totiž Beranům postavil do cesty neporazitelný Vsetín a udolal své valašské (ne)přátele 3:0 na zápasy.

Současnost

S novým sponzorem, znakem a odvážnými slovy o play-off vstupovali hokejisté Zlína do ročníku 2002/03. Obměna kádru, která na Valašsku proběhla, nevěstila nic dobrého. Odešel tahoun mužstva Čajánek, poroučeli se klíčoví útočníci Leška se Somíkem a hlavně směrem na České Budějovice balil kufry reprezentační gólman Vladimír Hudáček. Kádr se manažerům Hamé Zlín nepodařilo vhodně doplnit - zkušenosti sice přinesl veterán Vlach, z Budějovic přišel vyztužit obranu i čtyřnásobný mistr ligy Zubíček, ale zlínským se nepodařilo obsadit hlavní post, brankářský. Ačkoliv "Medvědům" vyšel začátek soutěže, velmi rychle se ukázalo, že nezkušený Tuček a věčný náhradník Pešat nebudou schopni zacelit mezeru po Hudáčkovi. K tomu se v průběhu měsíců přidala i nervozita a fatální neproduktivita na hřištích soupeřů. Sečteno, podtrženo - na lepší jak 13.místo Zlín asi opravdu nemá. Obzvláště po odchodech Balaštíka s Marušákem...

Předpokládaná sestava:
Tuček - M.Hamrlík, Blaťák, Galvas, Zubíček, Macholda, Hriňa - Okál, Vlach, Veselý - Rachůnek, Ministr, Pivko - Mokrejš, Lipka, Jenáček.
Trenéři: Zdeněk Venera a Jaroslav Stuchlík.

NA ZLÍN VYRUKUJÍ JIHOČEŠI S MÍKOU, ALE BEZ ŠTRBY

Na start Roberta Kysela v Budvar aréně si diváci asi musejí počkat

Jak už jsme v našem článku zmiňovali, 12.listopadu 2002 uhrál Zlín na jihu Čech zajímavou remízu 2:2. Strach z obdobného scénaře nyní trenéři HC České Budějovice nemají, „Dnes jsme v situaci, kdy si v žádném případě nemůžeme dovolit další zaváhání. Hrajeme utkání před domácím publikem a vstoupili jsme do fáze, kdy musíme získávat body. A já si myslím, že po tom otřesu v kádru Valachů, bychom měli Zlín určitě porazit," říká sebevědomě asistent trenéra Lišky pan Václav Červený. Pátečnímu zápasu předcházelo dlouhé období intenzivního tréninku, které trvalo od 2.února do 13.února. „Věřím, že jsme se i po této stránce dobře připravili," soudí velmi stručně a výstižně celou situaci Červený, který si není jist, zda budou hrát odchody Balaštíka s Marušákem klíčovou roli při utkání, „Oba dva jsou velmi vynikající hokejisté, ale po těchto odchodech se většinou tým více semkne, nehledě na to, že příležitost dostávají jiní hráči, hrající například o novou smlouvu," tvrdí Václav Červený a dodává, „Každopádně Zlín přijede bez zábran a nesmíme čekat, že to bude nějak jednoduché utkání." Dlouhá doba bez extraligového zápasu umožnila zraněným hokejistům doléčit své šrámy a marodka se Jihočechům vcelku vyprázdnila, „Scházet nám bude Martin Štrba, který bohužel prodělává chřipkové onemocnění a vzhledem k tomu, že jde o dlouhodobou záležitost, tak bude asi chybět i v neděli. Ale jinak musím říci, že v současné době nehrozí, že by nám někdo další "kleknul". Potěšitelné je, že v plném tréninku je už i Petr Míka," dělá ohlédnutí za seznamem zraněných bývalý vynikající obránce Motorletu Praha. Ve čtvrtek 13.února hrál své poslední utkání základní části i vedoucí celek I.ligy, Kladno. Pro České Budějovice se tak rýsovala možnost, že by se v pátečním utkání objevil i Robert Kysela. Ale, „Ve chvíli, kdy jsme věděli, že se Štrbou nebudeme moci počítat, oslovil manažer Pařízek kladenské funkcionáře a dostali jsme zpět špatnou zprávu - Robert Kysela také momentálně marodí. Více uvidíme teprve v pátek dopoledne," neskrývá své zklamání Václav Červený, jež potvrzuje, že českobudějovičtí nebudou nikterak improvizovat a zůstanou u vítězného rituálu - střídačka českobudějovických bude znovu umístěna blíže "kotli", stojícímu na severní tribuně, „U toho už zůstaneme, i když to možná není tím," směje se druhý trenér A-týmu.

