Banes Motor České Budějovice
12.09.2013, Lukáš Dvořák

Tu radost fanouškům určitě vrátíme, hlásí brankář Halmoši

ČESKÉ BUDĚJOVICE — V prvním utkání, které bylo pro hokejisty Motoru trochu smolné, těžko vybírat nejlepšího hráče domácích. Přesto však vyčníval brankář Dominik Halmoši, jenž dlouhou dobu držel naděje Českobudějovických na zvrat nepříznivého vývoje utkání. Ani to ale nestačilo.

Jihočeští hokejisté, evidentně nabuzeni vynikající atmosférou, se svým fanouškům chtěli odvděčit hned v prvních sekundách hry. V prvních okamžicích však ještě netušili, že z havlíčkobrodského brankáře Daniela Dolejše udělají hrdinu středečního utkání. ,,My jsme strašně chtěli, každý z nás byl nahecovaný, ale některým to možná svazovalo ruce. Byli jsme lepší, ale nedali jsme góly a hokej je o gólech. Samozřejmě mě to mrzí, ještě je ale spoustu kol a my tu radost fanouškům určitě vrátíme," konstatoval Dolejšův kolega v modrém dresu. Velká část utkání, především od druhé třetiny, se odehrávala v útočném pásmu Motoru, jehož hráči zasypávali gólmana Rebelu snad ze všech možných pozic. Jenže bezúspěšně. Halmoši bezmocně sledoval, jak domácí vyvíjejí tlak a hosté se k němu dostávají jen ojediněle. ,,Pro mě to bylo těžké utkání. V první třetině jsem si ještě zachytal, ale od druhé třetiny to už bylo jen příležitostně a nic jednoduchého. Buď stříleli přede mnou nebo pak přišlo trestné střílení na konci. Tohle vám řekne každý brankář, že jde o nejhorší zápasy, ve kterých na něj celou dobu nic nejde, a pak je hráč před vámi a nepříjemně vystřelí."

Zkraje druhé třetiny přišla pro České Budějovice studená sprcha. Havlíčkův Brod otevřel utkání zápasu, a než se domácí jakkoliv oklepali z prvotního šoku, přišel druhý úder. Hlavně první branka v síti Motoru patřila k těm kuriózním, navíc s ní strážce svatyně nemohl vůbec nic dělat. ,,Puk se vlastně dostal od modré čáry až k brankovišti, jejich hráč střílel do vyrážečky a kluci mi říkali, že se od ní odrazil do vzduchu a od zad některého z hráčů zapadl do sítě. I takové branky ale padají," konstatoval smutně nejzkušenější muž s maskou v dresu Motoru. Tým pod vedením Radka Bělohlava nechtěl utkání za žádnou cenu ztratit a rval se alespoň o remízový stav, který by domácí borce poslal do prodloužení i případných nájezdů. Nicméně střelecky nebylo nikomu přáno. ,,My jsme se všichni po druhé třetině povzbuzovali, věřili jsme, že to zlomíme, dáme gól a zvedneme se. Moc jsme chtěli, ale nepadlo nám to tam."

Na konci utkání, kdy už bylo o výsledku zápasu jasno, se ještě musel českobudějovický brankář koncentrovat na samostatný nájezd Lukáše Havla, střelce šťastné úvodní trefy utkání. Nejednalo se ale o jednoduchý nájezd, protože se havlíčkobrodský střelec snažil do poslední chvíle Halmošiho rozhodit tím, že jel velmi pomalu, až se skoro zastavil. Ten ale i s pomocí brankové konstrukce tlak ustál. ,,Není to nic fajn, ale u toho trestného střílení si člověk nevybere. Bylo to takové nezvyklé, hráči to moc nedělají, ale jsem rád, že to neskončilo gólem." Ani v Třebíči, kam teď míří jihočeští hokejisté, to ale nebude vůbec jednoduché. Ačkoliv si Horácká Slavia veze prohru z Olomouce, její čtvrté místo z uplynulé sezóny dává znát, že Motor přijede na horkou půdu klubu z Vysočiny. ,,Furt musíme bojovat, ponaučit se z toho, že jsme prohráli a jít do toho stejně. Musíme chtít, být zarputilí, nic nevypustit a věřit, že už budeme mít štěstí, dáme branky a vyhrajeme," předeslal Halmoši před dalším prvoligovým duelem.


FOTO: Robert Straka, Pavel Kacerovský
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....