Banes Motor České Budějovice
24.08.2013, Redakce

Kdo zastřeší českobudějovický hokej?

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Zatímco českobudějovický „A“ tým ledního hokeje se již přípravnými zápasy chystá na sezonu v první lize, stále nejasná situace panuje kolem mládežnického hokeje. „Pouze rok může existovat seniorský tým bez toho, aby měl zajištěnu mládežnickou hokejovou líheň. Stejně tak mládežnický hokej nemůže déle než rok fungovat bez záštity profesionálního klubu,“ informoval 1. náměstek primátora města České Budějovice Miroslav Joch (ČSSD).
Na jedné straně tak stojí držitel prvoligové licence týmu CBH2013 a.s., hrající pod názvem HC Motor České Budějovice, jehož 100% akcionářem je společnost CB Hokej 2013 s.r.o. bývalých českobudějovických hráčů, na straně druhé HC České Budějovice, o.s., které zajišťuje přípravu mladých hokejistů.

V pondělí se proto zástupci obou subjektů sejdou, aby dosáhli vzájemné dohody. „Je logické, že HC Motor i HC České Budějovice se potřebují navzájem. Mládežnický hokej potřebuje partnera v profesionálním týmu, jen tak mohou mít mladí hráči i jejich rodiči vizi nějakého postupu nahoru. Věřím proto, že dojde k dohodě, která bude v zájmu budoucnosti českobudějovického hokeje,“ věří náměstek.

Ve hře jsou pouze dvě varianty. Buď HC Motor, nebo HC České Budějovice budou muset zastřešit oba subjekty. „Je nezbytné, aby kvůli volnému pohybu hráčů mezi juniorským týmem a „A“ mužstvem a kvůli možnosti hraní ostatních hráčů ve vlastnictví HC Č. B. za „A“ tým bezplatně na základě smlouvy o spolupráci vystupovalo „A“ mužstvo i mládež pod stejným registračním číslem. V současné době drží HC České Budějovice tradiční českobudějovické registrační číslo, HC Motor získal nové i s prvoligovou licencí z Hradce Králové,“ vysvětlil Miroslav Joch.

Že to má být HC Motor, kdo zastřeší oba subjekty, je přesvědčen generální manažer HC Motor Stanislav Bednařík. „Oba spolupracující subjekty by měly fungovat jako jeden oddíl, tak tomu ve skutečnosti bylo i v drtivé části historie českobudějovického hokejového klubu, a ne být rozděleny na „A“ tým a mládež. A je logické, aby lídrem ve sdružení byl profesionální klub HC MOTOR. Tým mužů je určující pro herní pojetí klubu a příprava mládeže minimálně od úrovně dorostu má odpovídat potřebám týmu dospělých. Jen tak můžeme zajistit, že mezi mládežníky vychováme právě ty správné herní typy pro potřeby týmu dospělých. Jednotný herní styl má garantovat i jeden sportovní ředitel. Vliv na výchovu mládeže chceme mít i proto, že jsme to my, kdo si bude tuto službu platit,“ vypočítává důvody Stanislav Bednařík. Podle jeho názoru by měl mít HC Motor i zástupce ve správní radě o.s.

K této variantě se kloní i vedení města České Budějovice. „Jsem přesvědčen, že to má být profesionální klub, kdo má zastřešovat „A“ tým i mládežnický hokej. I když bychom tímto krokem přišli o historicky cenné registrační číslo. Více než číslo mě ale zajímá, jak zajistit stabilitu českobudějovického hokeje i do budoucna. A právě projekt bývalých českobudějovických hokejistů považuji za nejdůvěryhodnější,“ myslí si Miroslav Joch. Město na podporu mládežnického hokeje na tuto sezonu přímo přispěje částkou 2,5 miliónu korun, další formou podpory je pronájem nebytových prostor, kanceláře a šaten v Budvar Aréně za symbolickou cenu stejně jako pronájem ledové plochy za 500 Kč na hodinu.
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....