Povedeme-li 3:0, bude to dobré, tvdí Filip Turek

Trošku jinak, než trenér Červený, se vyjadřoval o nadcházejícím utkání se Zlínem útočník Filip Turek. Narozdíl od něj určitou nervozitu připustil, „My máme momentálně strach z každého domácího utkání. Navíc oni přijedou úplně v pohodě, už jim koneckonců o nic nejde, a nás nebude určitě čekat nic lehkého," soudí šikovný centr první budějovické formace. Dlouhé týdny dozadu si hokejisté HC České Budějovice stěžovali na nelidský tlak, který na ně okolí vytvářelo. Něco podobného na ně bude určitě čekat i před veledůležitým zápasem. Nemají českobudějovičtí z vytvářeného nátlaku přeci jen obavy? „My musíme doma vyhrávat teď už pořád a na to nesmíme myslet, i když jsme pod tlakem každý zápas," říká poněkud sklesle Filip Turek. On sám si dovoluje upozornit na výhodu, kterou domácí budou nepochybně v pátek mít, „Určitě budeme mít výhodu v lepším brankáři. Podle mne ale stejně padne málo gólů a jak jsem říkal, nebude to vůbec nic jednoduchého!" I když to tedy nebude nic jednoduchého, scénář už by měli budějovičtí připravený, „Chceme na ně moc vlítnout, tak abychom vedli po první třetině 2:0 nebo 3:0," usmívá se, jako vždy, Turek. Hodně se po posledním zápase v Třinci diskutoval fakt, že reprezentační přestávka zabrzdila Jihočechy, jako už několikrát, v nejlepším. Turek však oponuje, „Asi bylo dobře, že ta pauza přišla. Zranění se dali dohromady, třeba Petr Míka už bude hrát, takže je určitě dobře, že ta přestávka přišla." K Filipu Turkovi se nyní váže několik zajímavých statistik (viz.níže). Sám Turek si ale neuvědomuje, že by se mu proti Zlínu hrálo lépe, než proti jinému soupeři, „O tom nic nevím. Necítím, že by se mi proti Zlínu hrálo nějak lépe," krčí rameny Filip Turek, který si ani nepřipouští historický okamžik, jehož by mohl v pátek dosáhnout, „Že předskočím v tabulce kanadských bodů Radka Ťoupala? Tak to už vůbec nevím. Já jsem takový hráč, že mám dělat body, tak z toho to asi vyplynulo, ale žádná meta to pro mě není. Já budu rád, když vyhrajeme a uděláme play-off," zakončuje rozhovor odhodlaně Filip Turek.


STATISTICKÉ CENTRUM

Srovnání obou klubů v letošní sezoně

HC Hamé Zlín

Letošní zápasy:    45   13  1  4  5  22  119:133  50 (-19) 
Aktuální série:    10    5  0  0  1   4   31:28   16 (+1) 
Nejproduktivnější hráč: Rostislav Vlach - 32 (9+23)
Nejlepší střelec:       Libor Pivko - 13 branek
Nejlepší nahrávač:      Rostislav Vlach - 23 asistence
Nejtrestanější hráč:    Miroslav Okál - 62 tr.minuty
Nejlepší v +/-:         Libor Pivko - +4 body
Úspěšnosti brankářů:
1 - Petr Tuček  91,75%
2 - Ivo Pešat  83,53%

