Banes Motor České Budějovice
12.02.2003, František Mrázek, Helsinki

Neuvěřitelné, válejí se po palubě úplně opilí

Ahoj Budějčáci,
zdravím Vás všechny z Helsinek! Byl jsem požádán redakcí, abych napsal pár článků na budějcký stránky tak, jak to dělá Venca Nedorost. Abyste si po NHL udělali taky trochu obrázek o finské SM Lize.
Tak teda, jak asi někteří z Vás víte, odešel jsem před Vánocema do IFK Helsinki, což je nejstarší klub ve Finsku, založený v roce 1897. Mylně jsem se domníval, že nejstarší klub ve Finsku je Jokerit, ale není to tak docela pravda. Jokerit hrál ještě před asi 20 lety druhou finskou ligu a až po tom, co ho koupil jeden movitý finský businessman, se dostal do popředí místní nejvyšší soutěže.

Zároveň nechal postavit Hartwall Arénu, což je pravděpodobně nejlepší a nejhezčí stadión v Evropě. Lidi ve městě ale spíš fandí IFK. Na naše zápasy chodí kolem 7, 8 tisíc lidí. Což je docela dobrý, ale třeba na již zmíněný Jokerit přijde 10 tisíc a když hrajeme v Hartwall Aréně helsinské derby proti Jokeritu, tak přijde 11 někdy 12 tisíc diváků.

Zvláštní na finský lize je, že se nehraje systémem každý s každým 4x jako je to u nás, ale těch dvanáct týmů je tady rozděleno do několika divizí a týmy v divizi spolu hrají vícekrát. To kvůli cestování. Kromě Jokeritu a IFK je v Helsinkách ještě jeden tým a to je Blues Espoo, kde hrají třeba Honza Čaloun a Jirka Vykoukal. My jsme v Helsinki divizi a hrajeme 54 zápasů v sezóně - dvanáctkrát s Jokeritem, osmkrát s Blues, šestkrát s Hämmanlinou a s ostatním čtyřikrát, s některýma týamam jako je třeba Kärpät Oulu hrajeme pouze dvakrát, protože je to tam k nim na sever dvě hodiny letadlem.

Teď něco, co se týká života ve Finsku. Je tady strašně draho. Třeba pivo stojí 5 euro. A vůbec všechno je tady tak o třetinu dražší. A ta prohibice! Během týdne se nesmí v krámu prodávat alkohol. Jen pivo. Ale o víkendu to vypukne. Jakmile se Finové napijou, tak jsou jako utržení ze řetězu. Zajímavostí je, že jakmile jsou na pevnině, tak během týdne pít nemůžou, jak ale vlezou na loď a vyplujou na moře, tak tam si můžou pít jak chtějí. Jaký je pak překvapení, když na týmovým večírku na palubě lodi vás uvítají manželky funkcionářů v elegantních róbách a po pár hodinách plavby se v těch šatech válejí po palubě úplně opilý. Neuvěřitelný!

Každý hráč tady dostane auto a byt. Já dostal Volvo V40 v kombíku a takovej baráček na kraji Helsinek u moře. Mám to tak pět metrů do vody. Teď je to ale h...o platný, protože je všechno zamrzlý.

Byl jsem se podívat na českej nároďák v Hartwall Aréně proti Finům, škoda že nepadlo víc gólů. Ani návštěva nebyla valná, asi pět tisíc lidí.

Tak se zatím mějte

Franta Mrázek

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....