Banes Motor České Budějovice
28.08.2013, Jakub Musil

Budějovice už teď půjdou jenom nahoru, myslí si trenér Výborný

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Ani na potřetí to v domácím prostředí nevyšlo. Budějovičtí sice byli první polovinu zápasu lepším týmem, ale co naplat, ta druhá nevyšla a na provizorní světelné tabuli v kolonce hosté opět svítila pětka. Všichni jsou si však vědomi, že je vše teprve v začátcích a naopak se zdá, že už by se mohlo blýskat na lepší časy. To po zápase potvrdil i bývalý budějovický trenér František Výborný a kapitán Aleš Kotalík, který po zranění naskočil k prvnímu přátelskému zápasu a jeho přítomnost byla znát.

Aleš Kotalík: ,,Dnes jsme si výsledek 1:5 nezasloužili.“

Aleši, vy jste dnes začali velice aktivně a první polovinu zápasu se zdálo, že jste lepším týmem. Proč to nakonec nevyšlo?
Já si myslím, že dnes měl ten zápas skončit jinak než 1:5. My jsme půl zápasu byli Boleslavi víc než vyrovnaným soupeřem, pak se ale projevila taková ta jejich sehranost. Dva rozdílové góly padly z přesilové hry, takže je vidět, že ty kluci už o sobě vědí, že hrají už několikátý zápas a mají už něco nacvičené. Nám poté trochu došly síly a hlavně pořád děláme spousta chyb a dostáváme laciné góly. Máme hodně mladých hráčů a je to otázka souhry. My se musíme najít a sehrát. Na začátku zápasu jsme měli spoustu přesilovek, které jsme mohli využít a o pár branek odskočit. Bohužel jsme dostali hloupé góly, ale ještě jednou říkám, že podle mě jsme si dneska výsledek 1:5 nezasloužili.

Pro vás to byl dnes první přípravný zápas. Jaké zranění vás limitovalo a už je vše v pořádku?
Měl jsem problémy s krční páteří. Takové lehčí mám doteď, ale už to bylo k tomu, že jsem mohl nastoupit. Těch přípravných zápasů moc nemáme, takže jsem rád, že jsem mohl naskočit.

Vy jste se v celé té situaci kolem budějovického hokeje hodně angažoval. Už se zklidnilo tak, že se můžete soustředit pouze na hokej?
Já tady dnes figuruji v tom majitelském s. r. o., takže řeším i věci, které nejsou jenom hráčské, ale jestli budu hrát, a já předpokládám, že ano, tak se budu soustředit jenom na hokej. Samozřejmě se vším, co bude trochu mimo samotný hokej a co budu moci nějak ovlivnit, rád pomůžu. Jsme tady teď skupina, která staví kompletně od nuly a není to jednoduché, takže doufáme, že se časem ta euforie, která tady teď je, odrazí i na chodu klubu a že nás lidé i partneři podpoří, i když není jednoduché dát ten kádr dohromady.

Diváci vás zatím podporují i za nepříznivých výsledků. Zdá se, že jsou realisté jsou si vědomi toho, že to tak snadno nepůjde...
Lidé asi nemohli čekat, že ve chvíli, kdy dáváme kádr dohromady v polovině srpna, že přijdeme a budeme válcovat soupeře hned v přípravě. My jsme vůbec rádi, že se tady hokej hraje a že to neskončilo podle not té druhé skupiny a to je dneska, myslím, zásadní. Za podpory těch lidí, a věřím, že i partnerů, dáme postupnými kroky dohromady tým, který bude konkurenceschopný a který časem bude mít ambice vrátit se tam, kam patří. A to je do extraligy.


František Výborný: ,,K Budějovicím hokej patří, bylo by mi líto, kdyby tady nebyl.“

Na hostující střídačce se ve včerejším zápase objevilo několik tváří budějovickému publiku dobře známých a trenér František Výborný patří právě k těm, na které fanoušci na jihu Čech jen tak nezapomenou. Ani on však pochopitelně na své jihočeské angažmá nezapomněl a budoucnost budějovického hokeje ho nenechávala chladným. „Samozřejmě jsem to sledoval. Působil jsem tu dost dlouho, takže to člověku bylo líto, když to tu zažil a má tu spoustu známých. Určitě by mě to mrzelo, protože jižní Čechy mám rád a myslím si, že k Budějovicím hokej patří a má tady tradici, takže by mi bylo líto, kdyby tady nebyl, protože tady ty vazby nějaké mám,“ vzpomíná Výborný, jehož tým budějovičtí hráči ze začátku zápasu zaskočili aktivní hrou. „Budějky vždycky hrály doma dobře, takže dneska zase začaly aktivně, výborně bruslily, takže nám na začátku ukázaly svoji sílu. My jsme pak byli v první třetině hodně vylučovaní, takže jsme se nedostali do tempa. Druhá třetina už byla za naší strany lepší, ale ve třetí jsme zase povolili,“ popisuje boleslavský trenér zápas, ve kterém se navzdory nepříznivému výsledku domácí špatnou hrou neprezentovali. „Jsou tady velice kvalitní hráči, takže si myslím, že až se to mužstvo dá trochu dohromady, tak společně s tou přízní diváků a tím vším okolo, to bude fungovat,“ předpovídá Výborný budoucnost budějovického mužstva a pokračuje v pozitivní prognóze, „ti kluci jsou chvilku pohromadě, takže se tým teprve dává dohromady. Zatím by se z toho neměly dělat žádné závěry. Teď už to mužstvo půjde jen nahoru,“ dodává zkušený trenér klidným hlasem a věří, že se Motor v první lize bude pohybovat v horních patrech tabulky. Jeho Mladá Boleslav patrně opět vyhlásí útok na extraligu, Výborný ale ví, že jeho svěřence nečeká snadná cesta. „Ta soutěž je hrozně dlouhá, monotónní, hraje se bez přestávek, potom se ještě musíte prokousat play-off, takže musíme být při zemi a jít krůček po krůčku. Je to strašně dlouhá cesta, než se do té baráže vůbec dostanete.“

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....