HC České Budějovice

Letošní zápasy:    45   17  5  4  1   18  127:120   66 (0) 
Aktuální série:    10    6  0  0  0   4   32:28   18 (+3) 
Nejproduktivnější hráč: Luboš Rob - 42 body (19+23)
Nejlepší střelec:       Luboš Rob - 19 branek 
Nejlepší nahrávač:      Luboš Rob - 23 asistence 
Nejtrestanější hráč:    Zdeněk Ondřej - 79 tr.minut
Nejlepší v +/-:         Luboš Rob - +14 bodů
Úspěšnosti brankářů:
1 - Vladimír Hudáček  91,44%
2 - Josef Kučera  87,69%

Uvedeni jsou jen hráči, kteří stále působí ve svých klubech

Historie vzájemných zápasů v české lize

Podobně jako na Vsetín, ani na Zlín se Jihočechům příliš nedaří. Z dosavadních 39 zápasů ukořistili zástupci Jihočeského kraje pouhých 36 bodů...

39        9     2    12    1    15    113:126        36

Za špatnou bilanci s "Medědy" však může především komplex, který českobudějovičtí nepochybně ze stadionu Luďka Čajky mají. Za předlouhých 10 let ukořistili Zlínu jen 12 bodů a i přes dvě letošní vítězství v nastaveném čase, pamatují fanoušci HC České Budějovice jedinou pravou výhru. Hráči v červených dresech ji zaznamenali 1.prosince 2000, kdy vyhráli 5:2...

20       1     2     5     1     11      45:74         12

Abychom však Jihočechům jen nekřivdili, musíme zmínit i statistiku posledních dvou sezon, kde si přeci jen českobudějovičtí renomé vylepšili...

7        0     2     3      0      2       18:18           7

A podíváme-li se na poněkud zavádějící statistiku posledních 4 utkání, dojdeme k závěru, že hokejisté z města dvou pivovarů od 14.prosince 2001 se Zlínem neprohráli!

4        0     2     2      0      0       11:10           6

Vzájemné zápasy v české lize

14.9.1993 HC České Budějovice - AC ZPS Zlín 2:3 (1:2,1:0,0:1)
Vošta,R.Horák - Štraub,Krajíček,Janků

19.11.1993 HC České Budějovice - AC ZPS Zlín 3:2 (2:0,1:1,0:1)
F.Turek,Božek,Bělohlav - M.Okál,Štraub

28.10.1994 HC České Budějovice - AC ZPS Zlín 4:8 (1:2,1:2,2:4)
Bělohlav,Božek,R.Horák,F.Turek - Štraub 2,M.Okál 2,Čajánek,Jurík,Janků,P.Kaňkovský

