Banes Motor České Budějovice
22.08.2013, Lukáš Dvořák

Budvar aréna neviděla výhru ani ve druhém zápase, Krasnojarsk zdolal Motor 5:1

ČESKÉ BUDĚJOVICE — I druhý zápas novému českobudějovickému celku nevyšel. Sokol Krasnojarsk dokázal v Budvar aréně vstřelit pět branek a zaslouženě porazil HC Motor České Budějovice výsledkem 5:1. V utkání se nejvíce činil ruský útočník Daniel Jerdakov.

Do druhého přípravného zápasu vstoupil domácí celek velmi aktivně. Již v první minutě se z levé strany dral do zakončení Ondřej, ale jeho střelu brankář Sokolu, Vitalij Jevdokimov, vyrazil. Krasnojarsk byl v prvních minutách nedisciplinovaný a za katr mířili hned dva jeho hráči. Ani jednu početní výhodu nedokázal českobudějovický celek využít, ačkoliv nebylo nouze o dobré šance. Ve čtrnácté minutě přišel zlom. Takřka ve stejný okamžik se proti pravidlům provinili Moravec a Vaniš, nabídli hostů celé dvě minuty dvojnásobnou přesilovku a ti po zásluze Motor potrestali. Mikita Feaktsistau neměl problémy doklepnout puk za Kůdelovo záda a otevřel tím účet dnešního utkání. Na začátku sedmnácté minuty ale bylo vyrovnáno. Krásná přihrávka Třetiny našla v chumlu před Jevdokimovem hokejku Jiřího Ferebauera a ten se štěstím puk propasíroval. Radost v Budvar aréně však netrvala dlouho. Ještě ve stejné minutě, během oslabení Sokolu, propadla několikrát domácí obrana a při třetím pokusu se bekhendovým blafákem prosadil Daniel Jerdakov. I ve druhém zápase tak odcházel Motor po první třetině s brankovým mankem.

Stejně jako v minulém utkání pokulhávala druhá třetina za tou první. Motor ztratil své dobré tempo z úvodu zápasu a Sokol Krasnojarsk byl evidentně lepším celkem. V ruském týmu vyčnívala především dvojice Rachinskij – Jerdakov, která byla u velkého počtu příležitostí. Právě Daniel Jerdakov se dokázal prosadit v devětadvacáté minutě podruhé. Po vyhraném vhazování ve svém obraném pásmu projel takřka celým kluzištěm a nemilosrdně propálil Kůdelu z pravého kruhu. Pro domácího brankáře následně dnešní utkání skončilo, protože přepustil své místo Ondřeji Bláhovi. Hosté dnes dobře sehrávali svá oslabení. Důkazem byl další gól v síti Motoru, který přišel jen čtyři sekundy před uplynutím trestu hostujícího hráče. V šestatřicáté minutě unikla dvojice Jakov Rachinskij – Dmitrij Dudarev, první jmenovaný krásně prostrčil na svého spoluhráče a kapitán hostí zvýšil náskok Sokolu. Snaha Českobudějovickým nešla upřít, ale soupeř přijel dobře připraven a do druhého klaksonu nepovolili další změnu stavu.

I do třetí třetiny nastoupili lépe hosté. Jerdakov hned z kraje dějství prověřil Bláhu, ten si na jeho pokus ale počkal. Skvělá kulisa hnala domácí za dalším gólovým úspěchem. Na Jevdokimovovi si ale postupně vylámali zuby Švec, Mrázek i Ferebauer. Gólman Sokolu patřil mezi klíčové hráče týmu. Oproti prvnímu utkání bylo znát, že domácí zapracovali na přesilovkách. Při nich se jim dařilo hrozit, ale ne v potřebné míře. Své vítězství si dokázal Krasnojarsk pojistit v pětapadesáté minutě. Peremikin vyslal Dmitrije Pasenka, ten si Bláhu položil a neměl problém poslat puk za jeho záda. I přesto Motor zbraně nesložil a bojoval o korekci stavu. Ke smůle domácích fanoušků k tomu však již nedošlo. České Budějovice tak prohrály i druhý zápas.


Menších potyček mohli diváci vidět dost - FOTO: Robert Straka (hokejcb.cz)


Statistiky zápasu:
HC Motor České Budějovice – Sokol Krasnojarsk 1:5 (1:2, 0:2, 0:1)
Branky: 17. Ferebauer (Třetina) – 15. Feaktsistau (Volgin), 17. Jerdakov, 30. Jerdakov, 36. Dudarev (Rachinskij), 55. Pasenko (Peremikin) Vyloučení: 7:8. Využití: 0:1. Diváků: 1850.

HC Motor České Budějovice: Kůdela (31. Bláha) – Moravec, Pavlíček, Novák (A), Jáchym, Prokop, Kříž, Makovský, Semrád – Ondřej (A), Vaniš, Mrázek – Mavrojanidis, Šachl (C), Marek – Turek, Třetina, Ferebauer – Kotrla, Švec, Šperger.

Sokol Krasnojarsk: Jevdokimov (Safin) – Jesipov, Nosov, Peremikin, Polinin, Palenga, Feaktsistau, Volgin, Koledajev (A), Tesljuk – Ankudinov, Malygin, Repiach, Karelin, Smoljaninov, Anikev, Rachinskij, Vasilev (A), Dudarev (C), Isakov, Pasenko, Pugolovkin, Potylitcyn, Jerdakov.


Radek Bělohlav: "Pro některé z našich kluků to byl první zápas sezony. Někdy jsme udělali naivní chyby, ale hráče poznáváme a tým se bude krystalizovat dlouho. Musíme být trpěliví. Rusové hráli jinak první a ve druhé třetině. Jsou výborní bruslaři a umí hrát jeden na jednoho. Byla to dobrá konfrontace."
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....