Banes Motor České Budějovice
22.08.2013, Lukáš Dvořák

Motor má šanci na reparát, doma jej čeká ruský Sokol Krasnojarsk

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Metropole jižních Čech v posledních desítkách hodin žije hokejem. V Českých Budějovicích se zrodil nový Motor a lidé ho chtějí vidět v akci. Další možnost mají ve čtvrtek. Do Budvar arény míří celek z ruské VHL, Sokol Krasnojarsk. Přátelské utkání se zajímavým soupeřem začíná znovu v 17:30. Přijďte i vy a pomozte znovu zopakovat atmosféru z utkání s Kladnem.

Sokol Krasnojarsk

Druholigový ruský celek je na předsezónním soustředění v České republice. Jeho historie nesahá až tak daleko. Sokol byl založen v roce 1977. Velkou zajímavostí je, že během výluky NHL, která nastala loni, oblékala červenobílý dres jedna z největších ruských hvězd, Alexander Sjomin. Ačkoliv je odchovancem Krasnojarsku, jeho angažmá bylo pro všechny fanoušky obrovským překvapením. Navíc dokázal, že je opravdový patriot a po celou dobu nevydělal ani jeden rubl. I přes jeho přítomnost se však Rusům poslední sezóna nevyvedla. Ve dvaapadesáti utkáních zaznamenal Sokol pouze jedenáct výher, což jej zařadilo na čtyřiadvacáté místo tabulky VHL. O rok dříve se v soutěži, která letos čítá sedmadvacet účastníků, umístil Krasnojarsk na osmnáctém místě.

Mezi nejlepší hráče patřilo v loňském ročníku pravé křídlo ruského týmu, Vjačeslav Karavdin. Ten si za padesát utkání připsal devětadvacet bodů (14+15). Pozor si hráči Motoru budou muset dát i na skvělého nahrávače v zadních řadách. Pavel Kurďukov se v uplynulé sezóně VHL činil jedenácti asistencemi a jednou přesnou střeleckou trefou. Brance druholigového celku jednoznačně vládne Emil Safin, který se v neúspěšné základní části přiblížil k jednadevadesáti procentům úspěšnosti zákroků.

Alexander Sjomin při svém působení v Sokolu


HC Motor České Budějovice

Na úterní večer, který se zapsal do historie českobudějovického hokeje, snad nikdo nemůže zapomenout. Atmosféru, kterou vytvořilo 5132 diváků a která nekončila ani dlouho po závěrečném klaksonu, jen tak někde nezažijete. Budoucí kapitán Motoru, Aleš Kotalík, měl dokonce při úvodním ceremoniálu slzy v očích. ,,Tohle neuvidíte ani v Brně! My musíme fanouškům moc poděkovat,“ oznamoval po zápase jeden z navrátilců, David Kuchejda. Co naplat, že výsledek utkání nebyl úplně příznivý. Domácí publikum se bavilo nejenom při oslavném pochodu městem, ale i během celého duelu.

Proti Kladnu byla znát soupeřova rozehranost. Vždyť u Rytířů šlo již o osmý přípravný zápas. Jihočeši se naopak hledali, velká část hráčů navíc stále bojuje o angažmá, takže byla znát jejich nervozita. Nelze jim však upřít to hlavní - bojovnost. Úvodní formace Motoru patřila rozhodně k tomu nejlepšímu. Útok Třetina – Melka – Bárta byl u obou branek Českých Budějovic a po celé utkání jasně dokazoval, že si své místo v sestavě pro prvoligovou sezónu zaslouží. První úspěšný pokus domácích zaznamenal z dorážky bývalý Kladeňák, Antonín Melka. Tomu nedělalo obtíže doklepnout puk za Cháberu. Nádherným kouskem se prakticky při závěrečné siréně prezentoval Miroslav Třetina. Ten předvedl něco podobného jako Granlund na světovém šampionátu a zaskočil gólmana Rytířů. První pětka jistě zamotala hlavu Radku Bělohlavovi, který má o čem přemýšlet.

Sestava z minulého utkání: Halmoši (od 32. Bláha) – Chmelíř, Kříž, Hendrich, Moravec, Novák (A), Dietz, Jáchym, Semrád – Třetina, Melka, Bárta, Kuchejda, Šachl (C), Kotrla, Ondřej (A), Přibyl, Šperger, M. Heřman, Říha, Kubeš, Švec.

Předprodej vstupenek na utkání pokračuje dnes od 16:00 do 17:30 na pokladnách č. 2 a 3!
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....