29.1.1995 HC České Budějovice - AC ZPS Zlín 4:3 (1:1,2:0,1:2)
Pýcha,R.Horák,Rob,Bělohlav - Janků 2,Kowalczyk

17.11.1995 HC České Budějovice - HC ZPS Zlín 3:5 (2:0,0:3,1:2)
R.Ťoupal 2,Györi - Janků 2,Meluzín,M.Okál,Leška

12.1.1996 HC České Budějovice - HC ZPS Zlín 1:1po pr. (1:0,0:1,0:0-0:0)
Pýcha - Štraub

22.10.1996 HC České Budějovice - HC ZPS Zlín 7:0 (1:0,4:0,2:0)
Masák,Navrátil,Vošta,R.Ťoupal,Rob,Pýcha,F.Turek

31.1.1997 HC České Budějovice - HC ZPS Zlín 5:3 (1:1,3:1,1:1)
Nedoma,Rob,F.Turek,Antipin,Barus - Čajánek,Meluzín,Polcar

21.10.1997 HC České Budějovice - HC ZPS Barum Zlín 3:3 (0:2,1:1,2:0)
Pýcha,F.Turek,Štrba - Kowalczyk,Leška,Špaňhel

27.1.1998 HC České Budějovice - HC ZPS Barum Zlín 6:1 (1:0,2:1,3:0)
Zíb,R.Suchánek,Barus,V.Král,Sailer,Filipi - Čajánek

3.12.1998 HC České Budějovice - HC ZPS Barum Zlín 5:1 (1:1,3:0,1:0)
V.Král 2,Štrba,Brabenec,Sailer - Meluzín

16.3.1999 HC České Budějovice - HC ZPS Barum Zlín 3:3 (1:2,0:0,2:1)
V.Král,R.Ťoupal,Bartoš - Hučko,Zadina,M.Okál

28.11.1999 HC České Budějovice - HC Barum Continental Zlín 4:2 (1:1,2:1,1:0)
R.Martínek,R.Ťoupal,F.Turek,V.Nedorost - Ambruz,Tomek

10.3.2000 HC České Budějovice - HC Barum Continental Zlín 4:4 (1:0,2:0,1:4)
Šimánek,F.Turek,Štrba,Kotalík - M.Okál 2,Leška,Balaštík

20.10.2000 HC České Budějovice - HC Barum Continental Zlín 3:3po pr. (1:0,0:2,2:1-0:0)
Bělohlav,F.Turek,R.Suchánek - Leška,Somík,Korhoň

26.1.2001 HC České Budějovice - HC Barum Continental Zlín 3:1 (0:0,2:1,1:0)
Jindra,V.Král,Sailer - Somík

25.9.2001 HC České Budějovice - HC Barum Continental Zlín 4:4po pr. (1:2,1:2,2:0-0:0)
Šimánek,R.Horák,Nedoma,R.Suchánek - Leška,Ambruz,M.Hamrlík,Marušák

14.12.2001 HC České Budějovice - HC Barum Continental Zlín 2:3 (2:1,0:1,0:1)
R.Suchánek,Štrba - M.Okál 2,Mojžíš

12.11.2002 HC České Budějovice - HC Hamé Zlín 2:2po pr. (0:1,1:0,1:1-0:0)
F.Turek,Rob - Filip,Hubáček

FANTASTICKÝ TUREK!

S ohromným náskokem vede tabulku nejproduktivnějších hráčů proti Zlínu Filip Turek. Jeho 32 kanadských bodů ze 33 vzájemných zápasů, jež Turek odehrál, nepotřebuje dalšího komentáře. Na druhou příčku se letošním ziskem 1+3 posunul populární "Kondor". Poslední medailový stupínek patří již skoro tradičně Mgr.Radku Ťoupalovi.
Tučně vyznačení hráči stále působí v HC České Budějovice.

Jméno                   Góly  Asistence  Body
1.  Filip Turek               13  +  19       32
2.  Luboš Rob                  8  +  16       24
3.  Radek Ťoupal               8  +  12       20
4.  Rudolf Suchánek            5  +  13       18
5.  Radek Bělohlav             6  +  10       16

BUDEME SVĚDKY HISTORICKÉHO OKAMŽIKU?

Ano, je to tak. Pokud útočník Filip Turek získá v pátečním zápase alespoň jedinou asistenci, předběhne v historické tabulce nejproduktivnějších hráčů HC České Budějovice Radka Ťoupala, který už svou bodovou sbírku za českobudějovické nerozmnoží. Přesto je potřeba zdůraznit, že Radek Ťoupal odehrál o téměř 100 zápasů méně, než jeho aktuální pronásledovatel.
Tučně vyznačení hráči stále působí v HC České Budějovice.

Jméno                    Sezony  Zápasy  Góly  Asistence  Body
1.  Luboš Rob               10      467   143   224       367
2.  Radek Ťoupal             7      342   111   229       340
3.  Filip Turek              9      438   130   209       339
4.  Radek Bělohlav           5      254    82   112       194
5.  Milan Nedoma             8      362    58   110       168
Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....