Banes Motor České Budějovice
21.08.2013, Jakub Musil

Takovou atmosféru jsme opravdu nečekali, shodovali se po utkání hráči

ČESKÉ BUDĚJOVICE — I ti nejvěrnější fandové museli při včerejším zápase patrně dlouho lovit v paměti, kdy naposledy byla v Budvar aréně takováhle atmosféra mimo zápasy play-off. Do Budvar arény přišlo na přátelské utkání s Kladnem neskutečných 5132 fanoušků, na kterých bylo znát, že už mají dost zákulisních tahanic a chtějí už konečně hokej. Z bouřlivé kulisy běhal mráz po zádech nejen divákům, ale především hráčům samotným, což potvrdili i dva českobudějovičtí odchovanci Petr Šachl a Jiří Bárta.

Petr Šachl: ,,Hlavní je, že nakonec zvítěžil sport a bylo vidět, že si to lidé užili.“

Petře, první zápas sice výsledkově zrovna nevyšel, ale zdálo se, že dnes o ten samotný výsledek zápasu snad ani tak nešlo...
Já si myslím, že první zápas byl hlavně o té atmosféře a především pro lidi. Ten výsledek je těžko hodnotit, protože pro nás to byl první zápas a pro kluky z Kladna už několikátý za sebou. My jsme si to chtěli hlavně užít a chtěli jsme hrát pro diváky, kteří si to tady nepochybně zaslouží. Všichni byli napjatí, jak to všechno dopadne a na ten hokej se strašně těšili. Hlavní je, že nakonec zvítězil sport a bylo vidět, že si to lidé užili, jak se říká, na plný koule.

Atmosféra v hale byla opravdu neskutečná, čekali jste něco takového?
Vůbec ne! My jsme chtěli i počkat na všechny lidi, než se dostanou dovnitř, protože jsme se dozvěděli, že venku ještě čeká spousta lidí na lístek, takže jsme chtěli ještě počkat, aby se opravdu co nejvíc lidí dostalo do haly než začneme. Ale tohle opravdu nikdo nečekal. I když jsme měli od Aleše Kotalíků nějaké avízo, tak nás to strašně překvapilo a samozřejmě jsme rádi, že si to lidé užili. Je jasné, že jsme chtěli vyhrát, ale ten výsledek je takový, jaký je. Musíme být realisti.

Je tedy znát, že ta příprava byla letos o poznání kratší? O nějaké sehranosti asi zatím logicky nemůže být ani řeč...
Je to náš první zápas, já osobně jsem třeba první týden na ledě a to je strašně znát. V každém osobním souboji to pociťuju a myslím, že kluci na tom nejsou o nic líp. My teď hlavně potřebujeme před ligou odehrát co nejvíce zápasů, sehrát se a dostat se do té herní pohody. Já si myslím, že máme tým na to, abychom v první lize hráli o dobré umístění. Já osobně mám moc rád ten systém, který po nás trenér chce. Tady sice není moc obvyklý, ale je to systém, který se hraje v cizině a na mezinárodním poli, takže si myslím, že když si na něj všichni zvykneme a nějak ho vypilujeme, tak z toho můžeme jedině těžit.

Vy jste měl dnes v nepřítomnosti Aleše Kotalíka kapitánské céčko. To byla volba kabiny nebo trenérů?
Asistenty a kapitána asi určil trenér. Když jsme přišli z oběda, tak už jsme v šatně měli rozvěšené věci a na dresech už byla nalepená áčka a céčko. Abych řekl pravdu, tak jsme si se Zdendou Ondřejů mysleli, že nám to tam nalepil ze srandy Franta Mrázek, protože to je známej srandista, ale pravda byla jiná. (smích) Já jsem za to samozřejmě rád a hlavně v tomhle zápase si toho strašně vážím. Kdyby hrál Aleš Kotalíků, tak ho má samozřejmě on, já jsem to vzal jen za něj a vážím si toho, že ta čest připadla na mě, ale kapitánské céčko mu zase milerád předám, hned jak se vrátí.

Hokejově jste vyrůstal právě tady na jihu Čech, čekal jste, že se sem ještě někdy vůbec vrátíte?
Já jsem tu byl vychovaný vlastně od dorosteneckého věku, takže vzpomínky mám krásné. Potkávám tady známé lidi a jsem hrozně rád, že tady můžu po těch letech zase být a třeba klubu splatit tu důvěru, kterou ve mě vložil, když jsem byl malej kluk. Abych řekl pravdu, tak jsem nepočítal, že bych vůbec letos hrál, protože jsem měl nabídky z ciziny, ale mám rodinu a dvě děti, takže jim chci být na blízku a říkal jsem si, že pokud nebude nějaké angažmá blízko domova, tak bych s aktivním hokejem asi přestal a věnoval se nějaké manažerské nebo trenérské činnosti. Nabídka od Petra Sailera a Radka Bělohlava mě hrozně potěšila a rozhodl jsem se jí přijmout a klubu snad i nějak pomoct.


Jiří Bárta: ,,Když jsem vyjel na led, šel mi mráz po zádech!“

Jedním z mladíků, který hokejově vyrůstal na jihu Čech, je i Jiří Bárta . Ten se z Českých Budějovic vypravil na zkušenou před dvěma lety a na návrat domů se tak patřičně těšil. „První rok, co jsem odešel ze staršího dorostu, jsem hrál za juniorku Lva Poprad a loňský rok jsem strávil v prvoligovém Berouně, takže jsem se teď vracel úplně natěšený a ten návrat byl ještě umocněn tou skvělou atmosférou a fanoušky,“ zdůrazňoval Bárta nevídanou kulisu v Budvar aréně. „Bylo to úplně neskutečný, vůbec jsem to nečekal. I když vím, že budějovičtí fanoušci jsou jedni z nejlepších v republice, čekal jsem tak maximálně dva tisíce lidí. Byl jsem z toho prakticky zaskočený a když jsem vyjel na led, tak mi šel mráz po zádech.“ Nervozita na mladém útočníkovi však znát nebyla, byl totiž u obou branek a na tu první dokonce nahrával. „Vůbec nevím, jak se to seběhlo, puk se mi nějak dostal pod nohy, já ho chtěl jen přisunout na Tondu Melku, ale přitom mě někdo sestřelil na zem. Naštěstí se k tomu Tonda dostal a trefil to.“ To, že nastupoval v první lajně právě s Melkou a Třetinou, a měl tak poměrně velký čas na ledě, však nepřeceňuje. „Jsem rád za prostor, který jsem dostal, ale stále se jedná jen o přípravu a trenér chce vidět hrát každého hráče v únavě. Ale samozřejmě za to jsem moc rád.“ Bárta dobře ví, že Budějovice měly na rozdíl od jiných klubů značně odlišnou přípravu a tomu také přičítá výsledek zápasu. „My jsme dnes sehráli první zápas. Kladno myslím osmý, takže na nich už bylo vidět, že jsou sehraní,“ uvažuje usměvavý útočník, kterému učarovaly nové motorácké dresy. „Jsou parádní, líbí se mi strašně moc, protože je to takový návrat k hokejovým kořenům v Českých Budějovicích,“ oceňuje Bárta, který si však zatím není jist, zda nastoupí i ke čtvrtečnímu zápasu. „Vůbec nevím, zda budu hrát, zítra se dozvíme na ranním tréninku, jak trenér poskládá formace.“

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....